Kokerellen is een goede bezigheid voor als het buiten aan het gieten is en je zin hebt in een comfy, maar lekkere avond. En deze drie gerechten zijn daar perfect voor. Pas op: de gerechten passen op eender welke gelegenheid. Zolang je maar je koksschort en handschoenen bij je hebt.
1. Ravioli van ricotta, erwten en asperges met salie
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de pasta:
- 300 gr bloem
- 3 eieren
- Zout
Voor de vulling:
- 300 gr ricotta
- 50 gr doperwten
- 4 asperges
- 1 sjalot
- Zout
- Peper
- Verse salieblaadjes
- 80 gr boter
Bereiding:
- Maak voor het deeg een bergje met bloem en een snufje zout. Daarna plaats je de eieren in het midden. Breek de eieren met een vork in cirkelvormige bewegingen terwijl je de bloem eraan toevoegt.
- Kneed een paar minuten, wikkel het deeg in huishoudfolie en laat twintig minuten rusten. Hak terwijl de sjalot fijn en stoof het in de pan. Meng daarna de sjalot met de ricotta, wat peper en zout, en de erwten.
- Rol het deeg uit met een deegroller tot het heel dun is. Verdeel het in twee gelijke delen als je geen pastamachine hebt. Leg een theelepel van de vulling op gelijke afstanden op de helft van het deeg. Leg ook op elke vulling een blaadje salie.
- Breng een minimale hoeveelheid water aan rond elke vulling en leg de andere helft erbovenop. Druk elke ravioli dicht en snijd deze met een mes of perforeer met een glas, afhankelijk van hoe groot je de ravioli wenst.
- Laat de ravioli ongeveer vijftien minuten onafgedekt rusten. Smelt de boter, bak wat salieblaadjes en zet deze apart. Bak de asperges en breng ze op smaak.
- Kook voldoende gezouten water. Kook de ravioli ongeveer vijf minuten, afhankelijk van hoe groot en dik je ravioli is. Serveer de ravioli met de salieboter en de gehakte asperges.
Bron: Zara Home.
2. Gerecht met gevulde zoete aardappel van chili con carne
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 middelgrote zoete aardappelen
- 1 paprika
- 200 gr gehakt (vegagehakt bij voorkeur)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 140 gr maïs (uit blik)
- 125 gr kidneybonen (uit blik)
- 400 ml gezeefde tomaten
- 1 el kruidenmix chili con carne
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 125 gr zure room
- Guacamole
- Peterselie als garnituur
Bereiding:
- Was de zoete aardappelen en maak ze droog. Plaats ze op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 45 minuten. Draai ze af en toe eens om. Eventueel kan je ze ook in de magnetron plaatsen in een afgesloten kom en voor 8 minuten laten poffen.
- Hak ondertussen de rode ui en knoflook fijn en bak deze in een pan met een beetje olie. Snijd de paprika in blokjes en gooi deze mee in de pan. Voeg als laatste het gehakt toe.
- Voeg de chili con carne kruiden toe, de tomatenpuree en de tomatenblokjes. Laat de bonen en maïs uitlekken en voeg toe aan de chili con carne. Laat het mengsel 10 minuten pruttelen.
- Snijd de zoete aardappelen halfopen en zorg ervoor dat ze niet uiteenvallen. Vul ze met het chili con carne mengsel. Serveer ze met wat zure room en guacamole en garneer eventueel met peterselie.
Bron: Leuke Recepten.
3. Last but not least: mandarijnroomtaartje
Ingrediënten voor 4 porties:
Voor de bodem:
- 200 gr witte chocolade
- 8 vellen filodeeg
- 120 gr boter voor het glazuur
Voor de room:
- 8 eidooiers
- 1 ei
- 300 ml mandarijnsap
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 1 opengesneden vanillestokje
- 250 gr suiker
- 250 gr boter
- 1 mandarijn (als decoratie)
Bereiding:
- Zet de oven aan op 180° graden
- Leg de sinaasappel- en/of mandarijnschijfjes, bestrooid met suiker, in een ovenschaal. Bak ze in de oven gedurende 15 minuten. Haal van het vuur en zet het apart.
- Bestrijk de vellen filodeeg met boter en leg ze op elkaar (ongeveer 6 à 8 vellen) in een ovenschaal. Snijd de rechthoeken van ongeveer 3 cm groter dan de grootte van de vormpjes die je gaat gebruiken. Leg het deeg in de vormpjes.
- Bak gedurende 12 tot 15 minuten tot het deeg goudbruin kleurt. Smelt de witte chocolade en bestrijk de binnenkant van het gebakken deeg. Dit voorkomt dat het deeg te vochtig wordt wanneer de roomvulling wordt toegevoegd.
- Meng alle ingrediënten voor de vulling, behalve de boter, in een steelpan. Verwarm op een zacht vuurtje, zonder het te koken en roer voortdurend tot er sprake is van een romige massa. Zeef het en giet het in een kom.
- Voeg de boter in kleine stukjes toe aan de room en roer ondertussen. Daarna mag het voor een paar uren de koelkast in. Zodra het koud is, giet u dit mengsel over de deegboden van elk vormpje.
- Leg er de schijfjes sinaasappel of mandarijn op en serveer op het moment dat het klaar is. Zo kan het zijn knapperige textuur niet verliezen.
Bron: Zara Home.
Lees meer Marie Claire op: 2 plantaardige recepten uit ‘The Radiant Table’; Week van de Fairtrade: 5 simpele gerechten met eerlijke producten; 3 gezonde gerechten die in minder dan 7 minuten klaar zijn.