Paradise City’s Gilles De Decker: “We willen de Belgische muziekscene zoveel mogelijk ondersteunen”
© Fille Roelants

Paradise City’s Gilles De Decker: “We willen de Belgische muziekscene zoveel mogelijk ondersteunen”

Door Elise Van de Meulebroucke & Leonie Van de Vliet
Leestijd: 3 min

Respect voor het milieu en dansbare electro beats gaan hand in hand bij Paradise City. Hoe groen kan een festival blijven als de opkomst steeds groeit? We vroegen het Gilles De Decker, een van de oprichters van Paradise City.

Waar alle festivals een groen beleid aangaan, slaagt Paradise City er telkens weer in om een stapje verder te gaan. Vorig jaar pakten jullie uit met het recycleren van sigarettenpeuken, aan welke maatregelen kunnen we ons dit jaar verwachten? 

Klopt, vorige jaren zetten we in op carpooling, het bannen van single use plastics, en onze generatoren op H2O en zonne-energie. Deze editie willen we extra inzetten om de food waste tot het strikte minimum te herleiden.  Sinds 2016 zijn we geheel meat free, dit jaar doen we daar een schepje bovenop en willen we circulair worden in ons voedselaanbod.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Paradise City Festival (@paradisecityofficial) le

Lees ook: 5 opkomende Belgische muziektalenten om in de gaten te houden.

/

Indrukwekkend en ambitieus, het lijkt veel bezoekers te lokken. Of komen die enkel voor de muziek? 

Of dat nu te maken heeft met meer bewustwording van het klimaat, dat weet ik niet. In ieder geval zien we toch dat de ticketverkoop stijgt en dat het veel harder gaat dan de vorige jaren. Heeft dat ermee te maken? Ik denk dat mensen meer en meer, gelukkig maar, zich ervan bewust worden dat ze iets moeten doen en dat ze consumeren of kopen in functie daarvan. Ze gaan zo misschien minder vlees eten, meer lokale ingrediënten kopen en misschien ook eerder naar een duurzaam festival gaan dan naar een vervuilend. Dat is mogelijk, absoluut.

Maar side note, als het publiek exponentieel groeit, wordt het dan niet steeds moeilijker om de ecologische voetafdruk klein te houden?

Vaak maken mensen de denkfout dat wanneer je een massa mensen samenbrengt op een festival, er veel meer CO2-uitstoot is. Dat hangt er vanaf wat die mensen hadden gedaan als ze niet naar het festival waren gekomen. Het is dus een complexe situatie, waar wij natuurlijk onderzoek naar doen. Sterker nog; we zijn er inmiddels in gespecialiseerd: we hebben een heel mooi doel en we kunnen nu wel zeggen dat we experten zijn in een festival organiseren met zo min mogelijk belasting op de omgeving.

/

Kan je dat in cijfers vertalen? 

We zijn vorig jaar bijvoorbeeld met 45% gegroeid en toch zijn we erin geslaagd om onze absolute CO2-uitstoot te doen dalen ten opzichte van het jaar daarvoor (trots). Maar we beseffen uiteraard dat dit niet altijd mogelijk zal zijn. Nu, onze uitstoot per bezoeker is al zo laag mogelijk en dat is natuurlijk de belangrijkste waarde. De absolute CO2-uitstoot daarentegen kan naar verloop van tijd alleen maar groeien. Als festival mobiliseer je mensen en we vinden ook dat je plezier moet maken in het leven, maar we vinden toch dat je ook die balans moet houden.

Uiteraard. Zal er een moment komen dat het festival zijn maximumcapaciteit bereikt?

Zeker, en dan gaan wij ook niet over die grens gaan, want vanaf dat punt kunnen we het niet meer verantwoorden om een duurzaam evenement te organiseren. Paradise City is een groen festival en mensen komen er naartoe voor de ervaring. Moesten we binnen 20 jaar uitgroeien tot een gigantisch festival, dan zullen we de vibe waarvoor we nu staan niet meer kunnen creëren. Dan verloochen je voor een stuk je waarde en verlies je je basiscliënteel. Plus, we willen Paradise City graag intiem houden. Nu groeien we en dat is heel tof, maar op een bepaald moment gaan we er wel een limiet aan moeten stellen.

Lees ook: Zomer 2019: deze festivals markeren we alvast in onze agenda

De beelden van de achtergelaten Tomorrow-campings vorig jaar waren op het zachtst gezegd hallucinerend pijnlijk. Hoe voorkom je dat mensen hun rommeltje niet opruimen?

Wij hebben zo ons eigen tentensysteem. We verhuren tenten van de kringloopwinkel, Camp to Camp en tentjes die gerecupereerd worden van Tomorrowland. Wie zijn eigen tentje meeneemt, betaalt een waarborg. Die krijg je pas terug als je je tent na afloop weer mee naar huis neemt. Je ziet, het zijn soms kleine inspanningen die grote verschillen maken.

/

Dan even over de muziek: hoe zou je de line-up van dit jaar omschrijven?

Paradise City is altijd een festival geweest dat de warmere kant van de elektronische muziek wil brengen. In dat genre hebben we echt de allergrootste toppers kunnen binnenhalen. Ik denk maar aan Dixon, DJ Koze, Too Many DJ’s,… Maar daarnaast willen we ook nieuwe namen in de schijnwerpers zetten. Artiesten die nog niet bekend zijn bij de massa, maar waarvan we weten dat ze potentieel hebben. De live band Nu Guinea bijvoorbeeld, of het exotische Jungle By Night,… Reken maar op heel wat speciale acts. We willen dus ook een ontdekkingsfestival zijn.

paradisecity_interview_gilles_2

Fille Roelants

Opvallende is het Belgische aandeel in de line-up…

Klopt, we willen de Belgische scene graag zoveel mogelijk ondersteunen. Meer dan de helft van de line-up zijn Belgen. We hebben nu ook onze eigen residents, zoals Lola Haro. Dat is een rising star in de scene, een jong meisje van 21 jaar dat enorm aan het groeien is. Maar we hebben ook super interessante Belgische DJ’s zoals Nosedrip,… De lijst met interessante namen is eindeloos.

Je hoort het vast, ik ben enorm trots op de line-up.

Terecht.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Festival, Paradise city.