Hoe Bosch eBike Systems en Bike for Life iedereen de kans willen geven om te fietsen
© Bosch eBike Systems

Hoe Bosch eBike Systems en Bike for Life iedereen de kans willen geven om te fietsen

Leestijd: 2 min

Een op vijf Belgen beschikt over onvoldoende financiële middelen om een fiets aan te schaffen. Voor anderen zijn er fysieke of mentale drempels. Daar wil de Fietsersbond samen met Bosch eBike Systems iets aan doen met de actie ‘Bike for Life’. De vierde editie was in oktober goed voor 4.451 fietsers, die samen 58.564 ritten en een recordopbrengst van 56.960 euro bij elkaar reden.

“Als trotse hoofdsponsor van Bike for Life zijn we erg blij dat er dit jaar een recordbedrag bij elkaar is gefietst voor het project ‘Een fiets voor iedereen’. Alle deelnemers mogen fier zijn op hun prestaties, ook omdat zij opnieuw hebben laten zien hoe goed het is om dagelijks de fiets te pakken – en dat op verschillende vlakken. Voor Bosch eBike Systems is dat één van de belangrijkste boodschappen om met de wereld te delen”, steekt Vineeta Diels, Marketing Manager Bosch eBike Systems Benelux, van wal.

Vervoersarmoede

Niet minder dan 392.000 gezinnen hebben geen fiets in huis. Naar school fietsen, naar de winkel, opleiding volgen, gaan solliciteren en werken, familie bezoeken, naar een hobby of sportclub, … Een grote groep mensen, van jong tot oud, geraakt niet of nauwelijks ter plaatse wegens financiële, fysieke of mentale drempels. Zo missen zij kansen op onderwijs, werk en sociale contacten.

Met Bike for Life wil de Fietsersbond vervoersarmoede in Vlaanderen en Brussel tegengaan. Het concept van de actie is simpel: al voor de vierde keer op rij wordt iedereen uitgenodigd om hun fiets 1 maand lang zo vaak mogelijk te gebruiken. Elke fietsrit levert een sponsorbedrag op, geschonken door de werkgever, de fietser zelf, familie, collega’s of vrienden.

Bosch eBike Systems

Na een maand wordt dit bedrag aan een goed doel geschonken, wat dit jaar dus het ‘Een fiets voor iedereen’-fonds is. Dit fonds steunt lokale fietsinitiatieven van vrijwilligers voor mensen die vervoersarmoede ervaren: kinderen, volwassenen en senioren die niet kunnen fietsen wegens financiële, fysieke of mentale drempels op weg met de fiets.

4.015 werknemers van 67 werkgevers fietsten in oktober zo vaak mogelijk naar het werk. Daarnaast namen ook 436 individuele fietsers deel aan de campagne, met 58.564 ritten in totaal en een recordopbrengst van 59.960 euro als resultaat. Bosch eBike Systems ondersteunt de Bike for Life campagne van de Fietsersbond voor de vierde keer van harte. De bekende producent van o.a. e-bike-aandrijvingssystemen wil immers al van bij zijn oprichting mensen inspireren en motiveren om vaker de fiets te nemen. Vanwege de positieve effecten op het milieu, maar ook omdat het bijdraagt aan je mentale en fysieke welzijn. En bovendien maakt elektrisch fietsen dat nog gemakkelijker, want je kan je daardoor sneller verplaatsen, langere afstanden afleggen én met het juiste fietsmodel zoals een eCargo bike kan je zowel je kinderen als boodschappen vervoeren zodat de auto nog minder gebruikt moet worden. Van een win-winsituatie gesproken.

Financiële steun

De partners willen de komende drie jaar tientallen lokale fietsinitiatieven mogelijk maken in Vlaanderen en Brussel. Vrijwilligers die mensen verder helpen op de fiets in hun buurt, stad of gemeente kunnen een aanvraag indienen voor financiële steun (max. € 4000) en professionele ondersteuning.

Bosch eBike Systems

De eerste selectie van lokale fietsinitiatieven die steun ontvangen, zal bekend gemaakt worden op 21 december. Het gaat om initiatieven als fietslessen voor kinderen en volwassenen, sociale fietsuitleendiensten, aangepaste fietsen voor mensen op hoge leeftijd of met een beperking, betaalbaar fietsonderhoud- en herstel, … Een aanvraag indienen kan het hele jaar door. De jury beoordeelt vervolgens trimestrieel alle nieuwe inzendingen.

In 2024 zal een nieuwe editie van Bike for Life plaatsvinden. www.bikeforlife.be

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Bosch eBike Systems.

LEES OOK:

David Lloyd: een gloednieuwe exclusieve sportclub opent zijn deuren in Sterrebeek
Fusalp: stijl en performance, ook naast de piste
Zo overleeft je kerstboom de hele decembermaand

Commercieel team De artikels van >