Netflix: dit zijn de beste series van 2020
© rv + MC

Netflix: dit zijn de beste series van 2020

Door redactie Marie Claire
Leestijd: 4 min
We gingen in 2020 van de ene lockdown in de andere en dus werd series kijken een fulltime activiteit. Ook voor ons. De redactie van Marie Claire selecteerde daarom het beste van het beste dat je het voorbije jaar op Netflix kon kijken. 

Unorthodox

De mini-serie is gebaseerd op het autobiografische boek van Deborah Feldman: ‘Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots‘, uitgebracht in 2012. Deborah werd geboren in een ultraconservatieve joodse gemeenschap in New York, en moest op haar 17de verplicht trouwen. Op 19-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste kindje. Ze had het altijd al moeilijk met hoe er binnen de gemeenschap met vrouwen wordt omgegaan, en daarom besloot ze in 2009 te vluchten. 

Unorthodox is een vrije interpretatie van het boek, al werd Deborah nauw betrokken. In de Netflix-hit zet Shira Haas een indrukwekkende prestatie neer als de 19-jarige orthodoxe Esther Shapiro (roepnaam: Esty) en geeft ons zo een uniek kijkje in de wereld van de chassidische joden. Hier zijn we lang stil van geweest dit jaar.

/

The Queen’s Gambit

Net zoals Unorthodox is deze serie gebaseerd op een boek. De gelijknamige roman van Walter Tevis uit 1983 vertelt het verhaal van Beth Harmon, die op haar negende in een tehuis terecht komt nadat haar moeder omkomt in een verkeersongeval. Daar krijgt ze kalmerende middelen te eten en ontwikkelt ze een drugsverslaving, al ontdekt ze ook een verborgen talent als ze leert schaken bij de conciërge van de instelling. Terwijl ze haar droom om een schaakgrootmeester te worden najaagt, vecht ze tegelijkertijd tegen haar demonen zoals haar pillenverslaving.

Hoewel het personage van Harmon – fantastisch gespeeld door Anya Taylor-Joy – fictief is en het verhaal een sprookje, heeft schrijver Tevis zich duidelijk geïnspireerd op enkele waarheden. Alleen al voor de kostuums (die ondertussen een expo kregen in het Brooklyn Museum) en decors is The Queen’s Gambit de moeite waard.

/

Bridgerton

Op vraag van vele fans strikte Netflix dit jaar Shonda Rhimes, bekend van Grey’s Anatomy en Scandal, voor haar eerste serie op het streamingplatform. Bridgerton is gebaseerd op de negendelige boekenreeks van schrijfster Julia Quinn, beginnend met The Duke and I uit 2000. De serie speelt zich af in de Londense high society in de zeventiende eeuw. Daar worden de levens van een familie op de kop gezet door de anonieme column van Lady Whistledown. Denk veel intriges, drama en Gossip Girl-achtige suspenses. En ook knappe mannen en vrouwen, jawel.

Lees ook: Een blik achter de schermen van de nieuwe Netflix-hit Bridgerton.

/

Cheer

Cheer is een zesdelig docuserie die het 40-koppige cheerleaderteam van Navarro College in de staat Texas volgt. Waar wij cheerleaden in onze contreien niet bijzonder serieus nemen, gaat het in de Verenigde Staten over véél meer dan met pomponnetjes zwaaien en wat in de lucht springen. Het geeft de topsporters een kans op een nieuw en beter leven en daar hebben ze quasi alles voor over. Iedere aflevering maakt een portret van vijf individuele leden en de emotionele bagage die zij meedragen. Heel erg knap!

/

Big Mouth

Deze animatieserie volgt een groep middelbare scholieren die leren omgaan met de puberteit en alle veranderingen die daarbij komen kijken. Onder de personages zijn de vrienden Nick Birch en Andrew Glouberman. Ze worden bijgestaan door hun ‘hormoonmonsters’, fictieve wezens die hen voorzien van al dan niet goedbedoelde adviezen. Door de serie heen komen diverse thema’s aan bod, zoals ongesteldheid, masturberen en homoseksualiteit. Op Rotten Tomatoes kan ook het vierde seizoen weer rekenen op een score van 100% en dat verbaast ons niks. Geen enkele serie deed ons zo lachen én zette ons tegelijkertijd aan het denken. Ook voor adolescenten zoals onszelf, zijn veel situaties bovendien pijnlijk herkenbaar. Een tip!

