Ontdek 5 culturele parels net over de grens
© Instagram @hetnoordbrabantsmuseum @blindwallsgallery

Ontdek 5 culturele parels net over de grens

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 3 min

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken ... Ook in het Nederlandse Noord-Brabant kan je een leuke citytrip plannen. Het is de place to be voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur, met tal van paleizen, monumenten en musea. Wil je er eventjes tussenuit én niet al te ver? We helpen je graag op weg!

De provincie Brabant voegt ieder jaar opnieuw enkele unieke belevingen toe aan haar reeds rijke aanbod. Zo vaar je in ’s Hertogenbosch langs een eeuwenoud parcours van waterlopen, fiets je via de Zuidwaterlinie langs 11 Brabantse vestingssteden én leer je de geschiedenis van Breda kennen met mooie muurschilderingen. Ontdekt de volgende 5 culturele parels én je verblijf in Noord-Brabant zal alvast extra bijzonder worden.

/

Blind Walls Gallery – muurschilderingen in Breda

De Blind Walls Gallery is ‘het museum op straat’, een collectie van meer dan 80 muurschilderingen gemaakt door (inter)nationale kunstenaars. Alle muurschilderingen zijn geïnspireerd op verhalen (verleden – heden – toekomst) uit de stad. Wees je eigen gids of luister naar een ervaren kenner en beleef een ultieme culturele activiteit in de Beste Binnenstand van Nederland.

/

Rondvaartje over de Binnendieze – ’s Hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch ontstond als een kleine ommuurde stad, ter grootte van de Markt en een aantal andere straatjes. De stad werd later nog een keer ommuurd, deze keer ter grootte van de huidige binnenstad. De Binnendieze (rivier) werd gebruikt als wasplaats, watervoorziening en visplaats, maar ook spijtig genoeg ook als afvalstort. Door aanleg van een rioolstelsel in de stad verdween de Binnendieze langzaam. In 1972 werd daar een stokje voor gestoken! Jawel, het vaarwater werd beschermd stadsgebied. Varend door de smalle waterlopen kom je nu langs én onder de mooiste plekjes van het historische stadscentrum!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Wat een plaatje weer ❤ Zo trots op ons mooie Den Bosch! #denbosch #binnendieze #visitdenbosch #netherlands #tourism #repost : @al_onn

Een bericht gedeeld door Waar Den Bosch Eet (@waardenboscheet) op

/

De Zuidwaterlinie – Noord-Brabant 

De Zuidwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van heel Nederland. De waterlinie loopt helemaal van Bergen op Zoom tot Grave, ideaal voor een heerlijke fiets of wandeltocht. De route langs de Zuidwaterlinie passeert langs 11 Brabantse vestigingsteden. Stippel je eigen route en laat je onderdompelen in de Brabantse gezelligheid.

/

Het oudste stadspaleis van Nederland – Bergen op Zoom

Het Markiezenhof is het rijkdom van Bergen op Zoom. In de 15de eeuw fungeerde het Markiezenhof als woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Vandaag de dag is dit één van de magnifiekste stadspaleizen van West-Europa. Achter de imposante gevel vind je een complex van galerijen,  zalen en traptorens. Als kers op de taart is er nog de prachtige binnentuin waar vaak concerten worden gehouden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Brenda Explores | Travel Blog (@brendaexplores) op

/

Van Gogh – ’s Hertogenbosch

Noord-Brabant wordt getypeerd door kunstenaar Vincent Van Gogh. Je vindt hem dan ook terug doorheen heel de provincie. Van Gogh was een man met vele sterke en langdurige relaties, maar wist echter ook mensen van zich te vervreemden. De tentoonstelling ‘Van Goghs Intimi‘ in het bekende Noordbrabants Museum werpt een blik op de personen die een belangrijke rol speelden in zowel het werk als het leven van de kunstenaar. De tentoonstelling loopt nog tot en met 12 januari!

Meer informatie vind je op visitbrabant.com.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Luxe logeren voor je longen: dit hotel verspreidt boslucht door ventilatiesysteem 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: 's Hertogenbosch, Bergen op Zoom, Breda, Citytrip, Nederland, Noord-Brabant.