De hoogtepunten van de Métiers d’Art show 2023/24 van Chanel in Manchester
© Chanel

De hoogtepunten van de Métiers d’Art show 2023/24 van Chanel in Manchester

Leestijd: 3 min

Chanel trok voor zijn Métiers d'Art 2023/24 show dit jaar naar Manchester. Creatief directeur Virginie Viard liet zich inspireren door de lokale muziekscène in de stad, denk aan Oasis, Joy Division en New Order, die prachtig weerklinken in deze kleurrijke collectie. Marie Claire was erbij.

/

Het jaarlijkse Métiers d’Art defilé is een absoluut hoogtepunt voor modeliefhebbers, vooral voor zij die houden van de verfijnde details en het vakmanschap waar Chanel bekend om staat. Sinds 2002 presenteert het modehuis in december deze collectie die volledig gewijd is aan de kunstambachten van het huis. Het is een ode aan het oude coutureambacht en de Parijse ateliers, en de afsluiter van de traditionele modekalender.

Het concept werd oorspronkelijk bedacht door wijlen Karl Lagerfeld. Al sinds 1984 kocht hij Parijse artisanale ateliers op om te vermijden dat deze kleine bedrijfjes failliet zouden gaan, en de kennis en het vakmanschap zouden verdwijnen. Vandaag beheert Chanel een tiental van dit soort kleine productiehuizen, waaronder hoedenmaker Maison Michel, schoenenmaker Massaro en de borduurhuizen Lesage en Montex. Sinds 2022 huizen ze samen in het gloednieuwe gebouw ‘Le 19M’ in Parijs. Hun creaties gaan naar de haute couture van Chanel, maar ook van andere modehuizen. Eén keer per jaar tonen de ateliers allemaal samen hun kunnen in de métiers d’art-collectie.

Lagerfelds opvolgster Virginie Viard zet de traditie voort. Als creatief directeur betrekt ze de vakmensen van Chanel al vanaf het begin bij haar collecties, en deze unieke collectie is het klapstuk.

Métiers d’Art 2023/24

Waar het Franse luxehuis voor de pret-à-porter en haute-couturecollecties present geeft in het Grand Palais Éphémère in Parijs, wijkt het voor de Métiers d’Art-collectie uit naar steeds een andere locatie. Zo passeerden al Dakar, Tokio, Rome, Shanghai, New York en Strasbourg de revue. Dit jaar viel de keuze op Manchester. De stad in Engeland was het hart van de revolutie en werd de eerste geïndustrialiseerde stad ter wereld en de grootste producent van katoen en textiel in het Verenigd Koninkrijk – de stad heeft de liefkozende bijnaam “Cottonopolis”.

Manchester is ook de muziekhoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en is de geboorteplaats van vele succesvolle muzikanten, waaronder New Order, Oasis en The Smiths. Het was specifiek die muziekgeschiedenis die Virginie Viard inspireerde en overtuigde om de Métiers d’Art 2023/24 collectie in Manchester te tonen. En er is natuurlijk ook nog de relatie van Coco Chanel met de hertog van Westminster. De twee brachten net buiten Manchester op zijn landgoed Eaton Hall veel tijd door met elkaar.

Marie Claire tekende present, en vat de show samen in een aantal hoogtepunten.

/

Hoogtepunt 1: de locatie(s)

Chanel ruimde een volledige straat, Thomas Street in het noordelijk stadsdeel, leeg om er de show in openlucht te laten doorgaan. De modellen en gasten werden beschermd tegen de gietende regen door een hoge plexiglazen overkapping die voor de gelegenheid over de weg was geplaatst. De mix van trendy bars en traditionele winkels in de straat deden diens als authentieke achtergrond voor de Metiers d’Art show, en openden nadien ook de deuren zodat de gasten er een drankje konden drinken.

De after-show vond plaats in Victoria Baths, een complex uit het begin van de twintigste eeuw dat Turkse en Russische baden herbergt en mozaïekvloeren heeft. De sluiting van het “waterpaleis” in 1993 veroorzaakte een storm van protest. In 2003 won het de hoofdprijs van het BBC-programma Restoration, en werd het badenhuis voor 3,5 miljoen pond gerenoveerd. Wij en de andere gasten werden er onder mee getrakteerd op een concert van Primal Scream, een iconische Schotse rockband.

Chanel

/

Hoogtepunt 2: de collectie

“Tweed staat centraal in deze collectie. Ik heb veel aan Gabrielle Chanel gedacht, maar ik wilde niet Coco’s look nabootsen, toen ze de jasjes van de hertog van Westminster droeg. Ik liet me inspireren door Coco, die kleur gaf aan haar tweeds. Ik voegde er een levendige, popachtige sfeer aan toe”, aldus Virginie Viard. We zagen inderdaad veel felle kleuren op de catwalk voorbijkomen, in sixties silhouetten zoals minirokken, bermuda shorts, babydoll jurken en dikke knitwear in Shetland en kasjmier. Viard voegde ook jeans en leer toe aan de collectie voor een hedendaagse touch.

Bijzondere aandacht ging zoals eerder gezegd uit naar het vakmanschap en ambacht, wat terugkwam in de pleats, contrasterende voeringen, veren en borduurwerk, maar ook in de vele hoeden en knopen met juweelallure. Qua prints doken onder meer theepotten, vinylplaten en bloemen op. Tenslotte vermaakte Viard zich met lokale souvenirs als sweatshirts met slogans, en beanies en sjaals geïnspireerd door het populaire voetbalwezen in Manchester.

Ontdek hieronder een aantal van onze favoriete looks:

/

Hoogtepunt 3: de beroemdheden

Zoals gewoonlijk kwamen heel wat beroemdheden af op de Métiers d’Art 2023/24 show van Chanel. Denk aan acteurs Kristen Stewart, Hugh Grant en Tilda Swinton, maar ook regisseuse Sofia Coppola die de teaservideo maakte, en lokale sterren als model Karen Elson en de nieuwe generatie broers Gallagher: Liams zonen Gene en Lennon.

Lees ook: 10 weetjes over het nieuwe IT-product van Chanel: hun eerste lipstick in glas & Een exclusief gesprek met Timothée Chalamet, het gloednieuwe gezicht van Bleu de Chanel

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.