Meer slaap, beweging en andere voordelen van hybride werken
© Shutterstock/MCB

Meer slaap, beweging en andere voordelen van hybride werken

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 1 min

Hybride werken heeft heel wat voordelen. De tijdwinst door minder woon-werkverkeer kan leiden tot gewichtsverlies, betere kookgewoonten, een betere mentale gezondheid en meer slaap. Dat blijkt uit een onderzoek van IWG, ‘s werelds grootste aanbieder van flexibele werkplekken.  

/

Wat is hybride werken eigenlijk? Het houdt in dat werknemers slechts enkele dagen per week op kantoor werken en de andere dagen van thuis of een andere werkplek. En dat heeft veel voordelen volgens IWG. Sinds na de coronapandemie is het fenomeen in opmars.

Lees ook: 5 eenvoudige technieken om je nek en schouders te ontspannen

Meer lichaamsbeweging en slaap

Een werknemer die hybride werkt, krijgt gemiddeld bijna vijf uur lichaamsbeweging per week. Voor de pandemie was dat maar 3,5 uur. Vooral wandelen, hardlopen en krachttraining zijn populair. Er is ook meer tijd om extra te rusten. Gemiddeld slaap je dan 19 minuten per dag meer dan je collega die wel elke dag naar kantoor gaat.

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies is niet voor iedereen een doel, maar voor anderen kan dit ook een voordeel zijn. Vooral de eetgewoontes spelen hier een grote rol. 70% van de ondervraagden heeft meer tijd om elke dag een gezond ontbijt klaar te maken. Meer dan de helft bereidt ook meer voedzame maaltijden. Dat houdt in dat ze meer verse groeten en fruit eten. Ze zijn ook minder geneigd om te snoepen.

De combinatie van gezonder eten en meer bewegen, zorgt ervoor dat een kwart van de deelnemers is afgevallen sinds het begin van de pandemie. Daarvan zijn 2 op 5 tussen de 5 en 10 kg afgevallen en een kwart meer dan 10 kg.

Lees ook: 6 klassieke vakantiebestemmingen en originele alternatieven

/

Productiever

Voor de werkgever zijn er ook voordelen, want hybride werkers zijn productiever. Bijna vier op vijf van de ondervragen ondervinden dat ze productiever zijn dan voor de pandemie. Dat komt omdat er minder werkgerelateerde stress is en meer tijd om te ontspannen en tot rust te komen. Ruim 80% zegt dat ze nu meer persoonlijke tijd hebben. Die besteden ze dan het liefst aan vrienden, familie en zichzelf. Minder stress en meer vrije tijd heeft natuurlijk ook een positieve invloed op de mentale gezondheid.

“Dit onderzoek bevestigt wat we al een tijdje zien: hybride werken vermindert lange dagelijkse woon-werkverplaatsingen, wat zorgt voor een gezonder en gelukkiger personeel. Het aanbieden van hybride werken is zo’n belangrijke en vrij eenvoudige manier voor bedrijven om hun werknemers op de eerste plaats te zetten: zij krijgen meer vrije tijd en meer controle over hun werkdag. Organisaties die kiezen voor hybride werken zien niet alleen gezonder en gelukkiger personeel, maar ook meer betrokken en productieve teams”, zegt Mark Dixon, CEO van IWG.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Hybride werkregeling, Thuiswerken, Voordelen.