Tournée Minérale: 10 lekkere alcoholvrije dranken
© MC

Tournée Minérale: 10 lekkere alcoholvrije dranken

Leestijd: 4 min

Ook dit jaar moedigt Tournée Minérale ons aan om in de maand februari geen alcohol te drinken. Gelukkig hoef je niet 28 dagen enkel en alleen kraantjeswater te drinken. Deze tien non-alcoholische drankjes loodsen je zonder veel moeite door een alcoholvrije maand. Dry February? Let's go!

Vintense

Het Belgische Vintense produceert al sinds 2011 alcoholvrije dranken. Het begon allemaal met de overtuiging dat het mogelijk moet zijn om van de complexe aroma’s, structuur en smaak van wijn (en achteraf ook bier) te kunnen genieten, zonder de alcohol. De dranken worden in Charleroi gedealcoholiseerd onder vacuüm waardoor de alcohol op lage temperatuur volledig verdampt. Zo gaan de vluchtige aroma’s niet verloren en blijven de eigenschappen van de oorspronkelijke wijn en bier intact. De O°rigin-lijn van Vintense bevat traditionele wijnen, Vintense Prestige is een alcoholvrije schuimwijn (zie foto), Vintense ICE zijn zoete mocktails en Bière Des Amis 0,0% is een op en top Belgisch biertje zonder alcohol.

Meer info: vintense.be

Bel’Uva Humulus Aperitif

Bel’Uva Humulus Aperitif is een premium non-alcoholisch aperitief dat in twee versies beschikbaar is: rood en wit. De nieuwste telg uit de Bel’Uva-familie mag dan wel een Italiaans accentje hebben met de druiven en kruiden uit de Italiaanse Alpen, het op vermouth gebaseerde recept werd ontwikkeld in België. Met lokale wijndruiven en 4 variëteiten Belgische hop. Het non-alcoholische aperitief bevat ook fytotherapeutische extracten die bevorderlijk zijn voor de spijsvertering en digestie van voeding.

Meer info: beluva.be

Martini Non-Alcoholic

Ook Martini heeft recent een eerste non-alcoholische aperitief op de markt gebracht. Martini Non-Alcoholic wordt gemaakt van dezelfde wijnen als degene waaruit ook de Martini vermouts zijn samengesteld. De nieuwe expressies worden tijdens het productieproces ontdaan van alcohol en vervolgens geïnfuseerd met een selectie van aromatische kruiden en planten. Het aperitief is beschikbaar in twee varianten: de rode Vibrante met een fruitig karakter en de gele Floreale die wat zoeter proeft.

Meer info: martini.com

Ceder’s

Begin 2017 ontdekten Craig (Zuid-Afrikaans) en Maria (Zweeds) een vallei in het Cederberg-gebergte van de West-Kaap in Zuid-Afrika. De vallei, thuisbasis van vele intrigerende exotische planten waarvan Craig en Maria nu mede-eigenaar zijn, inspireerde hen om klassieke gin-kruiden met Kaapse planten/plantextracten te distilleren en vervolgens te mengen met zuiver Zweeds water. Door deze best of two worlds the combineren willen ze een alcoholvrij alternatief voor gin aanbieden. Er zijn 3 soorten van de Ceder’s Alt (zo noemen de makers hun producten): Ceder’s Classic, Ceder’s Crisp en Ceder’s Wild. Het verschil tussen de 3 zijn de kruiden die het meest prominent aanwezig zijn in de verschillende distillaten.

Meer info: ceders-alt-gin.com

Gimber

Nog van eigen bodem is Gimber. Het ondertussen gekende 100% natuurlijk gemberconcentraat dat je kan omvormen tot aperitief. Er worden geen smaak- of bewaarstoffen toegevoegd aan dit drankje, en slechts een minimum aan Colombiaanse rietsuiker die voor een natuurlijke gekarameliseerde toets zorgt. Van gember is bovendien bewezen dat het tsjokvol gingerol zit, wat ontstekingsremmend werkt, de spijsvertering stimuleert, cholesterol verlaagt, gewrichtspijn verlicht en nog veel meer. Kortom, met het Belgische Gimber kom je Tournée Minérale extra gezond door!

Meer info: gimber.com.

NONA June

NONA is Latijn voor negen en verwijst naar de 9 botanicals die in deze alcoholvrije gin zijn verwerkt. June refereert naar de jeneverbes die tijdens het distilleren gebruikt wordt. De dominante citrussmaak en kruidige toets, maken dat deze Belgische gin ondertussen al geserveerd wordt in toprestaurants zoals The Jane. Meer weten over oprichtster Charlotte Matthys? Wij zetten haar onlangs nog in de kijker binnen onze reeks ‘Woman to Watch’. Het interview met haar lees je hier.

Meer info: nonadrinks.be.

Seedlip

Seedlip ontstond als oplossing op de vraag “What to drink when you’re Not drinking”. Het was de allereerste gedistilleerde non-alcoholische spirit. Toen Seedlip in november 2015 op de markt kwam, werd het met groot enthousiasme onthaald: het was meteen uitverkocht in Selfridges in Londen. Vandaag wordt Seedlip geschonken in meer dan 20 internationale steden en gerenommeerde bars zoals Bar Burbure in Antwerpen en The Cobbler in Gent. De spirits bevatten geen calorieën, suiker, zoetstoffen of kunstmatige smaken en zijn beschikbaar in drie smaken. Seedlip Garden 108, Seedlip Spice 94 en Seedlip Grove 42.

Meer info: seedlipdrinks.com

Everleaf

Deze spritz staat bekend voor zijn balans tussen bitter, zoet en bruis. Everleaf is een non-alcoholisch aperitief met de volgende smaken : gentiaan, vanille, saffraan en cassia. Ideaal voor wie fan is van aperitieven zoals Aperol Spritz of Negroni en moeite heeft om deze te missen tijdens Tournée Minérale. Everleaf wordt in België verdeeld door de start-up LN Drinks (dat staat voor Low en No alcohol). Net zoals ook het onderstaande Stryyk.

Meer info: everleafdrinks.com

Strykk

Stryyk is een producent uit London die een serie van 3 nonalcoholische spirits op de markt heeft gebracht. De ‘Not Gin’ is op basis van salie, basilicum, korianderzaad en jeneverbes. De ‘Not Wodka’ is gemaakt van een combinatie van komkommer, koriander en appel. De ‘Not Rum’ bestaat uit een combinatie van kruidnagel, eikenhout en grapefruit.

Meer info: stryyk.com

Feliz

Last but not least, ronden we deze lijst af met een nieuw Belgisch alternatief voor cava of champagne. Feliz is een co-creatie van het Hoeilaartse ‘Ghost in a Bottle’ en ‘El Gusto Loco’ uit Boom. Het drankje bevat kwalitatieve zuren (van onder meer natuurlijke fermentaties) en slechts een minimum aan calorieën. De ingrediënten worden samengevoegd in Hoeilaart en daarna in een beschutte werkplaats in Brugge afgewerkt, gebotteld en geëtiketteerd. Op-en-top Belgisch dus en ideaal om je mee door Tournée Minérale te worstelen.

Meer info: felizdrinks.com.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Wel vetten, geen koolhydraten: dit wil je weten over het ketodieet. Verwarmende wintersoepen om zelf te maken. Recept: dessert met matcha, mascarpone en chocolade.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Alcoholvrij, Tournée Minérale.