Saskia De Coster over haar nieuwe boek ‘Net echt’: “Het is een mengeling van fragmenten over mezelf en fictie over het gezin”
© Koos Breukel, pers, MCB

Saskia De Coster over haar nieuwe boek ‘Net echt’: “Het is een mengeling van fragmenten over mezelf en fictie over het gezin”

Leestijd: 2 min

Saskia De Coster, ook wel eens de meest originele pen van Vlaanderen genoemd, schreef een nieuwe roman 'Net echt'. Dat deed ze niet aan de schrijftafel bij haar thuis, wel opgesloten in publieke afzondering in het KMSKA.

/

Een auteur schrijft graag in isolatie. Maar een maand afgezonderd en opgesloten in een kleine, glazen kamer in een museum aan je boek ‘Net echt’ werken, dat is andere koek. Want je schreef er niet alleen, je at en sliep er ook.

“Als kind schreef ik graag in isolatie in een hokje in het tuinhuis. Daar kon ik opgaan in mijn verbeelding. Met de performance The Author is Present keerde ik eigenlijk terug naar dat tuinhuisje, maar trok ik de isolatie verder. Ik wilde onderzoeken hoe mijn schrijfproces evolueert wanneer ik me volledig loskoppel van de mediamaatschappij en iedere vorm van communicatie ban.”

En, hoe verliep dat?

“Toen ik begin februari de glazen kamer instapte, was 75% van het boek klaar. Ik had er 2,5 jaar aan gewerkt. Het was de bedoeling om het op een maand tijd af te werken. Maar na een paar weken had ik een magisch moment, ik zag dat het helemaal anders moest. Dus heb ik veel veranderd aan het manuscript. Omdat ik me veilig voelde in het museum, ondanks het feit dat ik bekeken werd. Ik werd geïnspireerd door de omgeving, door de bezoekers en door de kunstwerken.”

Je vergeleek Rubens al eens met Lana Del Rey. Vanwaar de vergelijking?

“Ik ontdekte de werken van Rubens als kind in een kunstboek. Fanatiek tekende ik mijn eigen Rubensjes. Tijdens mijn eerste bezoek aan het KMSKA, was ik overweldigd door die vlezige en overdadige lichamen. Het liefst van al wilde ik een Rubens mee naar huis. Prachtig vond ik het om die kunstwerken met eigen ogen te zien. Meenemen naar huis kon uiteraard niet. Maar zo’n ontmoeting is toch een beetje als een optreden van pakweg Lana Del Rey. Je kan het album wel goed vinden, maar uiteindelijk wil je haar toch eens écht zien, ook al zingt ze misschien niet altijd even zuiver.”

Met welke vrouwen zou je wel eens willen dineren?

“Ik zou wel eens op date willen met kunstenares Alice Neel, schrijfsters Rachel Cusk en Virginia Woolf, actrice Cate Blanchett en zangeressen Rihanna en Lana Del Rey. Zes eigenzinnige, fascinerende vrouwen die niet bereid zijn tot compromissen. Volgens mij zou dat een avond vol levendige discussies worden die eindigt in een groot feest.”

Je moet niet veel over het boek verklappen, maar misschien kan je een tip van de sluier oplichten?

“De roman gaat over een gezin en hoe in dat gezin op een bepaald moment alles verschuift. De vader wordt huisman, de moeder gaat voor haar carrière en plots verandert heel de familieopstelling. Het is een mengeling van fragmenten over mezelf en fictie over het gezin.”

Net echt van Saskia De Coster, o.a. hier te koop voor € 23,50.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Dit zijn de boeken die deze maand boven op onze stapel liggen, Coely: “Ook op slechte dagen blijf ik de schoonheid van het leven zien” & Luisteren naar Lanoye.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"