Slow travel: op GR-tocht dwars door België
© Unsplash

Slow travel: op GR-tocht dwars door België

Door Naomi Wouters
Leestijd: 1 min

Of reizen deze zomer mogelijk zal zijn is nog een vraagteken. Daarom dromen we alvast weg van een zalige Belgische trip. Trek samen met je bubbel op GR-tocht met een rugzak en tent. De tocht belooft veel wandelen, babbelen, genieten van de rust in de natuur en uiteraard wat spierpijn. Plan je eigen GR-ervaring met deze tips. 

/

Grote Routepaden

Zowel Vlaanderen als Wallonië bieden tal van mogelijke routes. Wat betekent zo’n GR-route net? Wel, je vertrekt vanaf een willekeurig punt op een route en je bepaalt een eindpunt. Daartussen heb je de vrijheid om zoveel etappes te plannen als je wil. Het aantal kilometers per dag bepaal je zelf. Kies als afsluiter een memorabele eindbestemming om doorheen de tocht naar uit te kijken: een dorp uit je jeugd, een plek met een adembenemend uitzicht, een leuke stad of een andere onvergetelijke bestemming.

Bekijk de verschillende routes op www.groteroutepaden.be, bepaal welke route je wil stappen en bestel een boekje met kaarten en gedetailleerde informatie van je GR-route bij De Standaard Boekhandel.

Naomi Wouters

/

Overnachting

Verder bepaal je ook zelf waar je ’s avonds je tent opzet. Langs de routes liggen bivakplaatsen waar je kan overnachten. Ze liggen midden in de natuur en je verblijft er alleen of samen met andere trekkers. Voorzieningen worden duidelijk aangegeven: een natuurtoilet, drinkbaar water, een vuurplaats, houtblokken…

Wanneer een bivakplaats te ver zou afwijken van je route, kan je ook een beroep doen op andere organisaties die slaapplaatsen ter beschikking stellen. Zo heb je de organisatie Welcome To My Garden, waar lokale bevolking gratis hun tuin openstellen voor trekkers. Dat op de gezelligste locaties. De website is specifiek gebouwd voor slow travellers. Alleen wandelaars of fietsers kunnen gebruik maken van hun aanbod. Het voordeel van deze website is dat je vooraf contact kunt opnemen met de hosts om een slaapplek te reserveren.

Alle bivakplaatsen in België vind je terug op deze lijst.

Naomi Wouters

/

Het was zalig

Marleen Houbart (50) waagde zich vorig jaar aan een tocht en dit was haar ervaring:

“We werden geïnspireerd door de Vlaamse thrillerserie GR5 om op avontuur te trekken en we gaan dat elk jaar blijven doen. Ik denk er nu nog regelmatig aan als ik mezelf wil opbeuren. De weg volgen, slapen in de natuur, tanden poetsen aan een waterpomp en je wassen met vochtige doekjes. Elke dag weer zo tevreden als je de volgende kampplaats bereikt om je eigen ’thuis’ op te zetten en te genieten met vrienden van de ondergaande zon. Zalig.” – Marleen

 

Lees meer Marie Claire op: Masterclass: zo maak je man’ouché, Libanees brood met za’atarRelaties anno 2021: het koppel is de kern, maar de verstandhouding verschiltWaarom je dringend eens moet telewerken op locatie

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Kamperen, Slow travel.