Tennis in een kooi: waarom padel zo populair is
© Shutterstock

Tennis in een kooi: waarom padel zo populair is

Leestijd: 1 min

Vroeg jij je ook al af wat die balsport is die lijkt op tennis én op squash en gespeeld wordt in een kooi? Wel, de balsport padel (uitgesproken als pa-dél) is sinds twee jaar ook in België aan een opmars bezig. Steeds meer sportievelingen wagen zich aan een partijtje. Steeds meer tennisverenigingen breiden hun clubs uit met padelvelden.

Hoe, wat en waarom? Wij gooien een balletje op.

Wat is padel?

Padel is de snelst groeiende balsport in Vlaanderen. Deze jonge sport waaide over van de Mexicaanse badstad Acapulco –  en dus niet van Spanje zoals vaak beweerd wordt – en is een mix van tennis en squash. Het wordt gespeeld met speciale rackets uit hout met gaten erin, die iets kleiner zijn van formaat dan tennisrackets. Ook het type veld is verschillend. Je speelt padel in een soort van ‘kooi’, een rechthoekig terrein omringd door U-vormige glazen of betonnen wanden – die je net als bij squash mag gebruiken in het spel. Doordat de muren ‘meespelen’, krijg je langere rally’s en dus langer spelgenot.

Waarom padel?

Waaraan dankt deze sport zijn populariteit? Eerst en vooral, padel is minder technisch dan tennis en dus makkelijker onder de knie te krijgen. Je kan dus sneller goed spelen. Voor tennis heb je toch de nodige achtergrond nodig, wat hier niet het geval is. De drempel om recreatief te spelen, is daarom minder hoog.

Ideaal voor kids

Verder is padel ook heel geschikt voor kinderen. Ze krijgen het meteen onder de knie en kunnen in de kortste keren een aardig balletje slaan. Voor dit spel heb je weinig kracht nodig, maar méér tactiek. Dat maakt het toegankelijk voor jong en oud.

Full body workout

Tot slot kan padel ook tellen als een ideale ’total body workout’. Voor een partijtje gebruik je niet alleen je armspieren, maar ook je schouders krijgen het te verduren. Je moet voortdurend je core aanspannen en explosieve sprintjes trekken, dus ook je romp en benen hebben werk. En dat eist zijn tol: na een uurtje intensief spelen, heb je gemiddeld 500 calorieën verbrand (en dan hebben we de afterburn nog niet eens meegerekend).

Opnieuw een fijne sport om toe te voegen aan onze bucketlist.

/

Waar kan je padel spelen?

Antwerpen

TC FIT
Filip Williotstraat 1
2600 Antwerpen

Brussel

Tennisclub Panorama
Hengstenberg 77
3090 Overijse

Brugge

Padelclub Brugge
Geralaan 51
8310 Sint-Kruis

Gent

4u2
Emanuel Hielstraat 108
9050 Gentbrugge

Mechelen

Arenal club
Molenweide 2
2800 Mechelen

Oostende

Ostend Padel Club
Koninginnelaan 83
8400 Oostende

Ken jij nog fijne padelclubs? Laat het ons zeker weten. 

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Gezondheid, Padel, Sport, Tennis.