Als gevolg van de online-intimidatie stopt 13 procent van de meisjes met het delen van hun mening op social media, 12 procent past de manier waarop ze zich uitten op social media aan en 8 procent stopt helemaal met het socialmediaplatform waar de online intimidatie plaatsvond.
Plan International sprak voor het internationale onderzoek Free to be Online? ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15-25 jaar uit 32 landen, waaronder Australië, Brazilië, Benin, Indonesië, Sudan, de Verenigde Staten en India. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van Wereldmeisjesdag op 11 oktober, een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten en kansen van meisjes.
Het platform waarop intimidatie het meest voorkomt is Facebook (39 procent), gevolgd door Instagram (23 procent). Bijna de helft van de ondervraagde meisjes geeft aan dat ze aangevallen worden vanwege het delen van hun standpunten.
Van denigrerende opmerkingen tot dreigen met verkrachting
Door de wereldwijde restricties vanwege corona gaan momenteel 700 miljoen meisjes niet naar school en brengen zij meer tijd dan ooit door op het internet. Daar zijn ze doelwit omdat ze jong en meisje zijn. Als zij zich ook nog uitspreken over vrouwenrechten, politieke kwesties of feminisme, dan neemt de intimidatie toe. Meisjes voelen zich bedreigd en het gevolg is dat zij zich minder durven uit te spreken. Het is juist nu, in tijden van corona, van essentieel belang dat meisjes ongestoord toegang hebben tot de mogelijkheden van het web. Aldus Plan International.
De volgende vormen van intimidatie kwamen het vaakst voor (meisjes konden meerdere antwoorden geven):
- In 59 procent van de gevallen van intimidatie gaat het over kwetsende en beledigende opmerkingen.
- In 37 procent gaat het om seksuele intimidatie (seksuele opmerkingen, vragen om seks in ruil voor geld of producten, etc.).
- In 39 procent gaat het om dreiging met seksueel geweld (dreiging met verkrachting, het sturen van pornografische beelden, etc.).
Online-intimidatie is schadelijk
Online-intimidatie heeft een blijvend effect op meisjes en is zeker niet onschuldig; het schaadt het zelfvertrouwen van meisjes, geeft ze een gevoel van onveiligheid en bij sommigen leidt het tot mentale en fysieke klachten zoals stress en slapeloosheid. Bijna een kwart van de meisjes wereldwijd voelt zich door online-intimidatie bovendien fysiek onveilig. Ruim 40 procent geeft aan dat het hun zelfrespect verlaagt en mentale en emotionele stress veroorzaakt. Nagenoeg 1 op de 5 meisjes zegt dat de online-intimidatie problemen op school veroorzaakt.
De organisatie roept socialemediabedrijven op om specifiek gegevens over gevallen van online-intimidatie bij meisjes en jonge vrouwen te verzamelen en effectieve en toegankelijke rapportagemechanismen te ontwikkelen die gericht zijn op het signaleren van gendergerelateerd geweld. Op deze manier kunnen daders ter verantwoording worden geroepen.
Lees meer Marie Claire op: Week van de Fairtrade: 5 simpele gerechten met eerlijke ingrediënten. Pantone brengt nieuwe kleur rood uit om het stigma rond menstruatie te doorbreken. Brusselse fotografe klaagt bijwerkingen van de pil aan met nieuwe fotoreeks.