Reisverslag Costa Rica: hagelwitte stranden, wildlife en ecoresorts
© Sebastiaan Bedaux

Reisverslag Costa Rica: hagelwitte stranden, wildlife en ecoresorts

Door Sebastiaan Bedaux
Leestijd: 5 min

Actieve vulkanen, hagelwitte zandstranden, regenwouden vol kleurrijk wildlife en prachtige ecoresorts. De toeristische notendop van Costa Rica is rijkelijk gevuld. Maar het Centraal-Amerikaanse land is meer dan enkel een mooi plaatje. Tegen 2021 wil Costa Rica plastiekvrij en klimaatneutraal zijn.

Lees ook: Costa Rica: 5 redenen waarom het land pura vida is.

“Pura Vida, amigos, y bienvenidos a Costa Rica!”

Dat heet dan een warm welkom in hoofdstad San José, waar Diego en Marco – olijke gids en dito chauffeur – ons na een vlucht van zo’n elf uur begroeten met een brede glimlach. De twee hebben dan ook iets bijzonders voor ons in petto: een week aan de prachtige Pacifische kust, waar we een spoedcursus Costa Rica krijgen.

Een cursus vol surflessen, ziplines door de jungle, toelichting over biodiversiteit en ecotoerisme, een trektocht met paarden, een boottocht door mangroves, yogalessen en zwempartijtjes aan watervallen, die ons uiteindelijk moet overtuigen van het feit dat Costa Rica een van de mooiste plekken op aarde is.

Spoiler alert: missie geslaagd.

/

Blue zone

De eerste ochtend in Costa Rica begint vroeg, voornamelijk omwille van de jetlag, maar ook omdat de zonsopgang boven de sympathieke hoofdstad San José wel erg aanlokkelijk is. In de weelderige tuin van Hotel Alta Las Palomas zoekt een uit de kluiten gewassen leguaan naar ontbijt en flappert een kolibrie pijlsnel van bloem naar bloem. Daar en dan gaan we al overstag voor Costa Rica. “Pura Vida”, lacht gids Diego ons toe. De term wordt haast in elke Costa Ricaanse zin gebruikt. Dankjewel, geen probleem, goedemorgen.

Alles is Pura Vida.

“Het pure leven, daar draait het om in Costa Rica. Wist je dat wij een van grootste blue zones ter wereld herbergen? Dat zijn regio’s waar de mensen – door hun leef- en eetgewoonten – makkelijk 100 jaar oud worden. Het schiereiland Nicoya, waar we vandaag naartoe trekken, is zo’n blue zone.” Niet veel later, na een korte autorit en een wonderbaarlijke boottocht door mangroves vol krokodillen en exotische vogelsoorten, zitten we voor een lunch tussen de palmbomen aan de kraakverse ceviche en dringt de puurheid van de blue zone langzaam tot ons door. Zo is het aangenaam honderd jaar oud worden. Zeker als je je na de lunch nog mag wagen aan de nationale sport van Costa Rica: surfen.

/

CO2-neutraal

Meer dan tien jaar geleden prijkte Costa Rica al helemaal bovenaan de Happy Planet Index, een studie die de ecologische voetafdruk van inwoners aan hun geluksgevoel linkt. Groen en gelukkig dus. Sinds 2014 komt meer dan 99 procent van alle opgewekte energie in Costa Rica uit hernieuwbare bronnen en in 2017 beloofde de regering om single-use plastics tegen 2021 uit het land te bannen. Bovendien wil het kleine Midden-Amerikaanse land volgend jaar ook CO2-neutraal zijn. Nogmaals: Pura Vida.

/

Infinitypool in the jungle

Costa Rica is momenteel overigens voor 52 procent bedekt met tropisch regenwoud en andere inheemse bossen, een indrukwekkend cijfer dat tijdens onze trip door Nicoya extra in de verf wordt gezet. We trekken het schiereiland over richting Nosara, waar we in boetiekhotel Lagarta Lodge van onze ecologische sokken worden geblazen. Een sublieme infinitypool midden in de jungle biedt uitzicht over een wel zeer weelderig stukje Costa Rica, met de Stille Zuidzee aan de ene kant, groene bergen aan de andere en een door mangrovebossen geflankeerde rivier ertussenin.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lagarta Lodge (@hotel_lagartalodge) op

Costa Ricaanser dan dit wordt het leven niet. Of toch? Niet veel later loopt een familie wasberen rond het zwembad, vliegt een koppel kleurrijke ara’s boven onze hoofden en slingert een dozijn kapucijnapen van boom tot boom. Costa Rica blijkt ook een gigantische snoever.

Lees ook: Reisverslag: Zuid-Afrika voor beginners. 

