“Niet alleen mijn papa was een culinaire inspiratiebron, zijn garnaalkroketten met handgepelde grijze garnalen zijn ronduit fenomenaal, ook mijn mama Carine kan een aardig potje koken”, zegt Casier. “Dit is een recept van haar, en de geuren die zich door mijn keuken verspreiden wanneer ik het klaarmaak, doen me dan ook altijd aan haar denken.
Deze lasagne ziet er hetzelfde uit als de klassieke versie, maar steekt er qua smaak met kop en schouders bovenuit. De bechamelsaus wordt vervangen door een laagje smeuïgericotta, gemengd met verse spinazieblaadjes. En ook de citroenzeste maakt het lichter en frisser. Mijn mama maakt het al jaren klaar, en als het aan mij ligt, blijft ze dat ook nog jaren doen.”
Ingrediënten voor een lasagne voor 4 personen:
1 ui, in kleine stukjes
2 teentjes knoflook, in kleine stukjes
2 wortels, in kleine stukjes
1 courgette, in kleine stukjes
1 rode paprika, in kleine stukjes
1 takje tijm en 1 takje rozemarijn
500 g gehakt
2 blikjes tomaat, het liefst gekruid met Italiaanse kruiden
verse basilicum, fijngehakt
verse platte peterselie, fijngehakt
400 g verse spinazie
300 g ricotta
zeste van 1⁄2 citroen lasagnebladen
200 g gemalen kaas
peper en zout
olijfolie
Bereiding:
Voor de saus:
1. Doe de ui en de knoflook in een grote pot met wat olijfolie. Laat goudbruin bakken.
2. Voeg de wortels, de courgette en de rode paprika toe aan de goudbruin gebakken ui en knoflook. Doe er nog een takje rozemarijn en wat tijm bij.
3. Bak het gehakt in een andere pan gaar. Hak fijn met een vork. Wanneer het gehakt gaar is, voeg je het toe aan de gestoofde groeten.
4. Kruid met peper en zout en roer goed ondereen. Voeg ten slotte de blikken tomaat erbij.
5. Als laatste doe je de basilicum en de platte peterselie bij de saus.
6. Laat op een zacht vuurtje sudderen voor een dik uur (of langer).
7. Neem een grote pan en voeg er wat olijfolie aan toe. Doe er de gewassen blaadjes spinazie in en laat ze garen. Wanneer ze geslonken zijn, meng je er de ricotta onder. Roer alles goed ondereen. Voeg peper en zout toe en de citroenzeste.
Voor de lasagne:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Begin bij het maken van de lasagne altijd met een laagje tomatensaus, vervolgens een laagje pastabladen en dan een laagje ricotta- spinazie. Doe dat tot de ovenschaal helemaal vol is. Als bovenste laag kies je altijd voor tomatensaus en werk je af met gemalen kaas.
3. Eens klaar, mag dit zo’n 45 minuten in de oven.
In zijn nieuwe kookboek Model Kitchen neemt Cesar Casier je mee op culinair avontuur door verschillende landen en werelddelen. Het boek kost € 34,99 en werd uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.