“Of je nu 15 of 65 bent, het is nooit te laat om te leren masturberen”
© Getty Images/MCB

“Of je nu 15 of 65 bent, het is nooit te laat om te leren masturberen”

Door Olivia Müller
Leestijd: 4 min

83% van de Belgische vrouwen masturbeert. Wordt dat dan eindelijk aanvaard als natuurlijk, normaal en bevrijdend? Toch niet. Er zijn nog altijd vrouwen die zich schamen of die onwetend zijn, en dus onbevredigd blijven.

/

Handleidingen over de vrouwelijke seksualiteit zijn legio. Seksspeeltjes mogen nu en auto-erotiek is dagelijkse kost: in de popwereld, met Gwyneth Paltrow en Cara Delevinge als twee van de talloze voorbeelden, en in de reclames van merken als Monki. Na veertig jaar seksuele bevrijding mogen vrouwen eindelijk masturberen. Sommigen doen het elke dag, zoals Barbara van 28, die doctoreert en sinds een jaar een vaste vriend heeft. “Ik doe het uit pure lichamelijke noodzaak, om een brandend verlangen te bevredigen of gewoon om stoom af te blazen”, zegt ze. Anouk van 30, productie-assistente en vrijgezel, masturbeert eenmaal per week “Zodat ik 100% verzekerd ben van een orgasme”, verklaart ze. Flora van 29 is kunstenares en vrijgezel, en vertelt: “Ik doe het alleen als ik verliefd ben, want dan heb ik altijd zin in seks.”

Nog nooit zijn er zoveel vrouwen in België geweest die masturberen: 83% geeft toe dat ze het doen, en 25 jaar geleden was dat maar half zoveel. Maar als je de zaken nader bekijkt, masturbeert maar een op de twee vrouwen ‘tamelijk regelmatig’ en dat is minder dan bij de mannen, van wie er 90% masturbeert. Canadese en Scandinavische vrouwen halen ook de 90%.

Vrouwen hebben het er nog altijd moeilijk mee om met hun compulsieve, individualistische seksualiteit om te gaan. Louise is 30 en journaliste, en zegt: “Als erover gepraat wordt, ga ik blozen. Ik weet niet waarom, maar het is gewoon zo.” Over seks kan ze makkelijk praten, over masturberen niet. “Nooit”, zegt ze. Tine van 28 is ingenieur en ze wil wel toegeven dat ze vaak masturbeert, maar dan voelt ze zich toch gegeneerd en voegt eraan toe: “Idioot, maar ik voel me een beetje de slaaf van mijn lichaam. En als iemand me zou zien, zou ik me belachelijk voelen!” Die schaamte maakt dat ze het ook niet te vaak doet.

Verdrukt verlangen

Barbara heeft zich er nooit schuldig om gevoeld en ze maakt er zich kwaad over dat het onderwerp nog zo vaak wordt stilgezwegen, of met schaamte besproken. “Zelfs aan de taal hoor je dat het om een taboe gaat. Er wordt gesproken van vrouwen die zichzelf aanraken of strelen. Heel verfijnd en charmant. Wat een hypocrisie! Je masturbeert en je komt klaar, snel en mechanisch”, vertelt ze. Schrijfster Jane Hunt verklaart: “De huidige maatschappij voelt zich niet op haar gemak rond vrouwelijk genot, maar laten we niet vergeten dat we eeuwenlang onderdrukt zijn.”

Eeuwen ook waarin masturberen door de medische wereld verzwegen werd en door de christenen als het werk van de duivel werd beschouwd. “Terwijl seksueel genot bij mannen altijd is voorgesteld als een autonoom proces, is het genot van vrouwen langzamerhand een heteronoom proces geworden dat afhankelijk is van de man”, zegt filosofe Geneviève Fraisse. In 2015 blijken nog heel wat vrouwen ervan overtuigd “dat plezier alleen van buitenaf kan komen of dat ze door te masturberen niet meer naar de ander zullen verlangen”, zo vertelt psychiater Philippe Brenot.

masturbatie

Lora DiCarlo

/

Masturberen is abnormaal

Lena, een tekenares van 30, beleefde haar eerste orgasme toen ze 11 was. Ze voelde “een zachte trilling toen ik mezelf streelde.” Al snel begon ze regelmatig te masturberen. Maar twintig jaar later hoorde ze dat haar vriendinnen vonden dat het abnormaal was om jezelf klaar te laten komen. Ze verbaast zich erover maar begrijpt het wel: “Er is altijd gezegd dat een vrouw zich seksueel kan ontplooien binnen een relatie. Dus je groeit op met het idee dat je een man nodig hebt om gelukkig te zijn. Als een vrouw masturbeert, moet ze dus een beetje gefrustreerd zijn, of een nymfomane.”

