Het verhaal over één van ’s werelds grootste modehuizen is bekend bij menig modefan. Maar je hoeft zeker geen doorwinterde fashionista te zijn om van House of Gucci te genieten.
Op de grens tussen komedie en drama geeft de film de interne oorlog weer tussen de leden van de familie Gucci, die naast hun familievetes een luxe-imperium leiden dat constant op zoek moet naar uitbreiding en vernieuwing.
De val van House of Gucci
Maurizio Gucci (Adam Driver) is een rechtenstudent en de zoon van Rodolfo Gucci (Jeremy Irons), co-eigenaar van het gelijknamige merk. Op een dag stelt Maurizio zijn vriendin Patrizia Reggiani (Lady Gaga), een jonge secretaresse die werkt voor het transportbedrijf van haar familie, voor aan zijn vader. Maar vader Gucci wijst haar onmiddellijk af; ze is te min.
De lieve en verlegen Maurizio Gucci besluit echter zijn hart te volgen en trouwt tegen de wil van zijn vader in met dit intelligente en dynamische jonge meisje. Maurizio wordt uit huis gezet en tevens ook onterfd.
Het pasgetrouwde klopt vervolgens aan bij Maurizio’s oom, de sympathieke Aldo Gucci (Al Pacino). Hij slaagt erin het duo toch binnen te krijgen in het Gucci-huis, langs de trotse Rodolfo om.
Vanaf dat moment is de opkomst van het onterfde paar niet meer te stoppen. Patrizia, een vrouw die weet waar het op staat, fluistert haar man in wat hij moet doen om meer macht te krijgen en Gucci naar de top te leiden. Tegelijkertijd wordt zij ook vaak geconfronteerd met haar status als ‘buitenstaander’, waaruit blijkt hoe sterk de Gucci familie gesteld is op eer en naam.
Qua kostuums en make-up is House of Gucci heerlijk voor zij die houden van de nodige portie extravagante bling-bling. Het speelt zich af tegen de achtergrond van de jaren tachtig, een tijdperk dat bekendstaat om zijn overdaad. Denk aan XXXL brillen, intimiderende schoudervullingen, gewatteerde pakken, stiletto’s om u tegen te zeggen, Franse manicures, blitse juwelen en bontjassen. Allemaal zijn ze terug te vinden in de alledaagse kledingkast van de Gucci’s.
Om de sfeer van de jaren tachtig helemaal compleet te maken, bevat de soundtrack diverse pop-rock/synth-pop/disco-hits uit die tijd, waaronder nummers van Blondie, Donna Summer en Eurythmics.
Lady Gaga & Adam Driver: het gouden duo
Eerder dit jaar speelde Adam Driver al mee in een andere film van Ridley Scott: The Last Duel. En ook in House of Gucci zet hij samen met Lady Gage een sterke acteerprestatie neer. De chemie tussen de acteurs is duidelijks voelbaar, ondanks de tegengestelde temperamenten van hun personages.
De twee acteurs weten ons door de verschillende fasen van dit koppel te loodsen, waarbij de macht steeds heen en weer gepingpongd wordt en frustraties alleen maar toenemen.
Na A Star Is Born (2018) kan Lady Gaga nu een nieuwe grote rol toevoegen aan haar carrière als actrice. Zij brengt Patrizia Reggiana met volle overtuiging; van een delicate jonge vrouw tot een meedogenloze zakenvrouw.
Danzkij deze rol maakt Lady Gaga gegarandeerd kans op een beeldje tijdens de Oscars. Ze zal waarschijnlijk wedijveren met Kristen Stewart in Spencer voor Beste Actrice. In 2019 greep ze naast deze Oscar. Ze won toen wel een Oscar voor The Best Original Song met Shallow.
Adam Driver blinkt ook uit in de rol van Maurizio Gucci die eerst overweldigd wordt door de reputatie van zijn familie, maar uiteindelijk toch zelfvertrouwen krijgt. Zelfvertrouwen die hij verwerft ten koste van zijn vrouw. Want hij ontneemt haar de machtspositie die zij voor zichzelf had gecreëerd binnen het Gucci-huis.
Al Pacino brengt een sterke acteerprestatie als welwillende en ietwat naïeve oom. Hetzelfde geldt helaas niet voor Jared Leto. Na zijn rampzalige rol als de Joker in Suicide Squad (2016) geeft hij opnieuw een zwak en vermoeiend optreden als Paolo Gucci, de neef van Maurizio die ervan droomt om ontwerper te worden. Je vraagt je af waarom de productie de moeite gedaan heeft om binnen het knappe acteerwerk van de anderen Jared Leto neer te zetten als een kalende, sullige veertiger.
Ongebalanceerd entertainment
De eerste helft van House of Gucci is sterk: het jonge koppel entertaint en doet ons denken aan de modebewuste versie van Romeo en Julia. Het is vooral Lady Gaga of Patrizia Reggiani die de film kracht bijschaaft met haar strijdlustig charisma.
Het tweede deel van de film dwaalt echter af met enkele lange en onnodige omzwervingen. De fout ligt er volgens ons vooral in dat de aandacht afschuift van het personage Patrizia, die de film net boeiend maakt door haar sluwheid en dubbelzinnigheid.
De ontknoping van de film verliest het oorspronkelijke doel uit het oog: vertellen hoe Patrizia Reggiani ertoe kwam handlangers in te huren om Maurizio te vermoorden. Hoewel het duidelijk overkomt dat haar eer geschonden is, is het even onduidelijk waarom Patrizia tot zulke extremen overging.
Wat het doel van de film zou moeten zijn, de moord op Maurizio Gucci, laat uiteindelijk een gevoel van leegte na. Patrizia Reggiani’s opkomst tot waanzin wordt slechts afgezwakt tot twee financiële onderhandelingen, en haar proces dat amper twee minuten in beeld komt.
Al bij al blijft House of Gucci goed vermaak met twee hoofdrolspelers die een onberispelijke prestatie leveren. Alleen het laatste deel lijdt aan lengte en diepgang.
House of Gucci, van Ridley Scott, met Adam Driver, Lady Gaga, Jeremy Irons, Jared Leto, Al Pacino, Camille Cottin, in de cinemazalen vanaf 24 november.