Modern bloemschikken: zo maak je zélf een fris boeket
©

Modern bloemschikken: zo maak je zélf een fris boeket

Leestijd: 1 min

Bloemschikken is hip, check Instagram maar. Vergeet wel boeketten van het tankstation en een simpele bos chrysanten van de markt: het moderne boeket bestaat uit verschillende bloemsoorten, verschillende hoogtes en weinig bladgroen. Wij kregen tips van Anton van Duijn, de stijldirecteur van Bloomon. 

Anton van Duijn, bekroonde bloemist en de stijldirecteur van boeketabonnementsdienst Bloomon, gaf begin oktober een workshop in Antwerpen. Wij waren erbij, gingen aan de slag met een vlijmscherp bloemsnijmesje (zonder ongelukjes!) en leerden eindelijk hoe je een boeket maakt dat in het midden niet openvalt in een gapend gat.

Anton van Duijn Bloomon

copyright: Bloomon

De Nederlander bedacht de typische Bloomonboeketstijl die je steeds vaker ziet opduiken: verschillende bloemen, op verschillende hoogtes afgeknipt met erg weinig bladgroen. De tijd van tien rozen en tien gerbera’s opgevuld met twintig takken groen is dus voorbij. “Als je door je bloembos kan kijken werkt dat ruimtestructurerend. Elke bloem moet zichzelf kunnen presenteren, dat zorgt voor lucht en ruimte in een boeket. Ik vind het vaak ook een stuk moderner als je al het bladgroen van een bloemstengel haalt.”

bloomon boeket

Dit zijn Antons tips voor een modern, fris boeket. Want echt iedereen kan bloemschikken.

  • Begin je boeket met gekruiste stelen. Zet twee bloemen in je vaas die elkaar kruisen.
  • Plaats de derde bloem in de vaas met de bloem van je af en de steel naar je toe, of vice versa. De stengel rust dus op de kruising van de twee eerste bloemen.
  • Als je de vierde bloem in de vaas plaatst, moet die van de rand van de vaas loskomen. Dan ben je goed bezig. (Elke nieuwe bloem moet op stengels rusten.)
  • Na een paar bloemen stop je er een takje groen bij.
  • Je maakt met de bloemen die erbij komen steeds een kruis zodat de bloemen van de rand van de vaas afkomen en ze steeds meer rechtop komen te staan.
  • Draai je vaas geregeld tijdens het werken zodat je een andere blik op je boeket krijgt.
  • Zie je gaatjes in je boeket? Dan stop je daar een stengel.
  • Eindig je boeket met de langste stengels.
  • Snij een bloemstengel met ‘knoopjes’ zoals een anjer altijd af net boven of onder een knoopje: zo kan de bloem meer water opnemen. Bij een gladiool hoef je de top er niet uit te halen, zoals vaak wordt beweerd.
  • Bloem geknakt? Of je boeket van vorige week heeft nog maar enkele fris ogende bloemen? Zet die samen in een kleiner vaasje om je nachttafeltje of koffietafel op te vrolijken.

copyright foto’s: Bloomon

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Anton van Duijn, Bloemen, Bloemschikken, Bloomon, Boeket, Deco.