Waarom je beter geen koude douche neemt bij deze bloedhete temperaturen
© Getty Images/MCB

Waarom je beter geen koude douche neemt bij deze bloedhete temperaturen

Leestijd: 1 min

Bij warm weer lijkt een koude douche nemen een makkelijke manier om snel af te koelen. Maar in werkelijkheid kan deze reflex totaal averechts werken.

/

Met temperaturen die oplopen tot 40 graden, heeft het KMI ondertussen code oranje afgekondigd in ons land. Iedereen is dus op zoek naar DE oplossing om zo koel mogelijk te blijven. Maar als je dacht dat een koude douche nemen een goed idee is om je lichaamstemperatuur omlaag te halen, moet je weten waarom dat eigenlijk niet zo is.

De koude douche, een slecht idee tijdens warm weer

“De mens is een warmbloedig organisme, wat wil zeggen dat we zelf onze lichaamstemperatuur kunnen bepalen in tegenstelling tot koudbloedige dieren die juist afhankelijk zijn van warmtebronnen van buitenaf. Kortom, als het koud is, produceren we warmte van binnen en van buiten. Als het warm is, zweten we om de warmte af te voeren”, legt huisarts Brigitte Tregouet uit aan HuffPost.

Als wij onder een straal koud water gaan staan, gaat ons lichaam dus op natuurlijke wijze warmte produceren om zichzelf op te warmen. Je zal het, kortom, uiteindelijk warmer krijgen van een koude douche.

Bovendien kan je als het verschil tussen de hoge buitentemperatuur en het koude water te groot is, het slachtoffer worden van hydrocutie. Dat is een thermische shock waardoor de hersenen te weinig zuurstof krijgen, met mogelijk bewustzijnsverlies als gevolg. Daarom mag je iemand die een zogenaamde hitteberoerte heeft niet te snel afkoelen.

Lees ook: 5 tips om ’s nachts de hitte tegen het lijf te gaan.

Wat je wél moet doen om af te koelen

Om daadwerkelijk af te koelen zonder risico’s, neem je beter een “normale” tot “lauwe” douche die ervoor zal zorgen dat je lichaamswarmte daalt. “Een douche op normale temperatuur koelt je af. Vervolgens verdampt het water en dit veroorzaakt koude, die verfrist en de lichaamstemperatuur verlaagt”, vervolgt Brigitte Tregouet aan HuffPost.

Andere eenvoudige dingen die je kan doen, zijn een sprayfles met water op je lichaam gebruiken, in de schaduw blijven, inspanning vermijden en regelmatig water drinken. Om dezelfde redenen als bij de koude douche, kies je best voor warme of lauwe dranken. En vermijd zeker frisdrank met suiker en cafeïne die eveneens lichaamswarmte opwekken.

Lees ook: Waarom deze vrouwen voor sterilisatie kozen.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Douchen, Hitte, Hittegolf.