De meest iconische backless dresses uit de geschiedenis
© Getty Images

De meest iconische backless dresses uit de geschiedenis

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 1 min

Doorheen de jaren was hij niet van het scherm, de rode loper en de catwalk weg te slaan. Ook dit jaar doet de backless dress weer intrede als onmisbaar stuk voor de feesten. Wij zetten enkele hoogtepunten in de geschiedenis van de jurk op een rij. 

/

De backless dress maakt zijn eerste memorabele opwachting op het scherm in 1976, in de cultfilm ‘Le Grand Blond avec une chaussure noire’. De Franse actrice Mireille Darc droeg een – extreem laag uitgesneden – versie van de hand van Guy Laroche.

de backless dress op Mireille Darc

Getty Images

In de jaren tachtig vertolkte Michelle Pfeiffer een meesterlijke Elvira in ‘Scarface’ en droeg ze een iconische blauwe backless dress tijdens de al even iconische dansscène.

Screenshot Scarface

Ook prinses Diana waagde zich in datzelfde decennium aan een laag uitgesneden exemplaar mét bijpassende parel ‘backlace’.

Keystone/Getty Images

Tijdens de finale van het Versace defilé in 1991, schreden supermodellen Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington en Cindy Crawford arm in arm over de catwalk terwijl ze George Michael’s ‘Freedom! ’90’ lypsincten. Al even gedenkwaardig is deze backless dress met ritsdetail.

Versace_1991

Versace, 1991

Charlize Theron liet bij de Oscaruitreiking in 2000 heel wat stof opwaaien met haar oranje jurk van Vera Wang.

Jeffrey Mayer/WireImage

Betrand Guyon, toenmalig artistiek directeur van Schiaparelli inspireerde zich voor het AW2016-defilé op de circus-show van het merk uit 1938. Dat resulteerde in elegante gestroomlijnde silhouetten, met heel wat open ruggen.

Catwalking.com

Ook in 2020 vindt de backless dress zijn weg naar de catwalk. Onder andere bij cultmerk Khaite.

Peter White/WireImage

Shop onze selectie backless dresses

Lees meer: Audrey Hepburns iconische stijl in 10 foto’s, Worden mode-inkopers overbodig door de coronacrisis?, Pangaia, het merk dat de wereld verovert met duurzame joggingpakken.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >