De 18de eeuwse Zweedse natuurwetenschapper Carl van Linné vergiste zich niet toen hij cacao het ‘voedsel van de goden’ noemde. Chocolade is niet alleen een streling voor de tong, maar heeft ook sterke voedings- en geneeskrachtige eigenschappen.
Chocolade bevat grote hoeveelheden magnesium (ongeveer 100 mg per 100 g). Magnesium is een mineraal dat mee het evenwicht van het zenuwstelsel en het voorkomen van ontstekingen en celveroudering in stand houdt. Verder zit het ook boordevol antioxidanten: flavonoïden, zink, mangaan, koper en de vitamines C en E.
Lees ook: De methodes die écht werken om meer energie te krijgen
Deze kostbare stoffen vertegenwoordigen meer dan 10% van het gewicht van cacaopoeder, wat een record is voor een alledaags voedingsmiddel! Nog beter zelfs: deze antioxidanten worden nauwelijks aangetast tijdens de spijsvertering. Bijna de helft ervan blijft nog één a twee uur na het nuttigen van chocolade in de bloedbaan.
“De antioxiderende werking van chocolade is vier tot vijf keer zo groot als die van zwarte thee, twee tot drie keer zo groot als die van groene thee en twee keer zo groot als die van wijn”, aldus voedingsdeskundige Dr. Franck Senninger. Vandaar de onmiskenbare voordelen, vooral voor ons hart- en vaatstelsel.
Het beste is rauwe cacao
“Tijdens het roosteren verliezen de cacaobonen een groot deel van hun antioxidanten”, vertelt Frédéric Marr, een van de Franse voorvechters voor het concept van ‘levende voeding’, of voeding die zo rauw of natuurlijk mogelijk geconsumeerd wordt.
Om de actieve bestanddelen van cacao te bewaren, begon deze culinaire ontdekkingsreiziger rauwe chocolade te maken (verkocht onder de merknaam Rrraw). De bonen uit Peru zijn niet geroosterd. Ze worden direct geplet en vervolgens in koele staat vloeibaar gemaakt (minder dan 40°C). Daardoor ontstaat een pasta die zeven keer rijker is aan flavonoïden dan gewone pure chocolade. Het resultaat in de mond is verrassend: een zeer sterke smaak die eerder bitter is dan zoet.
Lees ook: Zo houd je je handen in topvorm
Om het gezondheidslabel te waarborgen, vertrouwt de Zwitserse koning van de chocolade, Barry Callebaut, op bonen die geen fermentatie ondergaan. Want dat zorgt er ook voor dat de antioxidanten aanzienlijk verminderd worden. Deze repen met een licht bittere smaak bevatten gegarandeerd antioxidanten en verschijnen op de markt onder de naam ActicoaTM.
View this post on Instagram
Goed voor hart- en bloedvaten
Eind 2011 deden enkele wetenschappers van de Harvard School of Public Health onderzoek naar de impact van chocolade antioxidanten op de gezondheid van hart- en bloedvaten.
Het verdict was dat zij inderdaad bevorderlijk werken voor de cholesterol. Ze doen het gehalte aan slechte cholesterol – de cholesterol die zich in de slagaders kan afzetten – dalen, zorgen dat de aders zich beter kunnen verwijden, maken bloed vloeibaarder en verlagen de bloeddruk. Al deze effecten samen helpen het risico op hartaanvallen en beroertes verminderen.
Lees ook: Tien bijzondere locaties in België om te trouwen
Een Australische Studie, gepubliceerd in mei 2013 in het British Medical Journal, bevestigde nogmaals deze positieve effecten. In het Hart- en Diabetesinstituut in Melbourne volgden onderzoekers 2013 patiënten met een hoge bloeddruk op, en dat gedurende tien jaar. Uit de resultaten bleek dat dagelijkse consumptie van chocolade bevorderend werkte om achttien grote hartaandoeningen tegen te gaan.
“Witte chocolade heeft geen enkel beschermend effect omdat hij alleen cacaoboter bevat en geen cacaopoeder”, zegt Dr. Senninger.
Andere recente studies geven ook aan dat chocolade de de symptomen van chronische vermoeidheid vermindert en de intellectuele prestaties bij ouderen verbetert.
