Privé: Pasta alla puttanesca, het fancy gerecht voor de luie kok
© Getty Images

Privé: Pasta alla puttanesca, het fancy gerecht voor de luie kok

Leestijd: 1 min

Het geheim van de échte Italiaanse pasta is dat je er maar een paar ingrediënten voor nodig hebt. De simpele smaakbom gekend als pasta alla puttanesca is daar een goed voorbeeld van. Al hangt veel af van de juiste ingrediënten en manier van koken.

/

Pasta alla puttanesca, plat vertaald als hoerenpasta, zou ergens halverwege de twintigste eeuw bedacht zijn door de meisjes van plezier uit het oude Rome. Zij zouden het simpele gerecht volgens de overlevering aan hun klanten hebben geserveerd omdat olijven en kappertjes goedkope ingrediënten waren. Puttana betekent hoer in het Italiaans, vandaar de naam puttanesca. Omdat het vandaag een van de vele traditionele gerechten in Italië is, zou het heiligschennis zijn om aan die wat controversiële naam te raken.

Anderen beweren dat het in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd uitgevonden in een beroemd restaurant in Ischia. Daarover luidt het verhaal dat een groep hongerige klanten net voor sluitingstijd aan de eigenaar vroeg om iets simpel voor hen te bereiden. In deze legende verwijst de naam naar pasta ‘bereid zoals het komt’, want wil zeggen dat het gemakkelijk te maken is, zonder franjes of ingewikkelde bereiding.

Lees ook: Zo maak je dé perfecte pasta alle vongole.

Wat het ook moge zijn, het gerecht dankt zijn succes inderdaad aan de korte bereidingstijd. In een handomdraai tover je immers een échte Italiaanse pasta alla puttanesca op tafel waar je indruk mee maakt op jezelf of op je gasten. Hét ultieme recept kregen we van onze Italiaanse Marie Claire collega’s doorgespeeld. Geniet!

Het recept voor pasta alla puttanesca (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 320 gram spaghetti, linguine of andere dunne pasta
  • 6 grof gehakte ansjovisfilets
  • 3 eetlepels van de beste olijfolie
  • 4 eetlepels kappertjes (gespoeld)
  • 500 gram gepelde tomaten (uit blik)
  • 50 gram zwarte olijven
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 5 fijngehakte tenen knoflook
  • 5 el gehakte bladpeterselie
  • cayennepeper, zout

Bereiding:

  1. Snij de tomaten in stukjes, druk zoveel mogelijk van het vocht eruit boven een vergiet. Pers of snij ook de teentjes knoflook fijn en doe deze samen met wat olijfolie en de tomaten in een koekenpan. Roerbak even op een laag vuur.
  2. Voeg vervolgens de andere ingrediënten toe en laat het enkele minuten pruttelen terwijl je roert in de pan.
  3. Kook terwijl de spaghetti in ongeveer vier liter gezouten water. Kook beetgaar.
  4. Doe ongeveer 3-4 eetlepels kookvocht apart in een kommetje, en laat de spaghetti kort uitlekken voor je hem samen met het kookvocht door de saus mengt.
  5. Verdeel de pasta over vier voorverwarmde borden en bestrooi met wat peterselie. Belangrijk: Italianen strooien nooit kaas over dit gerecht, maar gebruiken wat extra zwarte peper in de plaats.

 

 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Pasta, Recept.