Aan deze 12 bijzondere vrouwen hebben wij veel te danken
© MC

Aan deze 12 bijzondere vrouwen hebben wij veel te danken

Door Milly Haddrick  & Enya Torrez
Leestijd: 8 min

De geschiedenis kent heel wat bijzonder intelligente, machtige en inspirerende vrouwen. Stuk voor stuk pioniers voor vrouwenrechten en rassengelijkheid. Zij hebben de wereld van wetenschap, wiskunde, luchtvaart en literatuur mee vorm gegeven.

/

Of deze vrouwen nu uitvinders, wetenschappers, leiders, politici of letterlijk koninginnen waren, deze 12 vrouwen hebben de wereld zonder twijfel op een positieve manier veranderd. De beroemde vrouwen in deze lijst worden herinnerd als regelbrekers en pioniers die hun mannelijke collega’s lieten zien wat het betekent om een rolmodel te zijn.

Hier zijn twaalf vrouwen die de wereld voorgoed veranderden:

1. Jane Austen (1775 – 1817)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jane Austen Books (@austensbooks)

Jane Austen, de koningin van de romcoms, introduceerde een volledig nieuw literair genre met haar doortrapte sociale observaties en humor. Austen, geboren in een gezin met acht kinderen in Engeland, begon in haar tienerjaren aan haar ondertussen klassieke romans te schrijven. Denk aan titels zoals Pride and Prejudice en Sense and Sensibility.

Haar romans zijn grappig, vertederend en stellen de rol van de vrouw in de samenleving in vraag. Austen moest haar identiteit daardoor verbergen en het was pas na haar dood dat haar broer Henry aan het publiek onthulde dat zij de echte auteur was. Haar literaire invloed blijft bestaan ​​en de thema’s en lessen uit haar romans houden nog steeds stand.

/

Anne Frank (1929 – 1945)

Het Achterhuis, beter bekend als het dagboek van Anne Frank, is een van de meest eerlijke, krachtige en aangrijpende verslagen van de Tweede Wereldoorlog. Samen met haar familie dook het jonge Joodse meisje Anne Frank onder in een achterhuis in Amsterdam tijdens de oorlog. Daar hield zij dagelijks een dagboek bij over bijvoorbeeld de angst om ontdekt te worden en hoe moeilijk het is om overdag muisstil te moeten zijn en nooit naar buiten te kunnen. In 1944 werden zij verklikt en naar de concentratiekampen gestuurd. Van de familie Frank overleefde alleen de vader van Anne, en het was hij die besloot om Annes dagboek later te publiceren.

Het Achterhuis is vertaald in bijna 70 talen en is een intieme weergave van een van de meest onmenselijke momenten in onze geschiedenis. Het dagboek leert ons over de universele menselijke kwaliteiten van emotie, passie, liefde, hoop, verlangen, angst en kracht.

/

Maya Angelou (1928 – 2014)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maya Angelou (@drmayaangelou)

Maya Angelou is een van de meest invloedrijke vrouwen uit de Amerikaanse geschiedenis en was een schrijver, zangeres, danseres en burgerrechtenactivist, die met haar bekroonde memoires I Know Why the Caged Bird Sings literaire geschiedenis schreef als eerste non-fictie-bestseller door een Afro-Amerikaanse vrouw.

Angelou had een moeilijke jeugd. Als zwarte vrouw die opgroeide in Stamps, Arkansas, kreeg ze haar hele leven te maken met raciale vooroordelen en discriminatie. Op zevenjarige leeftijd werd Angelou aangevallen door de vriend van haar moeder, die vervolgens als wraak door haar ooms werd vermoord. Het incident heeft Angelou zo getraumatiseerd dat ze jarenlang niet meer sprak.

I Know Why the Caged Bird Sings en haar andere werken vormden een belangrijke stem in de burgerrechtenbeweging en halen op een ontwapenende maar krachtige manier onderwerpen aan als identiteit, verkrachting, racisme en geletterdheid. Ze illustreren ook hoe een sterk karakter en liefde voor literatuur, racisme en trauma kan helpen overwinnen.

/

Koningin Elizabeth I (1533 – 1603)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @british__royals

Elizabeth noemde zichzelf ‘The Virgin Queen’ omdat ze ervoor koos om met haar land te trouwen in plaats van met een man. Het lijkt nu misschien een oud stukje geschiedenis, maar koningin Elizabeth I is een van de meest succesvolle vorsten in de Britse geschiedenis. Onder haar aanzien werd Engeland een belangrijke Europese macht in politiek, handel en kunst.

De weg van Elizabeth naar de troon was bewogen omdat ze technisch gezien nooit had mogen regeren. Omdat ze een vrouw was maar ook omdat haar moeder Anne Boleyn was, de veel gehate ex-vrouw van Henry VIII.

