Must watch: deze Black Lives Matter films moet je gezien hebben
© Pers

Must watch: deze Black Lives Matter films moet je gezien hebben

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Over heel de wereld zetten duizenden mensen zich in voor de strijd tegen racisme. Velen onder ons hebben nog veel te leren. Boeken, podcasts, maar ook films en series zijn handige tools om dit te doen. Hieronder vind je een lijst van films en series die zowel zwarte antiracistische bewegingen aankaarten als black culture. Bovendien zijn ze allemaal geregisseerd door grote figuren uit de zwarte gemeenschap.

/

12 Years a Slave (2013)

Twelve Years a Slave

Pers

Deze films speelt zich af in de Verenigde Staten, 1841. Solomon Northup is een gelukkige vader en vrije zwarte man uit New York. Op een dag wordt hij echter ontvoerd en verkocht als slaaf. Jaren lang probeert Solomon er alles aan te doen om te overleven zonder zijn waardigheid en eigenheid te verliezen. Een pakkend drama dat drie Oscars veroverde, waaronder voor Beste Film en Beste Regie. Steve McQueen biedt je een pakkende, realistische en schokkende blik op de Amerikaanse slavernij tijdens de negentiende eeuw.

/

If Beale Street Could Talk (2018)

If Beale Street Could Talk

Pers

New York, 1970. Tish en Fonny zijn een jong, verliefd koppel. Wanneer hij onschuldig in de gevangenis belandt, moet Tish een manier vinden om hem vrij te krijgen. De klok tikt want Tish in namelijk zwanger. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van activist-auteur James Baldwin.

/

The Hate U Give (2018)

The Hate U Give

Pers

Deze film is ideaal voor (bijna) alle leeftijden. Starr Carter is een 16-jarig zwart meisje dat opgegroeid is in een armoedige buurt. Desondanks kan ze les volgen op een dure privéschool. Kort nadat ze getuige is geweest van een dramatische gebeurtenis komt ze tussen twee vuren te staan. Door het politiegeweld als centrale thema, is deze film relevanter dan ooit.

/

Sorry to bother you (2018)

Sorry To Bother You

Pers

Cassius Green is een getalenteerde telemarketeer die een succesvolle carrière uitbouwt wanneer hij een witte stem nabootst, maar wiens leven ook steeds absurdere dimensies aanneemt. Een anarchistische en chaotische film met een griezelig kantje, maar vooral een satirische allegorie over racisme en discriminatie.

/

Us (2019)

Us

Pers

Een moeder en vader vertrekken met hun kinderen naar een strandhuis om lekker te kunnen ontspannen met vrienden. Wanneer de avond valt, krijgen ze bezoek van onuitgenodigde gasten. Met Us kan je smullen van een griezelknaller van de Amerikaanse regisseur Jordan Peele. Een verhaal boordevol verrassingen en akelige plotwendingen, maar ook een heerlijke humorsaus.
/

Les Misérables (2019)

Les Miserables

Pers

Een kersverse flik wordt mee op sleeptouw genomen in Montfermeil, een Parijse banlieue waar de spanningen tussen verschillende groepen hoog oplopen. Over (politie)geweld en corruptie in de beruchte wijken buiten Parijs. Eens wat anders dan het Amerikaanse verhaal, maar even relevant. Misschien wel relevanter voor ons.
/

Just Mercy (2019)

Just Mercy

Pers

Bryan Stevenson is een getalenteerde jonge advocaat. Hij vertrekt naar Alabama om daar de meest kwetsbare mensen te verdedigen in de racistisch beladen staat. Een van hen is Walter McMillian, een man die tot de doodstraf is veroordeeld. Een aangrijpende film over onrecht, strijdlust en een gevecht tussen het goede en het kwade.
/

Queen & Slim (2020)

Queen & Slim

Pers

De jonge advocate Queen en Slim gaan met elkaar op een date. Onderweg in de auto worden ze voor een kleine verkeersovertreding door een agent aangehouden. De situatie escaleert en eindigt in grote mineur waarna Queen en Slim moeten vluchten. Een moderne Bonnie en Clyde, maar net dat tikkeltje anders.
/

I may destroy you (serie)

I May Destroy You

Pers

Deze serie wordt omschreven als een reeks die seksuele toestemming in het hedendaagse leven onder de loep neemt. De grens tussen vrijheid en misbruik in het moderne datinglandschap is soms flinterdun. In deze HBO-serie volg je het meeslepend verhaal van Michaela Coel die probeert te ontdekken wat er met haar gebeurd is tijdens een noodlottige uitgaansavond. Samen word je gedropt in een onvolledige puzzel die je met haar wil vervolledigen.
/

Insecure (serie)

Insecure

Pers

De kracht van deze serie? Zijn verfrissende aanpak waarbij hoofdpersonage Issa Rae een heleboel onzekerheden heeft en op haar job vaak wordt geconfronteerd met racisme. Een realistische aanpak met andere woorden. Deze serie gaat over twee zwarte vriendinnen uit Los Angeles die hun professionele en privélevens in goede banen proberen te leiden.
/

Random Acts of Flyness (serie)

Random Acts of Flyness Seizoen 1

Pers

Aan de hand van documentairefilmpjes, muzikale performances, surrealistisch melodrama en humoristische animatie tackelt deze eigenzinnige show een heleboel relevante topics zoals racisme en seksisme.
/

Wist je dat?

Alle films en series op deze lijst zijn nu te bekijken via Telenet Play, Play More en het à la carte aanbod.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan meer Marie Claire op – Marie Claire Book Club: de #BlackLivesMatter must-reads voor juni, #BlackLivesMatter: de vrouwen die de wereld voorgoed veranderen en Deze merken steunen de Black Lives Matter beweging aan de hand van donaties.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Black Lives Matter, Films, Series.