Hoe ga jij de Vins de Provence Rosés degusteren?
©

Hoe ga jij de Vins de Provence Rosés degusteren?

Leestijd: 2 min

Met heel veel plezier en lekker koel! We weten allemaal dat de Vins de Provence Rosés zich niet hoeven te beperken tot het warme zomerseizoen. Inmiddels drinken we het hele jaar door roséwijnen, maar toch blijven we ze in de eerste plaats associëren met mooi weer, licht en roze kleurentinten.

Want het is net die tonaliteit die de wijnen richting geeft, zowel in hun uiterlijk als in hun aroma’s: licht, levendig, helder, zandkleurig, parelmoer … Bloemige tonen en toetsen van geel of wit fruit zoals perzik, mirabel of meloen. Van een vleugje citrus zoals pomelo, mandarijn en sinaasappel, tot zelfs exotisch fruit zoals ananas, lychee en passievrucht. En dat alles aangevuld met een vleugje snoep en zachte kruiden.

Een Vin de Provence Rosé kies je echter niet alleen op basis van de kleur. Als je de wijn gekoeld serveert, tussen 8 en 10°C, zorg dan steeds dat hij niet ijskoud is. Combineer de verfijnde smaak van een roséwijn met een frisse salade, een gastronomische barbecue, een nagerecht met kersen of een licht aperitief, zoals pissaladière, tapenade, ansjovispasta, focaccia … Of met deze auberginekaviaar, die heerlijk smaakt met tomaten en op gegrilde vis of gevogelte.

Het recept voor heerlijke auberginekaviaar

©Vins de Provence

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 aubergines
  • 1 eetlepel tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen, 1 teentje knoflook
  • 1 flinke theelepel komijn
  • Optioneel: een halve gekonfijte citroen

Bereiding:

1/ Verwarm de oven voor op 200°C. Was en snijd de aubergines in de lengte doormidden.
2/ Maak met de punt van een mes ruitvormige inkepingen in het vruchtvlees, maar zorg dat je niet door de schil heen prikt.
3/ Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met tijm, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 30 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin en zacht zijn.
4/ Laat afkoelen en schep het vruchtvlees eruit met een lepel.
5/ Mix in een blender het vruchtvlees van de aubergine met een scheutje citroensap, de fijngehakte knoflook, de komijn en de gekonfijte citroen. Breng op smaak met peper en zout en voeg 1 of 2 eetlepels olijfolie toe.

Je vindt het recept hier.

Zon in een fles

Vins de Provence is een van de meest emblematische wijngebieden ter wereld. Een historisch erfgoed dat al 2600 jaar lang geworteld is in Marseille, waar het ontstaan is toen de Phociërs er de wijnstok introduceerden. Historisch gezien is de Provence dus het allereerste wijnbouwgebied van Frankrijk en de enige wijnstreek ter wereld die 91% van haar capaciteit aan roséwijnen besteedt. Een kleurrijke streek die bruist en rijk is aan art de vivre.

Vins de Provence

©Vins de Provence

Zo smaakt elegantie

De elegante wereld van Vins de Provence zit vervat in flessen. In 2021 was België qua volume de vijfde exportmarkt voor Vins de Provence. De Provence heeft drie grote appellations: Côtes de Provence, met vijf verschillende terroirs (Sainte-Victoire, Fréjus, La Londe, Pierrefeu en Notre-Dame des Anges), Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux Varois en Provence. Het wijngebied strekt zich uit over bijna 200 kilometer tussen de Middellandse Zee en de Alpen, in de departementen Var en Bouches-du-Rhône en één dorp in de Alpes-Maritimes. Het landschap van de Provence is uniek: het wordt gekenmerkt door een gevarieerde topografie van natuurgebieden, rotsachtige en vulkanische bergketens en een kustlijn met afwisselend fijne zandstranden en steile paadjes langs de azuurblauwe Middellandse Zee. Proef onze wijnen en waan je op reis …

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Vins de Provence.
www.vinsdeprovence.com

LEES OOK:
3 heerlijke recepten voor gazpachos en ijskoude soepen
OPROEP Heb jij krullen? Word de nieuwe Brand Ambassador van SheaMoisture
Tip: een zalige vakantie in de Provence in een van de mooiste hotels van Frankrijk

Commercieel team De artikels van >