Elizabeth I bewees echter dat alle nee-zeggers ongelijk hadden en werd een van de grootste vrouwelijke leiders ooit. Bekend om haar intelligentie, sluwheid en opvliegendheid, was ‘The Virgin Queen’ echt één van de grote vrouwen uit de geschiedenis.

/

Catharina II van Rusland (1729 – 1796)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @catherine_the_great99

Catharina II van Rusland, ook wel gekend als Catharina de Grote, is afkomstig uit Pruisen en staat bekend als een van de meer meedogenloze vrouwen in deze lijst.

Catharina zat vast in een liefdeloos huwelijk met de koning van Rusland en organiseerde een staatsgreep om haar enorm onpopulaire echtgenoot Peter III omver te werpen. In 1762 noemde ze zichzelf keizerin van het Russische rijk.

Catharina wordt voornamelijk geprezen voor het moderniseren van Rusland. Zo richtte zij de eerste door de staat gefinancierde school voor meisjes op, verzwakte de macht van de kerk binnen de staat en moedigde de ontwikkeling van de economie, de handel en de kunsten aan.

Ze staat ook bekend om haar gezonde seksuele lust. Tot aan haar dood had ze talloze geliefden die ze trakteerde op een overvloed aan juwelen en titels voordat ze hen weg stuurde om plaats te maken voor iemand nieuw. Een vrouw die weet wat ze wil, en niet wil, zeg maar.

/

Sojourner Truth (1797 – 1883)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sojourner Truth (@_sojourner_truth)

Sojourner Truth, een Afrikaans-Amerikaanse abolitionist en vrouwenrechtenactiviste, hield de beroemde toespraak op de Ohio Women’s Right’s Convention in Akron in 1851, die bekend werd als Ain’t I a Woman?

Truth werd op negenjarige leeftijd van haar familie gescheiden en werd vervolgens als slaaf, samen met een kudde schapen, verkocht op een veiling voor $ 100. In 1829 ontsnapte Truth samen met haar dochtertje Sophia, maar haar andere twee kinderen moest ze achter laten.

Truth begon te pleiten voor rechten van vrouwen en Afro-Amerikanen in de late jaren ’40 en stond bekend om het geven van gepassioneerde toespraken die een verschil uitmaakten. Truth, die in 1883 in Michigan stierf, wordt herinnerd als een van de belangrijkste leiders van de afschaffingsbeweging en een van de eerste voorvechters van vrouwenrechten.

/

Rosa Parks (1913 – 2005)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rosa Parks (@official.rosa.parks)

Rosa Parks zat in 1955 in een bus in Montgomery, Alabama, toen de buschauffeur haar vroeg op te staan ​​en haar stoel aan een blanke man te geven. Parks, een zwarte naaister, weigerde en veroorzaakte daarmee het begin van burgerrechtenbeweging in Amerika.

Parks, geboren in 1913, verhuisde op 11-jarige leeftijd naar Alabama en liep school aan het Alabama State Teachers’ College for Negroes. Totdat ze in het vijfde middelbaar haar studies moest stopzetten om voor haar zieke grootmoeder te zorgen.

Voor 1955 was Parks lid van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap van Montgomery en in 1943 trad ze toe tot de Montgomery-afdeling van de NAACP, waar ze afdelingssecretaris werd.

In 1955 werd Alabama nog steeds gedomineerd door segregatiewetten en zei het beleid dat in openbare bussen alleen blanke burgers vooraan mochten zitten en zwarte mannen en vrouwen achterin moesten zitten. Op 1 december waren er geen stoelen meer in het voorstel beschikbaar, dus zei de busconducteur tegen de vier zwarte vrouwen en mannen dat ze moesten gaan staan ​​en de blanke man een rij voor zichzelf moesten geven. Drie gehoorzaamden, Parks niet.

Parks werd gearresteerd en haar acties leidden tot een golf van protesten in heel Amerika. Toen ze op 24 oktober 2005 op 92-jarige leeftijd stierf, werd ze de eerste vrouw in de geschiedenis van het land die opgebaard lag in het Capitool.

/

Malala Yousafzai (1997 – )

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Malala Fund (@malalafund)

Malala Yousafzai werd geboren in Pakistan op 12 juli 1997. Yousafzai’s vader was een leraar en runde een meisjesschool in haar dorp, maar toen de Taliban haar stad overnamen, dwongen ze een verbod af voor alle meisjes om naar school te gaan. In 2012, op 15-jarige leeftijd, sprak Malala zich publiekelijk uit over de rechten van vrouwen op onderwijs en als gevolg daarvan stapte een schutter in haar schoolbus en schoot de jonge activist door het hoofd.

Malala overleefde het incident.

