Moet je elke dag op hetzelfde tijdstip eten?
© Getty Images

Moet je elke dag op hetzelfde tijdstip eten?

Leestijd: 2 min

Eetlust reguleren, spijsvertering verbeteren, zorgen voor ons ritme... Eten op een vast tijdstip zou veel voordelen hebben voor ons lichaam. Mythe of werkelijkheid?

Eten op vaste momenten: het is een voedingsadvies dat we vaak te horen krijgen. Door gewoon een regelmatig maaltijdschema aan te houden, kunnen het lichaam en het hongergevoel zichzelf reguleren, maar ook kunnen verschillende organen beter functioneren. Wat zeggen de voedseldeskundigen? Wij vroegen enkele voedingsdeskundigen naar hun mening over deze kwestie.

“Het ritme van eten op een vast tijdstip beïnvloedt onvermijdelijk de spijsvertering. Het is ook een soort training die we onze hersenen geven om te wennen aan eten rond 7-8 uur ’s morgens en dan tussen 12 en 14 uur en idealiter vóór 20 uur om een beetje meer serene slaap te bevorderen.”

/

Als je je niet aan vaste tijden houdt, kan je aankomen of afvallen en zelfs eetstoornissen ontwikkelen. Het lichaam luistert niet echt naar zijn gevoel van verzadiging en onze hersenen laten zich door verschillende dingen overtuigen.

In deze gevallen is het belangrijk dat je voeding onder controle krijgt en leert je voedingsbalans te beheren. Daarna is het waar dat we allemaal verschillende schema’s en beperkingen hebben, zodat het kan gebeuren dat we onze etenstijden verschuiven. Maar maak je geen zorgen, het lichaam kan zich nog steeds aanpassen, dus er zullen geen dramatische gevolgen zijn voor ons ritme. Het mag echter niet constant worden.

“Wat echt belangrijk is, is het hongergevoel”

De mening van Alexandra Melin, diëtiste-voedingsdeskundige in Belfort.

“Het is niet per se nodig om elke dag op hetzelfde tijdstip te eten, want wat echt belangrijk is, is het hongergevoel. Als je stipt om 12 uur geen honger hebt, kan je zonder probleem om 13 uur lunchen, wanneer je “echt” honger hebt. Als wij naar onszelf luisteren, zal dit gevoel op natuurlijke en regelmatige wijze opspelen tijdens de maaltijden, d.w.z. ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.

Lees ook: Hittegolf: deze luchtige zomerjurken wil je nu dragen

Honger is een signaal dat door de hersenen wordt uitgezonden en dat wijst op een energiebehoefte. Dit signaal hangt niet af van het tijdstip van de dag, maar wel van de vorige maaltijden. Als we meer eten dan ons lichaam nodig heeft, komt de volgende honger later. Als je niet genoeg eet, zul je sneller honger krijgen.

Het is ook belangrijk om het gevoel van volheid te herkennen. Hierdoor kan het lichaam consumeren wat het qua hoeveelheid nodig heeft. Het kan inderdaad gebeuren dat je je na een maaltijd opgeblazen voelt, en dat komt meestal omdat je jouw behoefte te boven bent gegaan. De verzadiging komt meestal na 20 minuten, daarom moet je niet te snel eten.”

/

“Je moet op een regelmatig tempo eten, elke 3-4 uur”

De mening van Sabrina Nikitine, micronutritioniste in Parijs.

“Het is inderdaad belangrijk om op een vast tijdstip te eten, omdat voedsel een synchronisator is, dat ons in staat stelt de biologische klok te reguleren en een goed ritme te hebben voor de werking van de organen, de hormonen, de neuromediatoren, de hersenen en de slaapkwaliteit.

Maar wat we tijdens de maaltijd eten is ook belangrijk, want we hebben niet noodzakelijk dezelfde voedingsstoffen nodig op verschillende tijdstippen van de dag.

Lees ook: Japanse ontwerper Issey Miyake overleden

Soms hebben we geen tijd om te eten, maar dit mag geen terugkerend probleem worden. Een maaltijd overslaan verstoort onze insuline en brengt de werking van de alvleesklier uit balans. Regelmatig eten kan dus uw metabolisme helpen en vooral uw gewicht regelen. Maar dat niet alleen! Het heeft ook een invloed op de kwaliteit van de spijsvertering, aangezien spijsverteringsenzymen op bepaalde tijdstippen van de dag worden afgescheiden en deze niet noodzakelijk dezelfde zijn. We moeten op een ritmische manier eten, om de 3-4 uur: dat is de tijd die we nodig hebben om onze enzymen op te laden.”

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Eten, Gezondheid, Tijdstip.