Tien tips om de juiste fles wijn te kiezen
© Unsplash

Tien tips om de juiste fles wijn te kiezen

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min
Het selecteren van de perfecte wijn kan een plezierige en bevredigende ervaring zijn, maar ook een uitdaging met zoveel opties beschikbaar. Hier zijn enkele tips om je te begeleiden bij het maken van een keuze.

Jancis Robinson is één van de de meest gerespecteerde wijnrecensent en -journalist in de wereld. Ze is wijnexperte bij de Financial Times, en schreef tientallen boeken over wijn. Haar jongste boek ‘Wijnkenner in 24 uur’ heeft als  doel om haar kennis te delen met de lezers en in 24 uur een zelfverzekerde wijnexpert van hen te maken, door de niet-essentiële zaken weg te strepen en te focussen op wat echt belangrijk is.
/

1. “Vermijd flessen die dichtbij fel licht of warmtebronnen zijn bewaard (je wilt er geen uit de etalage). Dit kan een wijn van zijn fruit en frisheid beroven.”

2. “Zoek specifiek naar wijnen die zo dicht mogelijk zijn gebotteld nabij de plaats waar de druiven zijn geteeld. Alle wijnetiketten moeten het adres, of op zijn minst de postcode, van de bottelaar vermelden, als deze niet dezelfde persoon is als de producent. Wees op je hoede voor bijvoorbeeld een Nieuw-Zeelandse wijn die is gebotteld in het Verenigd Koninkrijk. Een almaar groter deel van geproduceerde wijn wordt in bulk over de wereld verscheept, wat ecologisch verantwoord kan zijn voor goedkope wijn, maar echt serieuze wijnproducenten zullen erop staan hun wijnen zelf te bottelen. Zoek naar ‘Mis en bouteille au domaine/château’ op Franse wijnetiketten.”

3. “Als de wijn is afgesloten met een natuurlijke kurk, kies dan een fles die horizontaal is bewaard, dat houdt de kurk vochtig en zuurstof buiten.”

4. “Controleer het vulniveau in de hals. Je wilt niet meer dan twee of drie centimeter ruimte boven het oppervlak van de wijn in een rechtopstaande fles, omdat dit een teken is van te veel schadelijke zuurstof in contact met de wijn.”

5. “Voor goede wijnen kan het bijzonder moeilijk zijn om precies te onthouden welk jaar in welke regio het beste is. Een handige snelkoppeling is misschien mijn regel van vijf: alle jaargangen sinds 1985 die deelbaar zijn door vijf (eindigend op 5 of 0) zijn behoorlijk goed.”

6. “Wees op je hoede voor etiketten die te specifiek zijn in hun smaakbeschrijvingen en aanbevolen gerechten. Dit kan duiden op een overdaad aan marketing. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan details over hoe de wijn is gemaakt.”

7. “Neem je smartphone mee zodat je de beoordelingen en meningen van critici en andere wijnliefhebbers kan bekijken.”

8. “Ga naar onafhankelijke wijnwinkels en vraag om advies. Als ze je slecht advies geven, probeer dan een andere, totdat je tevreden bent.”

9. “Wat betreft goedkope witte en vooral roséwijnen kies je het jongste oogstjaar dat beschikbaar is.”

10. “Als een fles in de aanbieding is, vraag dan waarom. Soms is dat omdat de wijn in slechte staat verkeert of te oud is.”

Lees ook: Op deze adressen drink je heerlijke natuurwijn

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Wijn, Wijntips.