The World’s 50 Best Restaurants 2021: dit zijn alle winnaars
© Noma

The World’s 50 Best Restaurants 2021: dit zijn alle winnaars

Leestijd: 3 min

In Antwerpen kwamen deze week de sterren van de restaurantwereld samen voor The World's 50 Best Restaurants 2021 awards, gesponsord door S. Pellegrino & Acqua Panna. Dit jaar bemachtigden restaurants uit 26 landen op vijf continenten een plaats in de top 50-lijst, met als hoogtepunt de bekendmaking van een nieuwe nummer 1: restaurant Noma in Kopenhagen. 

/

Noma neemt de eerste plaats over van Mirazur, dat op zijn beurt officieel een plek heeft veroverd in de Best of the Best-hall of fame. Noma eindigde in 2019 al op de tweede plaats; toen het werd aangekondigd als Highest New Entry na hun nieuwe start. Noma wordt in de top drie vergezeld door Geranium (nr. 2), ook in Kopenhagen, en Asador Etxebarri (nr. 3) in Atxondo, Spanje.

“Noma is het meest invloedrijke restaurant van zijn generatie”

Noma’s award is een bewijs van de feilloze focus van chef-kok Redzepi en zijn team op unieke seizoensgebonden ingrediënten. Hun menu is strikt seizoensgebonden: zeevruchten in de winter, groenten in de zomer, en wild en bos in de herfst. Alle ingrediënten worden lokaal ingeslagen en op creatieve, complexe manieren op het bord tot leven gebracht. Deze nieuwe versie van Noma (soms ook Noma 2.0 genoemd) kwam in aanmerking voor de lijst van The World’s 50 Best Restaurants vanwege drie belangrijke veranderingen na hun wedergeboorte: de locatie, het concept en de eigenaar – waardoor ze als een gloednieuw restaurant konden worden gezien. De vorige versie van Noma stond vier keer bovenaan de 50 Best-lijst, in 2010, 2011, 2012 en 2014.

Lees ook: 3 gezonde gerechten uit het nieuwe boek van Sandra Bekkari.

William Drew, Director of Content voor The World’s 50 Best Restaurants: “Noma is aantoonbaar het meest invloedrijke restaurant van zijn generatie geweest en heeft nieuwe normen naar voren geschoven op vlak van onderzoek en de inkoop van ingrediënten, de ontwikkeling van gerechten en presentatie. Het restaurant is uitgegroeid tot een van de meest populaire en gewilde eetbestemmingen bij consumenten van over de hele wereld en het doet ons plezier om dit restaurant dit jaar als nummer 1 aan te mogen kondigen.”

The World’s 50 Best Restaurant 2021: Noma

/

Ook Spanje en de VS goed vertegenwoordigd

Spanje en de VS shinen met elk zes restaurants op de 50 Best-lijst, waarvan Spanje er twee in de top 10 heeft staan: Asador Etxebarri (nr.3) en Barcelona’s Disfrutar (nr.5), op de voet gevolgd door Elkano (nr. 16) in Getaria en het populaire Mugaritz (nr. 14) in San Sebastián. In de VS staat Cosme (New York) op nr. 22, Benu (San Francisco) op nr. 28 en SingleThread op nr. 37. Ook Italië is goed vertegenwoordigd: zij staan met vier restaurants in de ranglijst, waaronder nieuwkomer Lido 84 in Gardone Riviera (nr. 15) – zij zijn tevens de winnaar van de Highest New Entry Award, gesponsord door Aspire Lifestyles.

Lees ook: 7 koffiebars om te ontdekken in Gent.

Zuid-Afrika wordt dit jaar vertegenwoordigd door Wolfgat, nieuwkomer op nummer 50 en winnaar van de Best Restaurant in Africa-titel. Ook The Chairman uit Hongkong was een nieuwkomer in de top 10, op nr. 10 – zij winnen dankzij een klim van wel 31 plaatsen ook de Highest Climber Award, gesponsord door Alaska Seafood. Pujol in Mexico City staat op plaats 9 en krijgt de titel van Best Restaurant in North America. Odette in Singapore (nr. 8) stijgt dit jaar 10 plaatsen en won de award van Best Restaurant in Asia, en Frantzén in Stockholm stijgt 15 plaatsen naar nr. 6.

Baskische grillmaster Victor Arguinzoniz wint de Estrella Damm Chefs’ Choice Award. Deze prijs wordt uitgereikt door ’s werelds meest vooraanstaande chef-koks, aan een chef-kok die een grote invloed heeft gehad op de culinaire gemeenschap.

The World's 50 Best Restaurants 2021

 

Geen Belgische restaurants

De Gin Mare Art of Hospitality Award gaat naar het Weense Steirereck (nr. 12), een restaurant dat bekend staat om het doorbreken van de grenzen van de Oostenrijkse keuken. Onder het bewind van Heinz en Birgit Reitbauer, respectievelijk chef-kok en zaalverantwoordelijke, is Steirereck uitgegroeid tot een toonbeeld voor cutting-edge keuken in het Stiermarkse platteland. Elk detail van de service wordt sierlijk georkestreerd door Birgit, van de overheerlijke wijnkaart tot het uitgebreide kaasaanbod.

Boragó in Santiago, Chili (nr. 38) wint de Flor de Caña Sustainable Restaurant Award 2021. Deze prijs wordt onafhankelijk gecontroleerd door Food Made Good Global, de internationale tak van de Sustainable Restaurant Association. Zij beoordelen de lijst van 100 restaurants die zichzelf hebben genomineerd voor de prijs op basis van vastgestelde duurzaamheidscriteria.

Will Goldfarb van Room4Dessert in Bali, Indonesië, nam The World’s Best Pastry Chef Award in ontvangst, gesponsord door Cacao Barry. Gedurende zijn hele carrière heeft Goldfarb zich altijd gericht op desserts, en duurzaamheid was daarbij een belangrijke rode draad. Zo kweekt hij planten en kruiden voor zijn eigen restaurant. Hij opende de eerste Room4Dessert in New York in 2006, gevolgd door een nieuwe iteratie in 2014, in Bali, Indonesië, waar hij momenteel verblijft.

Daarnaast mochten ook de Peruviaanse chef-kok Pía Léon van Central, Kjolle en Mil (winnaar van The World’s Best Female Chef Award, gesponsord door Nude Glass), de in Frankrijk geboren en in San Francisco gevestigde chef-kok Dominique Crenn van Atelier Crenn (winnaar van de Icon Award) en het Londense restaurant Ikoyi (winnaar van de American Express One To Watch Award) hun prijs in ontvangst nemen tijdens de ceremonie.

Ontdek hieronder alle winnaars:

The World's 50 Best Restaurants 2021

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Eten, Food, The World's 50 Best Restaurants.