/

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Filthy Rich is een vierdelige Netflix-documentaire waar we onszelf echt moesten doorworstelen. De serie toont hoe de bekende Amerikaanse miljonair jarenlang onbestraft meisjes kon aanranden en verkrachten, terwijl zijn omgeving wegkijkt of deelneemt. De zelfzekere en arrogante man de feiten zien ontkennen of althans minimaliseren, deed ons gruwelen. De getuigenissen hapten naar onze keel. Toch vinden we het belangrijk om deze docu te vermelden. Omdat de vele slachtoffers na al die jaren eindelijk gehoord worden. En omdat het aantoont dat veel geld, macht en bekendheid haast als een ‘get out of jail’-pas fungeert.

/

Love & Anarchy

Liefhebbers van Scandinavische series opgelet: deze is voor jullie! In Love & Anarchy volgen we Sofie, een ambitieuze carrièrevrouw en moeder van twee kinderen. Zij krijgt de taak om een uitgeverij nieuw leven in te blazen. Daar maakt ze kennis met Max, die haar op ongepaste wijze probeert te saboteren. Echter gaat ze daar niet tegenin, maar bedenken ze samen een spel waarbij ze elkaar telkens verder uitdagen. Uiteindelijk loopt het – zoals verwacht – stevig uit de hand met alle gevolgen van dien… Sofie’s eens zo geordende leventje wordt al snel een grote chaos. Heel no-nonsense gebracht en daarom net zo fijn. Bovendien willen we zowat elk kledingstuk dat Sofie draagt ook zelf hebben. Dat helpt natuurlijk altijd.

/

The Crown – seizoen 4

Verrassend aan dit seizoen van The Crown is dat we meer te weten komen over Lady Diana Spencer, en dat dat het Britse Koningshuis niet bepaald in een positief daglicht brengt. We leren daarnaast ook de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk beter kennen. Waar in het vorige seizoen nog Harold Wilson centraal stond, ligt de focus nu op Margaret Thatcher en haar bewogen relatie met Queen Elizabeth II. Zoals altijd zijn de waanzinnige decors en kostuums in The Crown opzichzelfstaande al de moeite waard om te kijken.

/

I am not okay with this

I Am Not Okay With This is een gloednieuwe serie gemaakt door Netflix. Het verhaal is gebaseerd op de grafische roman van Charles Forsman die een tienermeisje volgt op de middelbare school. Zij wordt geconfronteerd met de complexiteit van haar familie, haar opkomende seksualiteit en vooral mysterieuze superkrachten die in haar beginnen te ontwaken.

/

The Last Dance

De documentaire blikt terug op de succesvolle carrière van Michael Jordan, die in de jaren 1980 en 1990 als basketballer uitgroeide tot een wereldster. Tijdens zijn speelmomenten bij de Chicago Bulls won hij verscheidene NBA-titels woordoor hij haast een levende legende werd. De serie volgt in het bijzonder het seizoen 1997 – 1998, dit was het laatste seizoen van onder meer Michael Jordan, Scottie Pippen en coach Phil Jackson bij de Bulls.

/

Better Call Saul

Het vijfde seizoen gaat van start daar waar het vorige eindigde; vier jaar voor Saul Goodman, Walter White en Jesse Pinkman, leert kennen. Het geplande voorlaatste seizoen toont de verdere evolutie van Jimmy naar de gelijknamige ‘Saul Goodman’ die we allemaal kennen van de serie Breaking Bad. Dat de serie na vijf seizoenen nog altijd niet aan kwaliteit inboet, zegt genoeg.

Lees meer Marie Claire op: Een blik achter de schermen bij de nieuwe Netflix-hit ‘Bridgerton’Hoe realistisch is de Vlaams-Nederlandse fictieserie ‘Red Light’? en Bingewatchen: waarom jij deze kerstvakantie naar de Vlaamse webserie ‘brak’ wil kijken.

Tags: 2020, De favorieten van de redactie, Netflix.