Moet je elke dag op hetzelfde tijdstip eten?
© Shutterstock/MCB

Moet je elke dag op hetzelfde tijdstip eten?

Door Sarra Djeghnoune
Leestijd: 2 min

Het zou beter zijn voor je metabolisme, ook je spijsvertering zou er baat bij hebben, je zou er meer voedingsstoffen door opnemen... Eten op een vast tijdstip zou vele voordelen hebben voor ons lichaam. Maar, klopt dat ook?

/

Er wordt wel eens gezegd dat elke dag op hetzelfde tijdstip eten een positieve invloed heeft op allerlei zaken. Wat zeggen de voedseldeskundigen? Wij vroegen hun mening over deze kwestie.

“Elke dag op hetzelfde uur eten, beïnvloedt onvermijdelijk de spijsvertering”, steekt diëtiste Camille Le Quéré van wal. “Idealiter eet je ’s ochtends tussen 7u en 8u ‘s, dan lunch tussen 12u en 14u en ’s avonds best vóór 20u, waardoor je ook beter zal slapen. Als je eetpatroon hier erg van afwijkt, kan dat leiden tot gewichtstoename of -afname en zelfs eetstoornissen. Het lichaam zal het verzadigingsgevoel steeds minders snel herkennen, waardoor je hersenen sneller in de val trappen van ongezonde voeding.”

“Natuurlijk heeft iedereen een ander (werk)ritme, waardoor het niet altijd realistisch is om op exact deze tijdstippen te eten. Maak je geen zorgen, het lichaam kan zich hier aan aanpassen. Maar het blijft belangrijk om een vast ritme aan te houden. Stel dat je bijvoorbeeld pas om 12u kan ‘ontbijten’, dan moet je dat ook elke dag proberen doen op dat uur. Daarom dat in shiften werken zo ongezond is.”

Lees ook: Brunchen in Brussel: 6 verrassende adressen.

/

“Wat belangrijker is dan eten op hetzelfde tijdstip, is het hongergevoel”

Dit is de mening van Alexandra Melin, diëtiste-voedingsdeskundige: “Het is niet per se nodig om elke dag te eten op hetzelfde tijdstip, want waar het echt over gaat is het hongergevoel. Als je stipt om 12 uur geen honger hebt, is het geen probleem om pas om 13u te lunchen, als je ‘echt’ honger hebt.”

“Als we naar ons lichaam luisteren, zal dit gevoel op natuurlijke wijze en regelmatig bij de maaltijden worden gevoeld, d.w.z. ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.”

“Honger is een signaal dat vanuit de hersenen komt en dat wijst op een energiebehoefte. Dit signaal hangt niet af van het tijdstip van de dag, maar wel van de vorige maaltijden. Als we meer eten dan ons lichaam nodig heeft, komt de volgende honger later. Als je niet genoeg eet, zal je sneller honger krijgen.”

“Het is ook belangrijk om herkennen wanneer je genoeg gegeten hebt. Hierdoor kan het lichaam consumeren wat het qua hoeveelheid nodig heeft. Als je je na een maaltijd opgeblazen voelt, komt dat meestal doordat je je eigen behoefte overschreden hebt.”

Lees ook: Met deze 8 tips blijf je zélf de baas over stress.

/

“Je moet elke 3-4 uur eten”

Micronutrioniste Sabrina Nikitine heeft nog een ietwat andere mening. “Het is inderdaad belangrijk om op een vast tijdstip te eten, omdat voeding een synchronisator is, die invloed heeft op onze biologische klok, de werking van de organen, de hormonen, de neuromediatoren, de hersenen en de slaapkwaliteit.”

“Maar wat we tijdens de maaltijd eten is ook belangrijk, aangezien we niet noodzakelijk dezelfde voedingsstoffen nodig hebben op verschillende tijdstippen van de dag.”

“Soms hebben we geen tijd om te eten, maar dit mag geen terugkerend probleem worden. Een maaltijd overslaan verstoort onze insuline en brengt de werking van de alvleesklier uit balans. Regelmatig eten, kan dus je metabolisme verbeteren en je gewicht onder controle houden. Maar dat niet alleen! Het heeft ook een invloed op de kwaliteit van de spijsvertering, aangezien spijsverteringsenzymen op bepaalde tijdstippen van de dag worden afgescheiden en deze niet noodzakelijk dezelfde zijn.

Daarom is het volgens mij vooral belangrijk om om de 3-4 uur te eten: dit is de tijd die we nodig hebben om onze enzymen op te laden.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.

 

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Voeding.