Hoogsensitiviteit: een nadeel of een uniek voordeel?
© Unsplash. Averie Woodard

Hoogsensitiviteit: een nadeel of een uniek voordeel?

Door Lucie Delplanque en Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Sterkere emoties, van streek raken door de kleinste zaken en zich snel zorgen maken, zijn vaak dagelijkse kost voor hoogsensitieve personen. De term hoogsensitiviteit is een populair en veelgebruikt begrip, maar de term is niet altijd gemakkelijk te begrijpen. Wij volgden een cursus over hoogsensitiviteit en delen graag onze kennis!

Maar liefst 20% van de wereldbevolking is hoogsensitief. Het is geen aandoening, maar eerder een karaktereigenschap. Een hoogsensitief persoon is gewoon erg gevoelig voor emotionele stimuli, of het nu iets positief of iets negatief is. Mensen zijn het al vanaf hun kindertijd en moeten er ook de rest van hun leven verder mee leven. Wij sommen enkele typische kenmerken op van mensen met hoogsensitiviteit.

Je bent mogelijk hoogsensitief als:

1. je reacties vaak buiten proportie zijn

Hoogsensitieve personen hebben vaker het gevoel dat ze bijna hun limiet hebben bereikt. Hun reacties zijn bijgevolg vaak overdreven, wat soms erg moeilijk is voor hun gesprekspartner. Op het gebied van emoties kan een hoogsensitieve persoon uit het niks plots overschakelen naar negatieve gedachten, maar ook het omgekeerde is mogelijk. Op fysiek vlak gaat hun lichaam ook sneller reageren op prikkels zoals een ongemakkelijk gevoel, stank of lawaai.

hoogsensitiviteit voordelen

Unsplash. Raw Pixel

2. je erg empatisch bent

De hoogsensitieve persoon draagt de zorgen van de hele wereld op zijn schouders. Luisteren naar anderen, advies geven en anderen helpen doen ze van nature. De meeste hooggevoelige mensen zijn echter emotionele sponzen, waardoor ze de positieve en negatieve emoties van mensen rond zich heen gaan opzuigen. Die empathische kant maakt hen ook erg kwetsbaar: ze zijn een gemakkelijke prooi voor manipulatieve en narcistische persoonlijkheden.

3. je veel belang hecht aan wat anderen van je denken

Iedereen wil zich graag geliefd voelen, maar het is nog belangrijker voor hoogsensitieve personen. Mensen met hoogsensitiviteit zijn constant op zoek naar iemand waar ze zich aan kunnen hechten. Loslaten is erg ingewikkeld. Ze willen namelijk niemand teleurstellen, hebben verlatingsangst en hebben voortdurend schrik om niet aan iemand zijn verwachtingen te voldoen. De mening van anderen is erg belangrijk in de beslissingen die de hoogsensitieve persoon dagelijks neemt.

4. je erg opmerkzaam bent en vaak handelt op basis van intuïtie

hoogsensitiviteit

Unsplash

Creativiteit hangt erg vaak samen met hooggevoeligheid. Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt ook dat hoogsensitieve personen vaker hun rechterhersenhelft gebruiken dan de rest van de bevolking. Het is niet ongebruikelijk dat ze spontaan kiezen voor creatieve of artistieke activiteiten. Ze handelen vaak op gevoel, maar hebben tegelijk ook nood aan consistentie in hun leven.

5. je vaak gevoelig wordt genoemd

Als een hoogsensitief persoon kritiek krijgt, voelt hij zich erg snel gekwetst. Het lijkt alsof de persoon erg kwetsbaar is, terwijl dat vaak niet het geval is. Opmerkingen zijn veel schadelijker voor een hoogsensitief persoon, omdat ze er veel langer over blijven nadenken. Ten slotte hebben ze ook de neiging om stil te blijven staan bij negatieve gebeurtenissen.

Nog enkele typische kenmerken:

  • Je zintuigen zijn sterk ontwikkeld
  • Je houdt van gezelschap, maar apprecieert ook eenzaamheid
  • Details zijn erg belangrijk voor je
  • Je wisselt heel snel van emotie
  • Huilen is je manier van ontsnappen
  • Je kan erg emotioneel worden door een boek of film

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Emoties, Hoogsensitief, Hypersensitiviteit.