Menopauze belet vrouwen op het werk
© Getty Images

Menopauze belet vrouwen op het werk

Leestijd: 1 min

Ruim de helft van de vrouwen met menopauzale symptomen heeft daar last van op het werk, zo blijkt uit een onderzoek van HR-bedrijf Securex en de Universiteit Gent (UGent).

/

Bij 2.408 vrouwelijke werknemers in België werd een online onderzoek uitgevoerd. Zo’n 87,6% van hen ondervond nu of in het verleden menopauzale symptomen. Het onderzoek toont daarbij aan dat meer dan de helft, 55,3%, daarbij last ondervindt. Symptomen kunnen gaan van opvliegers tot vermoeidheid of slecht slapen. En die vrouwen hebben dus nood aan een hogere herstelbehoefte.

Lees ook: 6 tips voor het aanbrengen van zelfbruiner zonder strepen en sinaasappeleffect

Ze hebben na een werkdag meer tijd nodig om te recupereren. Krijgen ze die tijd niet of wordt die onvoldoende benut? Dan kan dat leiden tot mentale gezondheidsproblemen. Ze tekenen ook een hogere burn-outscore op en waren vaker afwezig dan vrouwen die geen last hebben van hun menopauze.

/

Bespreekbaarheid

Het grote probleem is de bespreekbaarheid. Een kwart van de vrouwen met symptomen kan hierover niet bij de werkgever terecht. Securex en de UGent pleiten voor meer openheid. “Als de menopauze beter bespreekbaar wordt op de werkvloer en er rekening mee gehouden wordt bij de werkorganisatie, kan de impact op het welzijn nog meer beperkt worden. En dat is in het voordeel van werknemer en werkgever”, zegt Sofie Lameire, expert psychosociaal welzijn bij Securex aan het Nieuwsblad.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Menopauze.