Tips voor een cultuurtrip naar Boedapest
©

Tips voor een cultuurtrip naar Boedapest

Leestijd: 2 min

Hongarije loopt over van kunst en cultuur, van wereldbekende musea tot kunstgalerijen, theatergebouwen, gezellige boekenmarkten, koninklijke kastelen en Hongaarse tradities. Al dat moois wordt via de Donau samengebracht in het ‘Parijs van het Oosten’: de bruisende hoofdstad. Tijd voor een cultuurtrip naar Boedapest? Wij zetten je alvast op weg!

Het stadspark als culturele oase

De Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft de ambitie om van het centrale stadspark Városliget een heuse hotspot te maken. Dit onder de naam Project Liget Budapest, Europa’s grootste en meest ambitieuze culturele project. De renovatie van het park, één van de oudste openbare parken ter wereld, is volop bezig en gebeurt met veel respect voor het 200 jaar oude erfgoed dat het park huisvest. De werken zullen resulteren in een groene oase met ongeëvenaarde culturele ervaringen.

Stadspark Városliget ©Hongarije

Stadspark Városliget ©Hongarije

Een museum vol muziek

Hongarije kent een heuse muziekgeschiedenis, van volksmuziek tot klassieke toppers. Maar nergens in het land was er een plek die de muziekgeschiedenis bundelde. Zo kwam het architecturale meesterwerk House of Hungarian Music tot stand. Het museum opende eerder dit jaar, in het hart van het stadspark Városliget en is dus onderdeel van Project Liget Budapest. Het golvende dak met gaten en de glazen wanden triggeren zonder twijfel je nieuwsgierigheid. Binnenin ervaar je tal van muzikale evenementen en activiteiten. Het museum kaapte trouwens de hoofdprijs weg op de Oscars van de vastgoedsector in Cannes.

Museum met groene daktuin

Ook het nieuwe Museum of Ethnography opende eerder dit jaar en is een impressionant staaltje architectuur. Vooral de glazen vliesgevel springt in het oog, het metalen raster is gebaseerd op etnografische motieven uit de museumcollectie. Als kers op de taart is er de groene daktuin waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht. De 250.000 stukken tellende collectie, van kledij tot meubilair en gereedschap, vond er een echte thuis.

Een mix van kunst

In 2023 strijkt de New National Gallery neer in het park. Het hypermoderne gebouw werd ontworpen door de makers van het nieuwe Louvre Museum in Lens en het New Contemporary Art Museum in New York. Je zal er de collecties kunnen bewonderen van het Museum voor Schone Kunsten en de Hungarian National Gallery, een mix van Hongaarse en internationale beeldende kunst. Ook het House of Hungarian Innovation zal klaar zijn om publiek te ontvangen. Je zal er interactieve tentoonstellingen kunnen beleven, gewijd aan Hongaarse technische uitvindingen en innovaties. De originele koepel van het gebouw wordt behouden en zal een uniek panorama bieden over het park.

Voor operaliefhebbers

Ook het Opera House werd onder handen genomen en ontvangt opnieuw operaliefhebbers. Het historische gebouw in het centrum van de stad werd in een modern jasje gestoken. In maart 2022 gingen de deuren weer open. Ben je er nog niet geweest? Dan is het nu het perfecte moment voor een ultieme opera-ervaring. De gevel werd gerenoveerd, het podiumtechnische systeem en de akoestiek werden gemoderniseerd en nabijgelegen eigendommen kregen een make-over. Het concert kan je rustig nabespreken tijdens een glas lokale wijn of een heerlijke maaltijd in het vernieuwde Opera Café.

Meer inspiratie voor cultureel Boedapest vind je op www.visithungary.com

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Hongarije.
www.visithungary.com

LEES OOK:

Tip: een zalige vakantie in de Provence in een van de mooiste hotels van Frankrijk

Hoe ga jij de Vins de Provence Rosés degusteren?

Ontdek Tahiti: ongerepte natuur en een oase van rust

Commercieel team De artikels van >