“De reputatie van alcohol heeft stevige klappen gekregen, omdat meer en meer mensen zich bewust zijn van de schadelijke gevolgen”, zegt alcoholexpert Geert Dom in zijn boek ‘Nuchtere kijk op alcohol‘. “En dan spreken we niet alleen over die ellendige katers die bij elke verjaardag hardnekkige lijken te worden, maar vooral over de langdurige gevaarlijker dan fysieke en mentale gevolgen van alcohol.”
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is alcohol betrokken bij meer dan 200 verschillende ziekten en gezondheidsproblemen. Vrouwen staan er kwetsbaarder in dan mannen. Ze hebben méér kans dan mannen om pakweg een levercirrose of kanker te ontwikkelen, zelfs al drinken ze minder dan mannen. Met het stappenplan van Dom geef je alcohol een minder prominente plaats in je leven.
1. “Een gedragsverandering moet je oefenen. Gemiddeld duurt het drie tot vier weken om een gewoonte uit je hersencircuit te bannen. Gun jezelf dus wat tijd.”
2. “Analyseer je eigen alcoholpatroon. Zet je op een rustige plek, neem pen en papier en denk rustig na over volgende vragen: wat stoort je en wat wil je veranderen? Vind je het niet fijn dat je de gewoonte hebt ontwikkeld om elke dag te drinken? Of drink je vooral op feestjes en voel je je de dag erna veel te ellendig om goed te functioneren?”
3. “Voer de sociale druk op en verwittig je omgeving van je plannen. Telkens wanneer je je ingeslepen gedrag wilt veranderen, of hetnu gaat om minder alcohol drinken of diëten, helpt het om de directe steun te hebben van je gezin, familie en/of vrienden. Als iemand aandringt en bijvoorbeeld zegt om ‘for old times’ sake’ eentje mee te drinken, bedank je vriendelijk en geef je aan dat je je hebt voorgenomen om je aan je alcoholvrije plan te houden. Meestal worden mensen dit snel gewoon en zullen ze geen vragen meer stellen. Als ze dat toch blijven doen, zijn het misschien niet de beste mensen om je mee te omringen, want ze ondersteunen je niet in jouw goede voornemens.”
4. “Identificeer je doel. Het helpt als je een concreet punt voor ogen hebt waar je naartoe wilt werken. Dat doel is persoonlijk. Je kunt bijvoorbeeld de Belgische richtlijn hanteren: maximaal tien eenheden per week.”
5. “Doe regelmatig een zelfevaluatie. Wees eerlijk tegen jezelf, en mild. Als je oorspronkelijke aanpak niet lukt, en je weer meer drinkt, moet je je plannetje misschien herzien en de lat de eerste weken een beetje lager leggen.”
6. “Houd een tweetal maanden een alcoholdagboekje bij. Noteer elke dag wat je gedronken hebt, in welke omstandigheden. Welke voordelen ervoer je, en welke nadelen?”
7. “Beloon jezelf met leuke dingen en plan die ook concreet in. Maak werk van die uitstap met vrienden, dat weekend naar de Ardennen, die nieuwe hobby…”
8. “Een maand niet drinken heeft tot zes maanden een effect op de mate waarin jij wilt drinken. Houd dus vol zodat je hersenen de tijd krijgen om die nieuwe gewoonte – niet of minder drinken – tot een automatisme te laten uitgroeien.”
Lees ook: Met deze 9 tips hou jij Veganuary vol