Yousafzai verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze een prominente spreker op talloze congressen werd. In 2014 kreeg ze als jongste persoon ooit, ze was toen 17 jaar oud, de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt. Malala behaalde dit jaar een diploma in filosofie, politiek en economie aan de Universiteit van Oxford.

/

Marie Curie (1867 – 1934)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marie Curie (@marie._.curie_)

De in Polen geboren Marie Curie was een baanbrekende fysicus en wetenschapper, die de term radioactiviteit bedacht, twee nieuwe elementen ontdekte (radium en polonium) en een draagbaar röntgenapparaat ontwikkelde.

Currie was de eerste persoon (niet de vrouw) die twee afzonderlijke Nobelprijzen won, één voor natuurkunde en één voor scheikunde. Tot op de dag van vandaag is Curie de enige persoon, ongeacht geslacht, die Nobelprijzen ontving voor twee verschillende wetenschappen.

Marie Currie had gedurende haar hele carrière te maken met bijna constante tegenwerking en discriminatie, aangezien wetenschap en natuurkunde zo’n door mannen gedomineerde vakgebieden waren en zijn. Desondanks bleef haar onderzoek relevant en heeft het tot op de dag van vandaag de wereld van de wetenschap beïnvloed.

/

Ada Lovelace (1815 – 1852)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @ada_lovelace1815.1852

Ada Lovelace was een Engelse wiskundige en ’s werelds eerste computerprogrammeur. Lovelace werd welgesteld geboren als dochter van een beroemde romantische dichter, Lord Byron (die haar familie verliet toen Ada slechts 2 maanden oud was) en Lady Wentworth.

Ada was een charmante vrouw uit de hogere klasse die bevriend was met mensen als Charles Dickens. Ze is het meest bekend als de eerste persoon ooit die een algoritme publiceerde, bedoeld voor een computer. Haar genialiteit was met andere woorden haar tijd jaren vooruit.

Lovelace stierf op 36-jarige leeftijd aan kanker en het duurde bijna een eeuw voordat mensen haar aantekeningen over Babbage’s Analytical Engine erkenden als de eerste beschrijving voor de computer en software ooit.

/

Edith Cowan (1861 – 1932)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Historical Women (@historicalwomen1)

Edith Cowan is in Australië reeds langer dan een eeuw een vast waarde. Haar gezicht staat op de Australische biljet van $ 50 en een universiteit in West-Australië draagt haar naam. Maar wat velen niet weten is dat Edith Cowan het eerste vrouwelijke parlementslid in Australië was en tevens een fervente activiste voor vrouwenrechten.

Ediths jeugd was op zijn zachtst gezegd traumatisch. Haar moeder stierf tijdens een bevalling toen Cowan nog maar zeven jaar oud was. Haar vader werd op zijn beurt beschuldigd en vervolgens veroordeeld voor de moord op zijn tweede vrouw toen ze 15 was en werd ten slotte geëxecuteerd.

Al op jonge leeftijd was Edith een pionier op het gebied van vrouwenrechten, en haar toetreding tot het parlement op 59-jarige leeftijd in 1921 was zowel onverwacht als controversieel.

Tijdens haar tijd in het parlement drukte Cowan een wetgeving door die vrouwen toestond om bij de advocatuur te worden betrokken. Ze bevorderde ook het welzijn van migranten, zorgde ervoor dat seksuele voorlichting op scholen werd gegeven en ze plaatste moeders op gelijke voet met vaders wanneer hun kinderen sterven zonder een testament te hebben opgesteld.

Edith stierf op 70-jarige leeftijd, maar haar nalatenschap blijft tot op de dag van vandaag bestaan.

/

Amelia Earhart(1897 – ?)

Amelia Earhart was de definitie van een regelbreker. Zij was een Amerikaanse vliegster die als eerste vrouw solo over de Atlantische Oceaan vloog en de eerste persoon ooit die solo van Hawaï naar de VS vloog. Amelia was een baanbrekende vlieger en een echte vrouwelijke pionier.
Earhart weigerde vanaf jonge leeftijd te worden beperkt door haar geslacht. Geboren in Kansas in 1897, speelde Amelia basketbal toen ze opgroeide, volgde ze autoreparatiecursussen en ging ze kort naar de universiteit. In 1920 begon Earhart met vlieglessen. Al snel was ze vastbesloten om haar vliegbrevet te halen, waar ze dan ook in slaagde in december 1921.
Earhart vestigde meerdere luchtvaartrecords, maar het was haar poging om de eerste persoon te zijn die de wereld rondreisde, wat leidde tot haar verdwijning en vermoedelijke dood. In juli 1937 verdween Earhart ergens boven de Stille Oceaan, haar vliegtuigwrak is nooit gevonden en tot op de dag van vandaag blijft haar verdwijning een van de grootste onopgeloste mysteries van de twintigste eeuw.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Marie Claire Australië.

Tags: Historisch, Inspirerende vrouwen.