Onderzoek: structuur is cruciaal bij gezond eetpatroon
© unsplash

Onderzoek: structuur is cruciaal bij gezond eetpatroon

Leestijd: 2 min

Wie grootmoeders keuken spontaan linkt aan te veel boter en zout, massa’s vlees, aardappelen en vettige saus, die vergist zich. Uit onderzoek bij 1.000 Belgen blijkt dat de jongere generatie, op het vlak van gezonde eetgewoonten, best wat te leren heeft van de oudere garde: “De 55-plussers eten vaker fruit en groeten en eten vaker op regelmatige tijdstippen. Dat zijn goede gewoonten die bijdragen aan een gezondere levensstijl”, zegt Dokter Lenders.

Bovendien blijkt dat bijna 2 op 3 van de 55-plussers zijn of haar gewicht stabiel kon houden tijdens de coronacrisis. Bij de -34-jarigen waren dat er slechts 2 op 5. PronoKal liet onderzoek uitvoeren bij 1.000 Belgen en wat bleek? De 55-plussers konden tijdens de coronacrisis hun gewicht meer stabiel houden dan de jongere generatie (57% vs 42% bij de -34-jarigen). Dat is mogelijk te wijten aan meer regelmaat en gezondere eetgewoonten. Het onderzoekt toont aan dat 85% van de 55-plussers op regelmatige tijdstippen eet (vs 61% bij -34-jarigen), dat 30% van hen dagelijks 2 tot 3 stukken fruit eet (vs 10% bij -34-jarigen) en dat bijna 4 op 5 medioren dagelijks ontbijt terwijl dat bij -34-jarigen slechts 1 op 3 is (79% bij 55-plussers versus 38% bij -34-jarigen). 55-plussers zijn ook een pak regelmatiger in het eten van groeten en het nuttigen van hun lunch.

Lees ook: 17 x Belgische modestuks om te shoppen op de nationale feestdag

Deze goede (eet)gewoonten dragen volgens Dokter Lenders bij aan een gezondere levensstijl: “Het woord zegt het zelf: eetgewoontes moeten een gewoonte worden én blijven. Daarvoor is structuur cruciaal, zowel in wat je eet als wanneer je het eet. Medioren slagen er beter in dan jongeren om zich deze gewoontes eigen te maken. Ze hebben het ook minder moeilijk om te stoppen met eten, eens ze beginnen en geven aan dat stress hun eetpatroon minder verstoort.”

Niet alleen regelmaat in voeding, maar ook regelmaat in slaap is cruciaal. Slechts 5% van de -34-jarigen voelt zich 7 dagen per week goed uitgerust. “Dat is enorm weinig”, meent specialist, Dokter Lenders. “Bij 55-plussers ligt dit percentage 6 keer zo hoog (30%)”.

/

Regelmaat vasthouden

Het onderzoek van PronoKal toont niet alleen aan dat de 55-plussers meer regelmaat hebben in hun eet- en slaappatroon, maar ook dat ze tijdens de coronacrisis, hun goede gewoontes beter konden volhouden in vergelijking met de -34-jarigen:

  • 83% van de 55-plussers kookte even gezond, waar dat bij de jongere generatie slechts 68% was.
  • Slechts 8% van de medioren geeft aan minder fruit en groeten gegeten te hebben tijdens corona, terwijl dit bij de -34-jarigen dubbel zo veel was.
  • Slechts 8% geeft aan dat ze vaker ongezond gegeten hebben, terwijl dit bij 20% van de jongere generatie wél het geval was.
  • Terwijl 15% van de -34-jarigen aangeeft meer frisdrank gedronken te hebben tijdens corona, is dat slechts voor 6% het geval bij de medioren.
  • Waar 27% van de jongeren aangeeft meer te eten uit verveling, trapte slechts 13% van de 55-plussers in die val tijdens de crisis.

Lees ook: Odette Lunettes opent flagshipstore in Knokke

Toch hebben de 55-plussers ook wat te leren van de jongere generatie. Zo blijkt dat 13% van de medioren 7 dagen per week alcohol drinken, terwijl bij de -34-jarigen slechts 2% dit aangeeft. Verder blijkt dat 17% van de 55-plussers geen enkele dag minstens 30 minuten beweegt.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Eten, Gezondheid.