Ruim de helft van jonge vrouwen kreeg al dickpic
© Shutterstock

Ruim de helft van jonge vrouwen kreeg al dickpic

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 1 min

Seksueel geweld bestaat al lang, maar door moderne technologie worden vrouwen en meisjes ook vaker online lastiggevallen. De Morgen deed daarover een onderzoek bij jongeren tussen 15 en 25 jaar. Daaruit blijkt dat de helft van de jonge vrouwen al eens een dickpic heeft ontvangen.

/

Voor het onderzoek werd aan 1819 Belgische jongeren gevraagd of ze al eens een dickpic hebben ontvangen. Daarop was het antwoord bij 37 procent ‘ja’. Bij meisjes was dat zelfs meer dan de helft. Bij jongeren tussen de 15 en 18 jaar en de lgbtq+-gemeenschap, is het probleem het grootst.

Lees ook: Valentijn: onze ultieme shopping

Catherine van De Heyning en Michel Walrave van de Universiteit van Antwerpen voerden het onderzoek uit in samenwerking met het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Bijna de helft van de deelnemers gaf ook aan dat de foto’s meestal van onbekenden zijn. Bij 10 procent van de ondervraagden was de afzender minstens drie jaar ouder. In beide gevallen waren vooral vrouwen het slachtoffer. De meeste respondenten gaven ook aan dat ze zich ongemakkelijk, beschaamd of zelfs boos tot woedend voelen als ze zo’n foto ontvangen.

/

Lees ook: De redactie van Marie Claire test: 6 schoonheidsbehandelingen

Jongeren krijgen niet alleen naaktfoto’s, ze versturen ook zelf intieme beelden. Meestal doen ze dit om de ontvanger te verleiden, in de hoop een gelijkaardige foto terug te krijgen. Maar een opvallend aantal respondenten geeft toe dat ze het ook doen met slechte bedoelingen. 23 procent probeert de andere lastig te vallen of te intimideren.

Straffen

Moet het versturen van ongevraagde naaktfoto’s bestraft worden? Ongeveer 75 procent vindt van wel. Zij zouden een alternatieve straf opleggen, bijvoorbeeld een cursus over seksueel geweld. Wat doen ze achteraf met die foto’s? 61 procent beweert dat ze de foto niet zouden bijhouden als er gevraagd wordt om hem te wissen. Jongens zouden het er wel moeilijker mee hebben dan meisjes. 75 procent vindt ook dat dit bestraft moet worden.

Lees ook: Daniel Lee steekt Burberry in een nieuw jasje

Staatssecretaris Sarah Schiltz van Ecolo zegt aan de krant dat deze resultaten duidelijk zijn en wil daarom ook actie ondernemen. “Het bezitten van naaktfoto’s van minderjarig is al strafbaar. Dat moet ook zo worden voor beelden van meerderjarigen.” Ze benadrukt ook nog eens dat de jongeren een zeer kwetsbare groep is waardoor het ongewenst verspreiden van foto’s grote gevolgen kan hebben.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Dickpic, Studie.