Geweld op vrouwen: 1 op 7 Belgische vrouwen werd in 2020 slachtoffer van partnergeweld
© Getty Images

Geweld op vrouwen: 1 op 7 Belgische vrouwen werd in 2020 slachtoffer van partnergeweld

Leestijd: 2 min

Het is vandaag Internationale Dag tegen geweld op vrouwen. Is dat eigenlijk nog nodig anno 2020? De cijfers spreken helaas voor zichzelf. 

/

Uit onderzoek weten we dat 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 1 op 7 vrouwen in België werd het afgelopen jaar slachtoffer van partnergeweld. Uit cijfers van de VN blijkt dat 1 op 3 vrouwen wereldwijd tijdens hun leven een vorm lichamelijk en/of seksueel geweld ervaart. Huiselijk geweld en verkrachting vormen voor vrouwen tussen 15 en 44 jaar een groter gezondheidsrisico dan kanker en verkeersongevallen.

Lees ook: Wordt eindelijk alle onvrijwillige seks strafbaar in België?

Van de meer dan 5.000 slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling over wie hulplijn 1712 in de eerste helft van dit jaar een oproep kreeg, is ongeveer 65% een vrouw. De meerderheid van die vrouwen is het slachtoffer van kindermishandeling of partnergeweld. Familiaal geweld is de meest voorkomende vorm van geweld voor meisjes en vrouwen.

Oranje

In het kader van Internationale Dag tegen geweld op vrouwen gaat vandaag de ‘Orange the world’-campagne van start. Vrouwenrechten zijn mensenrechten en oranje symboliseert de opkomende zon, het aanbreken van een hoopvolle toekomst waarin meisjes en vrouwen veilig zijn.

Als uiterlijk teken kleuren daarom heel wat gebouwen wereldwijd oranje. De Empire State Building, piramides in Caïro en bij ons onder andere het sportpaleis in Antwerpen, het stadhuis in Brussel en het Casino in Oostende.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Universität zu Köln (@uni_koeln)

/

Meer geweld op vrouwen tijdens de lockdown

Afgelopen zondag kwamen in Gent, Antwerpen, Brussel, Luik en Bergen betogers samen om een halt toe te roepen aan geweld tegen vrouwen. Veel deelnemers droegen spandoeken en protestborden met boodschappen op als “Stop het machtmisbruik van mannen”, “Wij zijn de schreeuw van vrouwen zonder stem” en “Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid”.

Mirabal Belgium, een platform van verenigingen tegen vrouwengeweld en organisator van de betogingen, maakte duidelijk dat de situatie enkel erger is geworden door de lockdowns. Eind juli telde hulplijn 1712 bijna 1.200 mogelijke slachtoffers van partnergeweld, of gemiddeld 170 per maand. Een stijging van 79 procent ten opzichte van het maandelijkse gemiddelde vorig jaar.

Lees ook: #ShutItAllDown: vrouwen strijden tegen gendergerelateerd geweld in Namibië

“In uw kot blijven, is niet vanzelfsprekend als het thuis onveilig is. Thuis blijven brengt voor sommige gezinnen of koppels risico’s met zich mee wanneer je thuis een vijandige omgeving is of door de omstandigheden geworden is”, aldus Wim Van de Voorde, coördinator van 1712. “De werkvloer, de school, sportclubs, verenigingen en andere vrijetijdsactiviteiten vormen voor vele mensen een veilige haven. De afgelopen maanden vielen heel wat van die veilige havens weg. Bovendien zagen we een toename van stress, spanningen en conflicten in gezinnen en relaties waarbij sluimerend geweld escaleerde.”

Professionele hulp bij geweld?

Geweld is in geen enkele situatie te verantwoorden. Aarzel nooit om hulp te vragen. Je kan daarvoor terecht bij verschillende organisaties via telefoon en/of via chat. Alle hulpverlening verloopt anoniem en is gratis.

  • Bel de politie op 101 bij een noodsituatie
  • Bij medische hulp kun je naar 112 bellen
  • CAW 0800 13 500
  • Tele-Onthaal 106
  • Awel Jongerentelefoon 102
  • Zelfmoordlijn 1813
  • Chatlijn na seksueel geweld: www.seksueelgeweld.be
  • De Zorgcentra Seksueel Geweld blijven open tijdens de lockdown
  • Hulplijn voor vragen over geweld 1712

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Geweld tegen vrouwen, Partnergeweld.