Sensueel of energetisch: welke sekstaal spreek jij?
© unsplash

Sensueel of energetisch: welke sekstaal spreek jij?

Leestijd: 2 min

De meesten uiten zich in de slaapkamer slechts in één taal: de seksuele. Toch bestaan er nog vier andere erotische talen die je evenzeer wil ontdekken en begrijpen. Een bloemlezing.

/

Je hebt hoogstwaarschijnlijk ooit wel al eens van de verschillende liefdestalen gehoord, maar wist je ook dat er vijf sekstalen bestaan? Die zijn voor velen nog onontgonnen terrein. Voor zij die nog niet gehoord hebben over die liefdestalen: dit zijn de vijf manieren om liefde te geven en te ontvangen, zoals geïdentificeerd en beschreven door relatietherapeut Gary Chapman.

Deze liefdestalen worden onderverdeeld in: ‘positieve woorden’, ‘cadeaus’, ’tijd en aandacht’, ‘hulpvaardigheid’ en ‘lichamelijke aanraking’. Het is een zegen als jij en je partner dezelfde liefdestaal spreken, maar zo niet, is het van belang de liefdestaal van de ander te (h)erkennen. Zo voorkom je teleurstelling wanneer je partner je complimenteert met hoe geweldig en mooi je bent (liefdestaal: positieve woorden), terwijl je eigenlijk liever een Porsche had gekregen (liefdestaal: cadeaus), of vice versa. Het kennen van elkaars liefdestaal stelt je in staat de gebaren van de ander te waarderen en hen af en toe te verrassen door ook in hun favoriete liefdestaal te spreken.

Lees ook: Waarom we vaker ongelukkig zijn tijdens deze periode van het jaar

/
Sekstaal begrijpen

Wat betreft de sekstalen ligt het iets ingewikkelder. Volgens seksuoloog en auteur van “Schaamteloze Seks”, Nynke Nijman, is de meerderheid van de mensen zich slechts bewust van een seksuele taal: ‘de seksuele’. Dit ligt meestal aan het feit dat we vaak niet in contact komen met andere sekstalen of er nooit aan denken om ermee te experimenteren. Met als gevolg: we ontdekken andere talen niet, en beseffen niet dat er ook talen zoals ‘de energetische’, ‘sensuele’, ‘kinky’ of ‘gedaanteverwisselaar’ bestaan.

Nijman adviseert om op ontdekkingstocht te gaan, omdat velen denken te weten wat hen opwindt, maar in de praktijk geen idee hebben van wat ze prettig vinden, welke gedachten hen opwinden en waar ze goed op reageren. Het is van belang om je erotische blauwdruk te kennen, zodat je weet welke prikkels jou stimuleren en opwinden, waardoor je actief kan zoeken naar die ervaringen. Ze benadrukt dat het toevoegen van elementen van andere sekstalen aan je seksualiteit deze aanzienlijk kan verrijken.

/

Naakte lichamen

Seksuoloog Jaiya Ma introduceert vijf erotische blauwdrukken of sekstalen. Het merendeel herkent zichzelf in het ‘seksuele type’, dat opgewonden raakt van zaken die vaak met seks geassocieerd worden, zoals naakte lichamen, penetratie en orgasmes. Daarnaast zijn er sensuele types die opwinding ervaren via zintuiglijke prikkels zoals muziek, lekker eten, dansen en massages. Het energetische type vindt vooral opwinding in het idee van seks en aanraking, gedreven door verwachting en anticipatie. Kinky types worden opgewonden van taboe-gerelateerde activiteiten en genieten van de spanning van overgave en vertrouwen. Ten slotte zijn er de gedaanteverwisselaars, die van diverse prikkels opgewonden kunnen raken en zich makkelijk aanpassen aan de seksuele voorkeuren van hun partner.

Hoe beter je een nieuwe sekstaal begrijpt, hoe meer dat kan bijdragen tot seksuele verbinding. Als partners elkaars sekstalen kennen, kunnen ze de seksualiteit verrijken door te experimenteren met verschillende elementen en zo een bevredigende relatie opbouwen.

Lees ook: Wereld Orgasmedag: vijf weetjes die je misschien nog niet wist over het orgasme

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Seks.