/

Hagelwitte stranden op Papagayo

De volgende ochtend zetten we koers richting Papagayo, een populaire baai in de noordwestelijke provincie Guanacaste waar niet alleen toeristen van over de hele wereld, maar ook orka’s zich thuis voelen. Het schiereiland van Papagayo huisvest tal van all-inclusive luxeresorts op hagelwitte zandstranden met tot de verbeelding sprekende namen als Playa Hermosa, Playa del Coco en Playa Panama.

Geen enkel strand in Costa Rica is overigens privé-eigendom, maar omdat de resorts hier zelf gated zijn, blijven de stranden van Papagayo heerlijk rustig. Sterker nog: sommige stranden hier zijn zo afgelegen (en enkel te voet of met een speciale strandbuggy te bereiken) dat je ze soms helemaal voor jezelf hebt. Kilometerslange exemplaren, geflankeerd door palmbomen, jungle en een azuur- blauwe oceaan.

Costa Rica is een feest!

/

Vulkanische modder

Met nog een halte voor de boeg, het National Park Rincon de la Vieja, brengen we eerst nog een blitz- bezoek aan de nabijgelegen Tempisque-rivier voor een boottocht door de natuurlijke habitat van duizenden krokodillen, leguanen, apen en tal van exotische vogelsoorten. Een safari op het water, met andere woorden, en eentje die absoluut niet teleurstelt. De hele boot houdt de adem in wanneer een krokodil van een meter of drie zijn bek dichtklapt en van de oever het water inglijdt, onze richting uit. In de weelderige jungle spot onze kapitein drie kleurrijke leguanen, terwijl we in de verte het gebrul van apen horen. “Maar het beste moet nog komen”, lacht gids Diego, die ons onmiddellijk naar Rincon de la Vieja brengt. “Dit nationaal park ligt rond een actieve vulkaan, met op zijn flanken heetwaterbronnen, zwavelmeertjes en kokende modderpoelen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Costa Rica Experts (@costaricaexperts) op

Niet veel later bevinden we ons – in badkledij – in de Rio Negro Natural Hot Springs, waar de badgasten zich traditioneel eerst insmeren met vulkanische modder om even later een van de vele warmwaterbaden midden in de jungle in te duiken. Overnachten doen we in Buena Vista del Rincon, een simpele maar razend interessante ecoboerderij waar duurzaamheid wordt gekoppeld aan avontuur. Gasten kunnen koeien melken, paarden verzorgen of tuinieren in de biologische pluktuin, maar evenzeer boven het bladerdek van de jungle zoeven aan een zipline. Een absolute aanrader, dat laatste!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BUENA VISTA DEL RINCÓN (@buenavistadelrincon) op

Op de laatste dag in het paradijs dat Costa Rica heet, staat er nog een wandeling door het park op het pro- gramma. Ons pad loopt door adembenemende stukken tropisch regenwoud en droogwoud. We volgen een riviertje stroomopwaarts en staan plots, totaal onverwacht, oog in oog met een prachtige waterval die twintig meter de dieperik in stort, een helderblauwe poel in. Een verkoelende duik later liggen er nog twee woorden op onze lippen. Pura Vida!

/

Praktisch

  • Erheen. Wij vlogen met KLM vanuit Amsterdam naar San José, de hoofdstad van Costa Rica. Terug vlogen we rechtstreeks vanuit Liberia, de grootste stad van Guanacaste. Meer info: www.klm.com. Prijzen vanaf 581 euro h/t. Logeren.
  • Lagarta Lodge: prachtig designhotel met infinitypool bij Nosara Beach.De lodge beschikt over een privaat regenwoud met mangroves. Prijzen vanaf 200 euro per nacht voor 2 personen. Info: www.lagartalodge.com.
  • Casa Conde: all-inclusive hotel in Papagayo, bij Playa Hermosa. Prijzen vanaf 280 euro per nacht voor 2 personen. Info: www.casacondebeach.com. Buena Vista del Rincon: ecoboerderij met tal van simpele hutjes in de natuur.
  • Prijzen vanaf 80 euro per nacht. Info: www.buenavistadelrincon.com.
  • Beste reistijd: het hoogseizoen in Costa Rica valt samen met het droge seizoen, van december tot april, maar ook in het regenseizoen valt het land uitstekend te bezoeken. Sterker nog, de natuur is in het regenseizoen op haar mooist.
  • Meer info: Costa Rica is een vrij prijzige bestemming, zeker in vergelijking met andere Centraal-Amerikaanse landen. Gelukkig is het ook mogelijk om Costa Rica op een backpackersbudget te verkennen. Belgische reizigers hebben geen visum nodig om het land te bezoeken. Bovendien is het – opnieuw in vergelijking met de buurlanden – een veilige bestemming. www.visitcostarica.com

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Costa rica, Reizen, Travel.