Een kaasplankje is de ideale combinatie van eenvoud en verfijning. Het vraagt weinig voorbereiding, bevat voor ieders wat wils en leent zich voor iedere gelegenheid. Met de juiste presentatie oogt het bovendien erg feestelijk, moest je nog op zoek zijn naar een idee voor de feestdagen.
Jouw creatie valt of staat met een goede serveerplank. Heb je dit niet in huis, dan kan een snijplank of zelfs een bakplaat ook voldoen. Een stevige basis is hoe dan ook een grote win. Daarnaast ligt er op de meest interessante kaasplankjes lang niet alleen kaas, maar ook charcuterie en zoete en zoute snacks.
Dit bericht bekijken op Instagram
Stap 1: selecteer je kazen
Probeer een diversiteit aan kazen te voorzien. Ideaal zou er minstens één kaassoort van elke kaasfamilie aanwezig moeten zijn. Hoewel een kaasplank weinig voorbereidingen vraagt, raden wij wel aan om de kazen één uur voor aankomst van de gasten al uit de koelkast te halen. Door ze op kamertemperatuur te serveren, zullen de kazen het meeste smaak bevatten. Dit is bijvoorbeeld een goede selectie naar onze mening:
- Luchtige kaas: St Môret
- Smeuïge kaas: Chaumes
- Zachte kaas: Chavroux Bûche (geitenkaas)
- Fruitige kaas: Passendale
- Fijne kaas: Père Joseph
- Harde kaas: Manchego
- Stinkkaas: Roquefort
Stap 2: voeg charcuterie toe
Niet elke kaas zal iedereen even goed smaken. Dat is normaal. Voorkeuren verschillen nu eenmaal. Om extra keuze en balans toe te voegen aan je kaasplankje voorzie je best ook een selectie aan charcuterie. Overdrijf hier echter niet in, je kazen moeten nog altijd in de spotlight staan. Een goede keuze aan charcuterie kan zijn:
- Proscioutto
- Chorizzo
- Mortadella
Stap 3: Kies je hartige smaken
Om het echte Pinterest-effect te verkrijgen, heeft je kaasplankje diverse texturen nodig. Dit kan je bekomen door enkele hapjes en dipjes in kommetjes te serveren. Hartige smaken lenen zich hiervoor perfect. Denk aan:
- Olijven
- Zure uitjes
- Tapenades en aioli
- Mosterd
- Noten (o.a cashewnoten)
Stap 4: Kies je zoete smaken
Naast zoute of hartige smaken heb je natuurlijk ook nood aan wat zoets. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het in balans brengen van smaken eigenlijk is bij een kaasplankje. Probeer hiervoor te focussen op seizoensfruit, met Kerstmis zijn dat bijvoorbeeld appels, pompelmoes, peren en mandarijnen. Maar ook gedroogdfruit is eens een leuke afwisseling. Wij sommen alvast onze favorieten op:
- Seizoensfruit
- Gedroogdfruit
- Honing
- Gekarameliseerde noten
Stap 5: Een divers aanbod broden
Ook op vlak van brood opteren we voor een gevarieerd aanbod. Voorzie naast witte varianten ook volkoren of multigranen, alsook harde en zachte broden. Denk bijvoorbeeld aan krackers of broodstengels. Om op te lijsten:
- Stokbrood
- Flatbread
- Broodstengels
- Crackers of mini toastjes
Stap 6: Versier
Je bent er bijna. Enkel nog de laatste hand leggen en je bent klaar om je gasten te ontvangen. Probeer de lege plekken op de kaasplank op te vullen met enkele kruiden zoals rozemarijn en dille takjes. Indien je wat avontuurlijker bent, kan je er ook eetbare bloemen voor gebruiken. Vergeet tot slot niet je kazen te labelen. Zo weet iedereen wat hij eet zonder dat jij dit 5 keer moet herhalen.
Tip van de redactie: Franse chansons op de achtergrond en een goed glas wijn mogen niet ontbreken om de hele avond af te maken. Waan je als een God in Frankrijk, zelfs wanneer het buiten vriest.
Dit bericht bekijken op Instagram
Lees meer Marie Claire op: Kerst 2020: dit staat op de verlanglijst van onze hoofdredactrice Marie Geukens, Pasta alla puttanesca, het fancy gerecht voor de luie kok en Kerst 2020: 25 geschenken onder de 25 euro.