10 inspirerende Belgische vrouwen die hun stempel drukten op het jaar 2020
© Getty, rv

10 inspirerende Belgische vrouwen die hun stempel drukten op het jaar 2020

Door Marie Claire redactie
Leestijd: 4 min

Aan het einde van het jaar maken we naar goede gewoonte deze lijst die nauw aansluit bij het DNA van Marie Claire: het gaat om 10 vrouwen die indruk maakten op ons in 2020. Hun ambities zijn divers, maar het zijn allemaal powervrouwen die elk op hun eigen manier en vakgebied een verschil maakten. 

/

Cynthia Bolingo

Waarom we haar bewonderen? Niet alleen verbrak de Brusselse sprintster tijdens de Nacht van de Atletiek haar eigen Belgisch record op de 300 meter, waardoor ze nu 22e is op de Europese ranking aller tijden. Ze mengde zich dit jaar ook in het racismedebat. Na het overlijden van haar vader aan COVID-19, besloot ze meer te focussen op wat ze belangrijk vindt. Zoals de strijd tegen racisme. Ze ging mee in Brussel betogen onder de noemer Black Lives Matter en ze laat hoe langer hoe meer horen van zichzelf op sociale media. In een interview met De Standaard vertelde ze dat ze graag een voortrekker wil zijn in het Belgische debat, zoals F1-rijder Lewis Hamilton dat in het Verenigd Koninkrijk is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door B O L I N G O 🌷 (@cynthia_bolingo)

/

Petra De Sutter

Waarom we haar bewonderen? Met Petra De Sutter (Groen) kent België en zelfs de Europese Unie zijn eerste transgenderminister ooit. Dat nieuws deed relatief weinig stof opwaaien en daar is De Sutter zelf tevreden over. “Ik wil niet herleid worden tot mijn transgender verleden, dat is maar één deel van mijn identiteit. De nadruk moet liggen op mijn beleid”, zei ze daarover in De Afspraak. Voor de LGBTQ+-gemeenschap is haar aanstelling alleszins een opsteker na een jaar waarin onder andere Polen en Hongarije hun rechten flink terugschroefden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Petra De Sutter (@pdsutter)

/

Ikram Aoulad

Waarom we haar bewonderen? Ikram Aoulad was in 2020 alomtegenwoordig in het theater en op het scherm. Voor iemand met een migratieachtergrond is dat helaas nog steeds opmerkelijk. Onze maatschappij mag dan al lang niet meer overwegend wit zijn, op beeld is daar niet veel van terug te zien. Naast het feit dat de actrice geweldige prestaties neerzette in onder andere ‘Over Water’, ‘De Luizenmoeder’ en ‘Antigone in Molenbeek’, gaf ze ook meermaals te kennen een missie te hebben: als actrice de clichébeelden van moslima’s aan diggelen slaan. Een niet te stoppen powervrouw dus!

/

Erika Vlieghe

Waarom we haar bewonderen? Arts, infectieloge en hoofd algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische ziekten aan het Universiteit Ziekenhuis in Antwerpen (UZA) Erika Vlieghe trad in 2020 op de voorgrond als deel van het wetenschappelijk comité Coronavirus. Ze probeerde ons als enige vrouw is in het groepje “tv-experts” veilig door de coronacrisis te loodsen en daar verdient ze een dikke vette pluim voor.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @demuynckchristophe

/

Aagje Vanwalleghem

Waarom we haar bewonderen? Ex-olympische turnster Aagje Vanwalleghem brak dit jaar een lans voor het veelvoorkomende mentale en fysieke misbruik in de gymnastiek. “Ik wil dat de volgende generatie het niet meer zo zwaar te verduren heeft”, zei ze daarover in haar openhartige getuigenis. Zelf spreekt ze onder mee over gevaarlijke crashdiëten die ze moest volgen en dagelijks scheldpartijen van haar coach. “Sommige gymnastes hebben jarenlange traumatherapie nodig, dat kan niet meer”, aldus de West-Vlaamse. Ze schaarde zich ook achter #Kijknietweg, een actie van 1712, de hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling, rond misbruik in de sport- en cultuursector.

/

Lous and the Yakuza

Waarom we haar bewonderen? De Brusselse Marie-Pierra Kakoma, beter bekend als Lous and the Yakuza, beleefde een internationale doorbraak met haar eerste album ‘Gore’. Zelfs Madonna’s kinderen dansten in een Instagrampost op haar muziek. Ze was ook te zien in een campagne van Louis Vuitton, liep het defilé van datzelfde merk mee en ook dat van Chloë. En passant hield ze een vurig pleidooi voor samenhorigheid tijdens de Black Lives Matter-mars in Brussel. Wij krijgen alleszins geen genoeg van haar. Een tijdje terug spraken we haar, dat interview kun je hier herlezen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LOUSITA CASH 💸 (@lousandtheyakuza)

/

Sophie Wilmès

Waarom we haar bewonderen? Er is veel geschreven en gezegd over het coronabeleid van Sophie Wilmès (MR). Wat er ook van aan is, laten we hier nu even in het midden. Want wij bewonderen haar vooral als eerste vrouwelijke premier van België. Sowieso opvallend omdat ze haar entree in de nationale politiek pas maakte in 2014. Nog geen jaar later schopte ze het al tot minister van Begroting en Nationale Loterij. En dit jaar was ze dus (even) ook premier, in veruit de moeilijkste periode die je je als politica kan inbeelden. Begin 2020 haalde ze ook al de 71ste plaats in jaarlijkse lijst van magazine Forbes met de 100 meest invloedrijke vrouwen ter wereld.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sophie Wilmès (@sophiewilmes)

/

Lore Baeten

Waarom we haar bewonderen? Lore Baeten, sociaal werker, studente internationale politiek in Gent en CD&V-gemeenteraadslid in Sint-Niklaas, schreef het boek ‘Ve(e)rkracht’. Daarin vertelt ze openlijk hoe ze verkracht werd op haar vijftiende, schrijft ze over haar tien jaar durende verwerkingsproces en geeft ze tips om slachtoffers die hetzelfde meemaken te helpen. Baeten stond in 2020 stevig op de barricaden in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en dat lijkt ons belangrijk genoeg om te onderstrepen. Zo schreven we onlangs nog dat 1 op 7 Belgische vrouwen in 2020 slachtoffer werd van huiselijk geweld. Kortom, er is nog werk genoeg en we kunnen vrouwen zoals Baeten goed gebruiken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lore Baeten (@baetenlore)

/

Hanan Challouki

Waarom we haar bewonderen? Hanan Challouki was amper 23 toen ze haar eerste twee zaken oprichtte: met het nieuwsplatform mvslim.com wou ze de stereotiepe beeldvorming rond de moslimgemeenschap doorprikken en met communicatiebedrijf Allyens adviseerde ze ondernemingen rond inclusieve communicatie. Het eerst bedrijf verkocht ze dit jaar aan een Londens bedrijf, en ook bij Allyens stopte ze als managing partner. Niet om stil te zitten tijdens de lockdown, wel om een podcast op te starten, het bedrijfje Inclusify op te richten en aan een boek te schrijven. Een niet te stoppen goalgetter dus die alles op alles zet om onze maatschappij inclusiever te maken. Wil je meer te weten komen over Hanan? Wij stelden haar eerder al eens voor in onze ‘Woman to watch’-reeks.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hanan Challouki (@hananchallouki)

/

Cleo Goyvaerts

Waarom we haar bewonderen? België blijft een van Europese koplopers in longkankersterfte met zo’n 7.000 gevallen per jaar. In het onderzoek naar de kanker is VUB-professor Cleo Goyvaerts alleszins de top. Voor haar project rond resistentiemechanismen tegen immunotherapie won ze dit jaar de prestigieuze ILC Young Investigator Award. “Met deze financiering erkent ILCF wetenschappelijke excellentie en moedigt het innovatie aan op het gebied van longkankerpreventie en wereldwijde translationele geneeskunde”, stond te lezen in het persbericht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cleo Goyvaerts (@cleogoyvaerts)

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.