Tantraseks: de spirituele seksbeleving die je in extase brengt
© Unsplash

Tantraseks: de spirituele seksbeleving die je in extase brengt

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Spiritualiteit en seks lijken op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie. Toch wint tantraseks aan populariteit. Wij zoeken voor jullie uit wat het net is.

Tantraseks wordt ook wel beschouwd als het oneindig beleven van voorspel, waarbij ontspanning belangrijker is dan spanning opbouwen. Het draait om samen in het ‘hier en nu’ zijn, waarbij de ervaring belangrijker is dan het eindpunt (lees: het orgasme). Annabelle Knight, seksuologe en relatie-expert, en Sarah Rose Bright, sekscoach, begeleiden ons door deze sensuele wereld waarin alles draait rond het intens beleven van zachte aanrakingen. Om het in Annabelle haar woorden uit te drukken: “het is een geestverruimende reis.”

Wat is tantraseks?

Oorspronkelijk komt tantra voort uit het Sanskriet: ’tan’ staat voor expansie en ’tra’ voor bevrijding. Als we die twee betekenissen met elkaar verbinden dan kom je tot het volgende: geniet van de energie die door je lichaam stroomt en ga hiermee aan de slag. Seks is iets dat er bij komt, maar het draait erom dat je heel je lichaam en al je zintuigen laat meewerken.

Unsplash

/

Lichte, subtiele aanrakingen

Harde en grove bewegingen zijn bij tantraseks niet aan de orde. Het draait net om de subtiele en zachte aanrakingen die een persoon in een opgewonden stadium brengen. Het vasthouden van de penis met je hand of het zacht aanraken van de tepels is één van de bewegingen die je een intense verbintenis kunnen geven. Probeer ook niet de hele tijd te bewegen, maar tracht vooral de tijd te nemen om te ontspannen.

“Tantra is het samenbrengen van seks, hart en geest tijdens een seksuele ervaring, maar ook tijdens ons dagdagelijkse leven. Het nodigt ons uit om op een hele bewuste manier om te gaan met wie we zijn als seksueel wezen”, aldus Rose Bright. Elementen die hierbij noodzakelijk zijn, zijn je ademhaling, oogcontact, praten over wat je voelt en vloeiende en rustige bewegingen.

Unsplash

/

Het genot reikt verder dan het orgasme

Rose Bright benadrukt dat je door te oefenen toegang krijgt tot een seksuele extase, iets dat bijna als goddelijk aanvoelt. “Bij tantraseks streef je naar een hoger doel. Het is niet enkel het fysieke of de mechanische ervaring. Het transcendente gevoel van eenheid tussen twee personen vinden, is het ultieme doel.” Concreet beleef je bij tantraseks dus geen fysiek orgasme. Wel een mentale beleving van een ‘orgastische staat’.

Tantraseks is gezond

Hoewel sommigen sceptisch tegenover deze vorm van seks staan, levert het naast een extreem intens gevoel van genot, ook fysieke voordelen op. Zo stimuleert tantraseks de bloedcirculatie en worden afvalstoffen afgevoerd. En zoals iedere vorm van seks, is het goed voor je conditie. Tantraseks levert energie, kracht en levenslust op. De spiritualiteit waarmee tantraseks vaak gelinkt wordt, schuilt in de verbinding die je met je partner aangaat. Twee personen vloeien op dat moment samen tot één persoon, waarbij het besef van tijd en ruimte wegvalt. Het eindpunt, het orgasme, is in dit geval niet de focus, maar wel het genieten van- en met elkaar.

unsplash

Tips voor tantraseks

  • Adem langzaam en diep in en uit.
  • Probeer je steeds bewust te zijn van je lichaam en bewegingen en denk bewust na over het effect dat je voelt.
  • Laat de bewegingen tijdens seks vloeiend en langzaam zijn en niet hard en stotend. Je kunt elkaar strelen, masseren, knuffelen, omhelzen,…
  • Maak regelmatig oogcontact tijdens de seks.
  • Vertel aan elkaar wat je voelt. Je emoties en gevoelens delen brengt je ‘in het moment’ en in contact met mekaar.

Lees meer Marie Claire op: 5 onmisbare masturbatietips van een seksuologe om klaar te komen; 9 milieuvriendelijke seksspeeltjes om je seksleven duurzamer te maken; Pitch the podcast: de miniserie ‘Kunst & Porno’ van Kluwen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Intimiteit, Liefde, Seks, Spiritualiteit, Tantra seks, Vrijen.