Sabré Cook: “Ook vrouwen kunnen ingenieur worden”
© @sabrecook

Sabré Cook: “Ook vrouwen kunnen ingenieur worden”

Door Ally Head  & Enya Torrez
Leestijd: 4 min

Er zijn nog steeds weinig vrouwen die in de wetenschapssector werken. Sabré Cook wel. Zij was niet alleen de eerste vrouw die het SKUSA Pro Tour National Championship won, na haar studies verdiende ze ook een plaats als stagiaire bij de Infiniti Engineering Academy van Renault F1. Wij spraken haar.

/

Ooit al gehoord van Sabré Cook? Op slechts 26 jaar oud heeft de vrouwelijke autoracer en ingenieur al heel wat verwezenlijkt. Zo won ze niet alleen een wereldkampioenschap, maar kreeg ook een baan aangeboden bij Renault F1. Tot slot heeft Sabré Cook de titel van eerste vrouw die het SKUSA Pro Tour National Championship won op haar naam staan. In 2019 nam ze nog deel aan de eerste W Series waar ze 12e eindigde.

Dus, wat heeft Sabré te zeggen tegen alle vrouwen die misschien een STEM-carrière overwegen, maar niet zeker weten waar ze moeten beginnen? Zeker ingenieurswetenschappen kan overkomen als een door mannen gedomineerde industrie, met weinig tot geen duidelijk uitgelegde carrièretoekomst voor vrouwen.

Maar daar heb je het mis – althans dat denkt Sabré toch. Ze heeft veel te zeggen over de parallellen van vrouw zijn in de formule 1 en in de ingenieurswetenschappen (twee sterk door mannen gedomineerde bedrijfstakken), en over hoe meer meisjes kunnen worden aangemoedigd om op jongere leeftijd een STEM-carrière na te streven.

/

Sabré Cook: ‘Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de ingenieurswetenschappen, ga ervoor’

“Ik ben geboren en getogen in Colorado in de VS en ben opgegroeid rond een kartbaan die mijn vader en zijn gezin bouwden. Mijn vader racete vroeger professioneel motorcross en supercross. Hij en mijn moeder wilden niet dat we aan het motorracen begonnen, dus liet hij ons kennismaken met karten.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sabré Cook (@sabrecook)

“Ik was een jaar of acht toen ik voor het eerst reed. Ik evolueerde steeds meer naar serieuzere race-evenementen en naar nationale en internationale series. Ik won acht staatskampioenschappen, drie wereldkampioenschappen, drie nationale kampioenschappen, en toch had ik nooit genoeg geld om over te stappen op auto’s.”

“Het was niet voor 2017 totdat iemand naar voren kwam om te helpen met de financiering. Ik heb wat amateur SCCA-races gereden en een klein beetje budget bij elkaar gekregen om een ​​aantal USF4-races en USF2000-races in 2018 te doen. Daarna deed ik de W-serie in 2019, en een paar nieuwe Pro-races en een aantal GT-races vorig jaar.”

“Voor ingenieurswetenschappen ben ik eind 2017 afgestudeerd aan de Colorado School of Mines en in 2018 won ik de Infinity Engineering Academy. Dat gaf me een baan om in het Verenigd Koninkrijk te werken voor Infinity en Renaut F1 in 2019.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sabré Cook (@sabrecook)

“Ik heb altijd een passie gehad voor zowel racen als techniek. Ik begon echt geobsedeerd te raken door racen toen ik ongeveer tien jaar oud was, maar ik was altijd een van die kinderen die echt van school genoot en die wiskunde fascinerend vond. Ik bleef bij beide passies en probeerde ze in evenwicht te brengen. Op die manier zorgde ik ervoor dat ik een stabiele loopbaanontwikkeling kon hebben, ongeacht het pad dat ik koos.”

/

Het volgen van je rolmodellen

“Ik had geluk dat ik tijdens de middelbare school echt geweldige leraren had die mijn verlangen om te leren, koesterden en aanmoedigden en lieten zien dat school cool kon zijn en gebruikt kon worden voor allemaal geweldige dingen.”

