Rio de Janeiro: de stad die blijft verbazen
© Unsplash

Rio de Janeiro: de stad die blijft verbazen

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Een trip naar het altijd verrassende Braziliaanse Rio de Janeiro bestaat uit caipirinhas op het strand, aapjes kijken tijdens een wandeling door de jungle en overal muziek, samba en eten. Onze tips voor een bezoek aan de Cidade Maravilhosa, of de wonderbaarlijke stad.

/

De zuidelijke zone van Rio, Zona Sul, is de thuisbasis van de chique wijken Ipanema, Copacabana en Leblon, die ook de beste stranden hebben. Die stranden zijn misschien wel een cliché, maar het zijn toch nog steeds de beste stadsstranden ter wereld. Je huurt er een ligzetel en parasol, verkopers komen langs met bier en caipirinhas, je eet er zoute maniokbeschuiten en koopt er sarongs met de Braziliaanse vlag op.

Braziliaanse flosdraad

Voor je naar het strand trekt, koop dan een lokale, kleurrijke en tropische bikini. Doe zoals de Brazilianen en kies een fio dental, letterlijk vertaald, een flosdraad. De mooiste, meest modieuze en high end zijn die van Braziliaanse topontwerpers Adriana Degreas en Lenny Niemeyer. Ga ook eens langs bij Osklen, een ander gekend Braziliaans merk, dat elegante creaties van linnen en zijde verkoopt.

Eten en drinken

De dag goed beginnen, doe je in The Slow Bakery. Zoals de naam het al zegt, wordt er vooral brood gemaakt en gegeten. De broden worden met de hand gemaakt met de bedoeling de oorspronkelijke productiemethoden te herstellen. Door deze techniek te hanteren, verloopt het hele proces langzamer, maar het brood is des te beter. Je kan er terecht voor ontbijt, maar ook voor lunches en lokale bieren en wijnen.

De gastrobar Dias Bar e Mar is gekend bij een after-work publiek dat er tijdens een happy hour om een strandstoel vecht. Op het menu: verse zeevruchten en heerlijke cocktails. Rio op zijn best. Voor een diner wandel je enkele straten verder, naar Tiara. Een ongedwongen plek met slechts een dozijn tafels waar chef Rafa Gomes Diner zijn droom waarmaakt: een fusion keuken met het beste van Rio en het beste van Europa, waar de kok studeerde en ook een restaurant heeft. Proef er zeker de carpaccio van sint-jacobsvruchten en de tagliatelle van maniok besprenkeld met Braziliaanse truffel. En een glas Brazilaanse prosecco uiteraard.

/

’s Werelds Beste

Bij Lasai schuif je aan aan de beste tafel van de stad: niet alleen wij vinden dat, het restaurant staat op de 20ste plaats van de Latin America’s 50 Best Restaurants. Het concept van Lasai is farm-to-table : veel producten komen van op de boerderij van chef Rafa Costa e Silva, en van op de organische markten in Rio. Rafa creëert gerechten met de nadruk op groenten zonder het gebruik van verse producten uit de zee en vlees op te offeren. Bovendien behoren de wijn- en cocktailkaarten tot de allerbeste in Brazilië.

Een beetje cultuur

Het door de Spaanse architect Santiago Calatrava ontworpen Museu do Amanhã (Museum van Morgen, red.) werd in 2015 met veel tamtam geopend en richt zich op technologie, wetenschap en ecologie. De buitenkant en het terrein van het museum zijn misschien nog wel indrukwekkender dan de binnenkant. Wandel rond het water en bewonder de gedurfde architectuur. Aan de overkant van het museum bezoek je het Museu de Arte do Rio. Dit museum heeft een regelmatig wisselende collectie met werk van voornamelijk Braziliaanse kunstenaars. Op zondag is een bezoek aan de markt een must.

De Feira da Glória is één van de kleurrijkste markten van de stad. Slenter langs de rij kraampjes waarvan de eigenaars luidkeels reclame maken voor hun aanbod van verse groenten, fruit, kruiden en bloemen. En uiteraard is er carnaval. Het feest gaat van officieel van start op 17 februari, maar sinds het begin van dit jaar zijn er bijna dagelijks ensaios, of oefeningen, tijdens pré-carnaval. Het straatcarnaval is populair, maar meelopen met een defilé door de Sambodromo blijft een droom van iedere carnavalist.

/

De jungle in

In plaats van in de rij te staan voor de kabelbanen naar de top van Pão de Açúcar, kan je beter te voet naar de top van de gekende de berg gaan. Het Claudio Coutinho-pad is omzoomd door inheemse, tropische bomen en wordt bevolkt door aapjes en vogels. Wandel terug naar beneden naar Bar Urca, een legendarische bar die bobó de camarão (een romig garnaalgerecht) en ijskoude biertjes serveert. Neem de lekkere gerechten mee en voeg je bij de lokale bevolking die op de zeedijk aan de overkant van de straat zit.

Lekker slapen en poseren aan het zwembad

Het luxueuze hotel Fasano ligt vlakbij het strand van Ipanema, aan de overkant van de Avenida Vieira Souto. Alle 79 kamers hebben een balkon, de superior kamers hebben uitzicht op de oceaan. Op het strand rechtover het hotel zijn er ligzetels, handdoeken en water beschikbaar. Het door Philippe Starck ontworpen hotel, het hotel opende in 2007 zijn deuren, heeft nog steeds een aura van exclusiviteit. Vooral de chique lobby en het sexy zwembad op het dak spreken een jong en hip publiek aan. Van de meubels in jaren 50 en 60 stijl tot de vintage uniformen die exclusief voor het hotelpersoneel zijn ontworpen, alles is uitgedacht om het glorieuze Bossa Nova tijdperk te laten herleven, toen Ipanema opbloeide tot de meest charmante buurt van Rio.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Brazilië, Strand, Strandvakantie.