Onderzoek: Vlamingen zijn bezorgd over smartphonegebruik in het verkeer
© Unsplash

Onderzoek: Vlamingen zijn bezorgd over smartphonegebruik in het verkeer

Leestijd: 1 min

Het gemiddelde smartphonegebruik blijft stijgen en dat is niet zonder gevaar. Uit een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt nu dat 8 op de 10 Vlamingen zich zorgen maakt over hun eigen smartphonegebruik in het verkeer.

We kunnen ons vandaag nog moeilijk een leven zonder smartphone voorstellen. Het is nu eenmaal handig om al je vrienden, sociale media en nuttige informatie binnen handbereik te hebben. Het is steeds normaler om elk moment van de dag bereikbaar te zijn, maar dat is niet zonder gevaar. In een onderzoek van de VSV bekenden 73% van de automobilisten wel eens gebruik te maken van hun smartphone achter het stuur. 1 op de 3 doet het zelfs vaak tot erg vaak.

Meer lezen? Gents restaurant verbiedt smartphones tijdens het eten

De nieuwe Beloofd!-campagne

Het is voor velen steeds verleidelijker om gebruik te maken te maken van de telefoon achter het stuur. Toch willen de meesten dat liever niet: 8 op de 10 deelnemers is namelijk bezorgd om hun smartphonegebruik en meer dan 72% wil ook echt iets aan dat gedrag veranderen. Maar liefst 1/3 van de automobilisten is al in een gevaarlijke situatie terechtgekomen door zijn of haar smartphonegebruik.

Ook de meeste passagiers (73%) vinden het onaanvaardbaar om mee te rijden met iemand die zijn mobiel gebruikt achter het stuur en de meesten zouden ook de bestuurder hierop aanspreken. Waarom is het dan zo belangrijk om die smartphone ook tijdens het rijden te checken? De belangrijkste reden is om niets te missen of om werkafspraken te maken tijdens het rijden. Anderen vinden het dan weer handig voor muziek of navigatie.

Meer lezen? Slaperig achter het stuur? Een powernap is de enige oplossing

De VSV stelt nu een automodus voor om komaf te maken met het huidige probleem. Afhankelijk van je type wagen kies je ervoor om je smartphone buiten handbereik te leggen, je gsm op niet storen of helemaal stil te zetten of om je gsm te verbinden met de carkit om handsfree te bellen. Uit de cijfers blijkt dat er veel bereidheid is om minder een smartphone te gebruiken in de wagen, maar toch gebeurt het nog te weinig. In de nieuwe Beloofd!- campagne worden chauffeurs aangespoord om op een verantwoorde manier in automodus te gaan.

smartphonegebruik

Pers

Meer lezen? Slimme parkeerapp helpt je om boetes te vermijden

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Beloofd!, Rijden, Smartphone, VSV.