“Toen ik aan mijn bachelor begon, herinner ik me dat ik twee professoren ontmoette die eerder in de autosport hadden gewerkt, in de mechanische ingenieurswetenschappen. Het waren de professoren op de mechanische afdeling, dus ze waren duidelijk erg geïnteresseerd in wat ik deed. Ze waren erg begripvol en hielpen me mijn tijd zo goed mogelijk te beheren, zowel op het gebied van racen als op technisch gebied.”

Waarom worden er niet meer vrouwen aangemoedigd om een STEM-carrière te hebben?

“Ik denk dat het een combinatie van dingen is. Vrouwen worden duidelijk niet zo aangemoedigd. Ik had veel geluk dat het mijn ouders niet kon schelen of ik een meisje of een jongen was. Ze zeiden: ‘als dat is wat je wilt doen, is dat wat je wilt doen’. Je ziet veel zussen met hun broers naar de baan gaan, maar de broers racen en de zussen niet. Het gaat erom dat jonge meisjes worden aangemoedigd om deze kansen te benutten.”

“Er zijn tegenwoordig niet veel vrouwelijke rolmodellen, omdat vrouwen vaak niet worden aangemoedigd om te beginnen. Er is zo’n ongelijkheid dat vrouwen niet worden aangemoedigd om te beginnen. Het is net als alles in het leven: als je het iemand anders ziet doen, en als je het kunt visualiseren als een tastbaar carrièrepad voor jezelf, dan is de kans groter dat je dat nastreeft. Als je de stappen van een rolmodel kunt volgen, is de kans groter dat je een carrièrepad volgt. Meer rapportage zou zeker helpen.”

Wat als je een carrière in de techniek wil volgen, maar niet weet waar je moet beginnen?

“Als je geïnteresseerd bent in racen, of ingenieurswetenschappen of iets dergelijks, is het 100% een haalbare carrière voor vrouwen. Ik heb vrouwen ontmoet die zeiden: ‘Ik wist niet dat we ingenieurs konden zijn, of coureurs van raceauto’s, ik wist niet dat dat een optie was!’.”

“Dat breekt mijn hart. Als je ergens in geïnteresseerd bent, ga ervoor. Stel vragen. Als je echt ergens een passie voor hebt en meer wilt weten, zijn we vandaag gezegend met zoveel bronnen. Je kan online onderzoek doen of contact opnemen met professoren en jouw interesse kenbaar maken. De meeste docenten zullen in de wolken zijn dat je vragen stelt.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sabré Cook (@sabrecook)

/

Wat als STEM jouw passie is, maar je niet weet welk carrièrepad je moet volgen?

“Voor die vrouwen die niet weten hoe ze een carrière in STEM moeten beginnen, zijn er meestal tonnen clubs of klassen beschikbaar. Er zijn ingenieursclubs, robotica-clubs, STEM-lessen of meer.”

“Wees niet bang als je het enige meisje daarbinnen bent. Het is oké om je ongemakkelijk te voelen, het is oké om dingen te doen die een beetje onhandig zijn. Hoe groter het risico, hoe groter de beloning. Probeer gewoon wat goede bronnen te vinden – er wordt zo hard aan gewerkt om vrouwen in deze carrières te ondersteunen. Er is hulp, mensen beseffen het gewoon niet.”

“Stel dat er een vrouwelijke ingenieur bij jou in de buurt woont. Waarom probeer je niet contact op te nemen en om advies te vragen?”

“Om als vrouwencollectief te groeien, moedig ik vrouwen aan om elkaar te steunen. Ik heb het gevoel dat we constant met elkaar concurreren. Het wordt ons aangeleerd door de maatschappij, en in plaats van elkaar te steunen en elkaars successen te vieren, breken we elkaar af. Het begint op het hoogste niveau. We hebben steeds meer vrouwelijke CEO’s in grote bedrijven en we hebben ze nodig om deze vrouwen te ondersteunen die naar voren komen en andere dingen doen. Zij zijn nu de grote besluitvormers en we hebben hun steun nodig.”

Dit artikel verscheen eerder op www.marieclaire.co.uk.

Lees meer Marie Claire op: Woman to watch: Gertrude Tavernier, Aan deze 12 bijzondere vrouwen hebben wij veel te danken en 5 x positief nieuws om januari met een glimlach af te sluiten.

Tags: Formule 1, Sabré Cook, STEM.