Natuurlijk is niet alle chocolade hetzelfde. De verschillende wetenschappelijke studies werken steeds met pure chocolade met een cacaogehalte van minstens 60%. Om je een idee te geven van de de rijke aanwezigheid van antioxidanten: een reep chocolade van 100 g met 60% cacao bevat 750 mg antioxidanten! Dat is tweemaal zoveel als bij melkchocolade, waarin melkeiwitten, die met deze stoffen interageren, de absorptie ervan belemmeren en daardoor de voordelen verminderen.
10 gram chocolade per dag
Nu dat je weet dat chocolade goed is voor de gezondheid, moet je ook niet plots hele repen gaan eten. Want dit voedsel mag dan nog zo deugdzaam zijn, het is ook heel calorierijk.
Honderd gram chocolade bevat gemiddeld 500 calorieën. Dit hoge aantal is het gevolg van vet (30 g per 100 g) en suiker (10 g per 100 g) die aan de pasta worden toegevoegd om de bitterheid van de antioxidanten te maskeren.
Ook chocolade met een hoog cacaogehalte is niet minder calorierijk. Ze zijn misschien wel minder zoet, maar over het algemeen zelfs vettiger als andere. Hetzelfde geldt voor ‘light’ of ‘suikervrije’ chocolade, die in feite slechts 5 tot 10 kcal minder opleveren dan andere vanwege hun hoge vetgehalte.
View this post on Instagram
Volgens veel voedingsdeskundigen is de ideale portie chocolade ongeveer 10 gram per dag, ongeveer twee kleine vierkantjes of één grote van een reep. Volgens het Duitse instituut voor menselijke voeding (Nuthetal) is dit voldoende om het risico op hartaanvallen en beroerten met 39% te verminderen.
En dit zonder de balans naar de verkeerde kant te laten doorslaan. Want, zo toonden epidemiologen van de University of California in maart 2012 aan, verslaafden van pure chocolade hebben meestal een body mass index (BMI) die 15% tot 20% minder is dan de rest van de bevolking.
De verklaring hiervoor is simpel: de antioxidanten in cacao blokkeren bepaalde enzymen die verantwoordelijk zijn voor de aanpassing van vetzuren en koolhydraten. Zo voorkomen ze plotselinge pieken in de bloedsuikerspiegel die tot diabetes en overgewicht leiden. Het zorgt ervoor dat je met plezier en zonder schuldgevoel van pure chocolade kunt genieten!
Chocolade is goed voor de sport
Wat is de beste snack één à twee uur voor de sportactiviteit? Donkere chocolade, zeggen Britse biologen van de Aberystwyth Universiteit in Wales. Volgens hun studie, gepubliceerd in het European Journal of Nutrition in april 2011, zou het eten van een paar vierkantjes chocolade van 70% cacao de spierschade beperken.
Een groepje fietsers melden zich vrijwillig aan voor een onderzoek. Degenen die vóór de training chocolade hadden gegeten, vertoonden tweeëneenhalf uur later een lager gehalte aan F2-isoprostanes, een biologische aanwijzer van oxidatie en dus van weefselmoeheid. Met dus minder schade, waren de spiervezels in staat om beter te presteren dan de groep die niet gegeten had voor de training.
Lees ook: Sebago opent eerste Belgische winkel in Antwerpen
We mogen ook niet vergeten dat cacao teobromine bevat, een stof die een positieve invloed heeft op ons humeur. Het heeft niet alleen een euforisch effect, maar werkt ook als antidepressivum door de productie van serotonine, het gelukshormoon, te stimuleren.
Voel je je een beetje down, of wil je gewoon vrolijker zijn? Eet dan wat chocolade. Vooral omdat het ook een uitstekend afrodisiacum is. Chocolade stimuleert het libido en is al eeuwenlang de grote favoriet van velen: Casanova, de Gravin van Barry en de Markies de Sade waren allemaal beroemde figuren die niet aarzelden om wel eens wat chocolade te eten.
Recente studies hebben aangetoond dat de fenylethylamines in cacao op dezelfde manier werken als amfetamines, waarvan bekend is dat ze de delen van de hersenen activeren die het seksuele verlangen doen toenemen. Laat die chocolade maar komen!
Lees het originele artikel op marieclaire.fr.