Nog geen Covid gehad? Dokters geven vier mogelijke redenen
© Getty Images

Nog geen Covid gehad? Dokters geven vier mogelijke redenen

Door Ally Head  & Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Een Koreaanse topdokter postte deze week een bijzondere theorie op het internet voor zij die nog geen Covid hebben gehad: het zou weleens kunnen liggen aan het gebrek aan vrienden. Dokters delen waarom jij misschien gespaard bleef. 

/

“Zij die nog geen Covid hebben gehad, hebben waarschijnlijk persoonlijke problemen”, pende de voorzitter van de Korean Vaccine Society neer op Facebook. Waarmee hij doelt op het feit dat mensen met minder vrienden, minder kans hebben om besmet te raken. Al kreeg Ma Sang-hyuk al snel de wind van voren na die post en verwijderde hij die dan ook meteen. Zijn comments werden echter vliegensvlug opgepikt én uitvoerig besproken over de hele wereld.

Lees ook: Zwanger worden op latere leeftijd: wat drijft deze vrouwen?

In een reactie op zijn aanvankelijke commentaar zei hij: “Mijn post benadrukte hoe moeilijk het voor iemand is om het virus te vermijden in een situatie waar er een hoog percentage bevestigde gevallen is.” Maar veel mensen wijzen er toch op dat ze Covid opliepen ondanks het feit dat ze geen vrienden hebben gezien. Waarna heel wat anderen snel deelden dat de reden dat ze het virus konden vermijden, was omdat ze over het algemeen voorzichtig waren, niét omdat ze hun vrienden hadden gemeden.

Zelf nog geen Covid gehad? Artsen delen hoe dat kan

Luchtvervuiling

Volgens dokter Sam Watts, een Ayurvedische consultant en oprichter van Mind Body Medical & Ayurvedic Mentor Membership, is er een relatie tussen Covid-infectiviteit en luchtvervuiling. “Het bewijs toont bijvoorbeeld aan dat Italiaanse steden die meer dan 80 dagen per jaar de geaccepteerde vervuilingsgraad van luchtdeeltjes overschrijden, een significant hoger percentage positieve Covid-infecties ervaren dan kuststeden met 60 of minder dagen van hoge luchtvervuiling.”

Een onderzoeksteam van de Yale Medical School en de Nationale Onderzoeksraad van Italië concludeerden in een studie uit 2020 dat Covid grotendeels overdraagbaar is via besmetting van mens op mens, maar ook door de hoeveelheid luchtvervuiling in je omgeving.

/

Vitamine D

Vitamine D speelt een sleutelrol bij de synthese van immuunreacties op infecties, waaronder Covid-19, legt de deskundige uit. “In het begin van de pandemie werd verondersteld dat een hoger vitamine D-niveau de kans op het krijgen van Covid zou kunnen verminderen.”

Lees ook: Woman to watch: Julia Kirschner

Verschillende klinische studies, waaronder de JAMA Netw Open paper, hebben vastgesteld dat de hypothese waar is. “Onderzoek toont aan dat als je een tekort aan vitamine D hebt, je aanzienlijk meer kans hebt om besmet te raken dan mensen met voldoende vitamine D-spiegels. Dit bewijs levert een overtuigend argument dat het vitamine D-niveau in het bloed vóór en tijdens de Covid-19-pandemie beschermend was tegen positieve infecties, wat het belang van voldoende dagelijkse vitamine D onderstreept.”

/

Een gezond gewicht aanhouden

Je hebt waarschijnlijk de rapporten gezien over het verband tussen Covid en een hogere BMI, maar wist je dat studies hebben aangetoond dat zwaarlijvigheid je ongeveer drie keer meer risico geeft om het virus op te lopen?

“Er zijn ook aanwijzingen dat diabetes of andere comorbiditeiten, het hebben van meer dan één chronische ontstekingsziekte of aandoeningen, een hoger risico op het hebben van Covid met zich meebrengen,” voegt Williams eraan toe.

/

In beweging blijven

Ook consistente matige lichaamsbeweging, dat zijn drie of meer trainingen van 30 minuten of meer per week, zet je immuunsysteem aan om je beter te beschermen, tipt de expert.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.