Hoe praat je met je partner over een fetisj?
© unsplash

Hoe praat je met je partner over een fetisj?

Door ally head  & Margo Verhasselt
Leestijd: 3 min

Weten hoe je over een fetisj moet praten kan soms lastig zijn. Wanneer is het juiste moment om erover te beginnen? Hoe gedetailleerd ga je er op in? Een expert legt uit.

Seksuele bevrediging is eigenlijk heel goed voor je – uit een studie van PLoS One blijkt dat van alle dingen die invloed hebben op seksuele bevrediging, het open en eerlijk zijn tegen je partner over je seksuele wensen de sleutel is. “Kinky personen blijken mentaal gezonder te zijn dan de algemene bevolking,” zegt sexpert Kate Sloan, auteur van 101 Kinky Things Even You Can Do.

Maar laten we beginnen bij het begin. Wat is een fetisj?

“Een fetisj is een niet-standaard seksuele interesse”, legt Sloan uit. Er zijn veel verschillende soorten fetisjen, en fetisjen kunnen verschillende zwaartepunten hebben – bijvoorbeeld:

  • Een lichaamsdeel (bijv. voeten, oksels)
  • Een object (bijv. korsetten, handschoenen)
  • Een activiteit (bijv. spanking, bondage, pegging)

“De fetisj van sommige mensen kan hun hele seksualiteit zijn, en in feite dezelfde rol in hun leven spelen als ‘vanilla’ (niet-kinky) seks doet voor mensen die geen fetisjen hebben”, vervolgt ze. “Voor anderen is een fetisj echter slechts een speciale interesse waar ze af en toe aan deelnemen.”

/

Hoe weet je of je een fetisj hebt?

Je zal het waarschijnlijk wel weten als je een fetisj hebt, deelt de sexpert. “In veel gevallen wordt het al vrij vroeg duidelijk,” zegt ze. “Mijn echtgenoot heeft bijvoorbeeld een erotische hypnose fetisj, en merkte het voor het eerst toen ze een kind waren en zich diep geboeid en – ja, opgewonden voelden – door scènes met hypnose in films als The Jungle Book.”

Een ‘kink’ daarentegen wordt meestal beschouwd als een mildere versie van een fetisj. “Denk aan een niet-standaard seksuele interesse die niet zo cruciaal is voor je seksualiteit als een fetisj zou kunnen zijn”, deelt Sloan. FYI, kinks kunnen moeilijker te identificeren zijn.

Probeer dit eens: als je merkt dat je je voortdurend aangetrokken voelt tot bepaalde kinky thema’s, misschien in de porno die je kijkt of de erotica die je leest, dan kan het de moeite waard zijn om eens goed naar jezelf te kijken. “Probeer erachter te komen of je interesse in die kinky slechts theoretisch is of dat het iets is wat je echt wilt proberen,” legt ze uit.

/

Waarom kan het idee om je partner over je fetisj te vertellen eng zijn?

Voel je je een angstig om je fetisj met je partner te bespreken? Dat is eigenlijk heel normaal. “Sommige mensen worden afgeschrikt door fetisjen”, legt Sloan uit. Ze verzekert dat een partner die geeft om jouw plezier en geluk hopelijk in staat zal zijn om je fetisj te zien zoals jij dat doet: als een creatief, bevredigend, en leuk potentieel onderdeel van jullie seksleven samen.

/

Hoe praat je met een partner over een fetisj: 5 tips

Benieuwd naar de beste manier om je geheime kinks te onthullen? Blijf scrollen.

1. Blijf positief
Onthoud vooral dat kinks en fetisjen bedoeld zijn om leuk en plezierig te zijn – dus moet er ook op die manier over gesproken worden. “Als je erover begint, leg dan uit wat je er zo opwindend aan vindt en wat je er zo opwindend aan zou vinden als jullie het samen zouden proberen”, raadt ze aan. Waarom begin je het gesprek niet met de vraag: “Weet je waar ik echt opgewonden van zou raken?” of “Weet je waar ik de laatste tijd veel over fantaseer?”.

2. Gebruik verwijzingen naar de media
Op die manier heeft je partner meer contextuele referentiepunten. Als je je partner bijvoorbeeld wilt vragen om je te spanken, kun je zeggen: ‘Er was een wiebelbalscène in de film Fifty Shades of Grey die ik hot vond. Heb je ooit zoiets gebruikt?’ “Dit kan het ter sprake brengen makkelijker en minder eng maken,” zegt Sloan.

Lees ook: 5 tips uit het boek van gezondheidscoach Lies Helsloot om beter te bewegen

3. Bied hulpbronnen aan je partner aan
Ook dit is weer een makkelijke manier om hen te helpen het te begrijpen. “Je zou ze een fetisjboek kunnen laten zien, zoals 101 Kinky Things Even You Can Do, of je zou samen video’s kunnen opzoeken op een site als Kink Academy die laten zien wat jullie graag willen doen,” legt Sloan uit.

4. Doe het langzaam aan
Onthoud dat, hoe lang je er ook over hebt gefantaseerd, dat het voor jullie allebei nog steeds nieuw terrein is. “Verwacht niet dat je partner een soort kinky robot is, die precies jouw fantasie vervult op de manier die je je had voorgesteld,” raadt de sexpert aan.

5. Rollenspel kan een goede manier zijn om binnen te komen
Sloan wijst erop dat het vaak makkelijker is om met seksuele onzekerheid om te gaan als je een personage speelt. “Misschien zijn jij en je partner nog niet zelfverzekerd genoeg om een volledige bondage- en kietelscène te doen. Waarom doe je er niet een terwijl je doet alsof je een superschurk en een superheld bent, of een drilsergeant en een nieuwe rekruut, of een dominatrix en haar klant?” suggereert Sloan.H

Lees ook: Zo bestrijd je die irritante post-vakantiedip

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Relaties, Seks.