Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 briochebrood
- 100 ml geëvaporeerde melk
- 150 ml melk
- 100 ml room of slagroom
- 1 stukje sinaasappelschil
- 1 reepje citroen- of limoenschil
- De geraspte schil van een limoen
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje
- 1 eidooier
- 50 g suiker + 300 g suiker voor de coating
- 1 lepeltje kokossuiker
- 12 aardbeien
- 1 eetlepel sherry-azijn
- 3 eetlepels gehakte pistachenoten
Bereiding
Voor de wentelteefjes:
- Verwarm de 3 soorten melk samen met 50 gram suiker, kaneel, vanille en de sinaasappel- en citroenschil (of limoenschil) zonder aan de kook te brengen.
- Eenmaal warm zal de suiker al zijn opgelost. Haal vervolgens van het vuur en laat afkoelen. Voeg de eidooier toe, meng goed en laat afkoelen met het deksel erop. Bewaar het dan in de koelkast.
- Snijd de brioche in stukken van ongeveer 8 centimeter lang en 3 centimeter breed. Verwijder de korst of snijd de brioche op de traditionele manier: in plakken mét de korst.
- Leg de gesneden brioche op een schaal en laat een paar uur onafgedekt staan. Op deze manier verliest het wat vocht en zal het niet helemaal zijn vorm verliezen als het in melk wordt geweekt.
- Overgiet de brioche met het melkmengsel en de geraspte limoenschil, en zet het een nacht in de koelkast zodat het vocht kan intrekken.
- Haal de wentelteefjes voor het karamelliseren uit de koelkast en leg ze op een stuk keukenpapier.
Voor de aardbeien:
- Snijd de aardbeien in helften of kwarten en doe ze in een kom. Bestrooi met de suiker, roer ze voorzichtig zodat ze niet stuk gaan en voeg de azijn toe. Laat een paar uur in de koelkast intrekken.
- Verwarm de oven voor op 200- 220 ºC
- Bedek de bakplaat met bakpapier, laat de stukken brioche uitlekken en bestrijk ze aan beide kanten, boven- en onderkant, met suiker.
- Bak ze tot de suiker karamelliseert en draai ze om.
- Serveer de wentelteefjes met de eerder bereide aardbeien, de gehakte pistachenoten en een schep ijs of slagroom indien gewenst.
Ontdek hier meer recepten.
Vond je dit interessant? Lees dan ook: Breng de zon in je keuken met deze kookboeken, Zo maak je het populaire bananenbrood, maar dan anders en 5 fleurige cocktails waarmee je je gezelschap omver blaast.