Al is de mentaliteit wel veranderd – en Geneviève Graisse verklaart dat steeds meer vrouwen zich vrijer voelen, en weten dat masturberen niet vervreemdend of verslavend werkt – toch blijven bepaalde dingen onveranderd. “Veel vrouwen weten niet dat masturberen niet vies is, niet pervers, niets om je voor te schamen, en dat echt niet alleen pubers en vrijgezellen het doen”, zegt Dr Brenot. Er zijn dus vrouwen die het gewoon niet doen. Op zijn best beginnen ze er op volwassen leeftijd toch aan, op zijn slechtst wordt het verlangen onderdrukt of ontkend. Uit angst om abnormaal te zijn, uit schaamte voor de seksuele driften of uit onwetendheid rond hoe genot in zijn werk gaat. Die onwetendheid blijft niet zonder gevolgen. Voor de deskundigen is dat duidelijk.

Lees ook: Zo geeft ‘pleasure mapping’ je de beste seks ooit.

masturbatie

Unsplash

/

Onwetenheid over masturberen

“Afgezien van het feit dat seksualiteit die puur op de fallus gericht is, bepaalde moeilijkheden met zich meebrengt, weten we vandaag de dag ook dat seksuele ontplooiing sterk verbonden is met vroeg beginnen masturberen en regelmatig masturberen bovendien”, verklaart Dr Brenot. Maar terwijl jongens in de puberteit aangezet worden tot masturberen doordat ze erecties krijgen, en het ook heel gewoon gevonden wordt, ligt het bij meisjes anders. Ze weten vaak heel weinig van hun seksualiteit.

“Er zijn nog veel vrouwen die niet weten hoe ze in elkaar zitten, of hoe hun geslacht eruitziet”, vertelt politicologe Janine Mossuz-Lavau. Juist omdat er zo weinig verteld wordt over het mechanisme van het vrouwelijk genot, dat volgens Dr Brenot “niets instinctiefs” heeft, en dat ze volgens seksuoloog Yves Ferroul “stap voor stap ontdekken tijdens het leren masturberen.” Dr Brenot vertelt: “Seksuele opvoeding draait nog altijd rond het proces van de bevruchting en contraceptie, wat natuurlijk inderdaad fundamentele kwesties zijn, maar het is niet voldoende.” Daardoor kan het jaren duren voor vrouwen leren een orgasme krijgen.

“Hoe meer je het doet, hoe beter het wordt”

Het moment van de waarheid Karen van 33, plastisch kunstenares, had tot haar dertigste nog nooit een orgasme gehad. Niet in haar eentje en niet met een partner. In haar eentje probeerde ze alles, tot ze het beu werd. “Ik dacht dat het voor mij niet weggelegd was.” Ze voelde zich daardoor alsof ze gefaald had. Het was frustrerend, en ze schaamde zich ook, want haar vriendinnen hadden het vaak over klaarkomen tijdens het masturberen. Twee jaar geleden, na een pijnlijke breuk met haar vriend en een nieuwe liefde, ging ze op zoek op internet en eindelijk begreep ze hoe het in elkaar zat. Ook nu krijgt ze nog geen orgasme als ze met haar vriend vrijt.

“Als hij me penetreert, voel ik van alles, maar als ik wil klaarkomen, masturbeer ik waar hij bij is. Ik heb vroeger nooit begrepen hoe dat zat met een clitoraal en vaginaal orgasme. Nu wel.” Barbara verklaart: “Hoe meer je het doet, hoe beter het wordt.” Na jaren van masturberen krijgt ze nu nog sterkere orgasmes dan toen ze jonger was. En hoe zit het met vaginale orgasmes? “Die heb ik uitgeprobeerd tijdens het masturberen.” Of je nu 15 of 65 bent, het is nooit te laat om het te leren.

Lees ook: Hoe praat je met je partner over een fetisj?

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Masturbatie.