5 redenen om snel een trip naar Gouda te plannen
© Welkom in Gouda

5 redenen om snel een trip naar Gouda te plannen

Door Jana Frambach
Leestijd: 1 min

We zijn allemaal vertrouwd met de plakken goudakaas op onze boterham, maar hoe zit het met de origine van die lekkere hap? De stad blijkt veel meer te bieden te hebben dan haar Goudse schijven. Dit zijn vijf redenen om Gouda verder te ontdekken.

1. Brocante wandeling

gouda

Welkom in Gouda

Gouda is een eeuwenoude stad. Deze vele jaren brengen natuurlijk ook een serieuze lading antiek en curiosa met zich mee. In de gratis xplre Gouda app is er een antiekroute uitgestippeld waarmee je zo op schattenjacht kan. Tip: bezoek de stad in de zomer. Dan vind je er elke woensdag van 6 juni tot en met 12 september de grootste buitenmarkt van Nederland. Hij is helemaal geweid aan antiek en bevindt zich op het historische marktplein.

/

2. Zoete stroop

gouda

Welkom in Gouda

Je kan niet naar Nederland gaan zonder een typische stroopwafel te eten. In Gouda liggen ze torenhoog in de etalage van elke bakkerij. Vroeger stonden ze bekend als de koek voor de arme man, maar nu zijn de met stroop gevulde wafels een heerlijke delicatesse.

/

3. Donderdag, kaasdag

gouda

Welkom in Gouda

Kaaskoppen, opgelet! Donderdag is kaasdag. Elke donderdagochtend komt de oude stad tot leven. Kaasboeren kleden zich in traditionele kledij. Op klompen en met een zakdoek rond de nek verkopen ze Goudse kaas op het grote marktplein.

De markt is een terugblik op de geschiedenis van de Nederlandse stad. Kaasboeren kwamen er van her en der naartoe om hun kaas te laten wegen. Vervolgens verkochten ze hun ambachtelijke producten op de markt. De kaasmarkt is er elke donderdagochtend van april tot en met augustus.

/

4. Fietsen als een Nederlander in Gouda

gouda

Welkom in Gouda

Wie Nederland zegt, zegt fietsen. In en rond de stad zijn er dan ook verschillende fietsroutes die je kan uitproberen. Zo is er op elke kaasmarktdonderdag de Gouda Holland Classic Fietstour.

Verder is er ook een netwerk van fietsknooppunten en kan je fietsroutes volgen met elk een ander thema: de Gouden Eeuw Driehoek, de Vakmanschap Meesterschap Route en de Koe Kaas Route. Met een Gouda Ticket kan je ook een lekkere picknickmand reserveren om tijdens je fietstocht van te smullen.

/

5. Historische hotels

gouda

Welkom in Gouda

De geschiedenis van de Hollandse stad zit in elk hoekje. Dit zal je ook merken wanneer je in één van de vele historische hotels verblijft. Zo kan je in de oude grachtenpanden overnachten. Een vroegere stoomdrukkerij is nu B&B Bij Koch & Knuttel. De oude werkplaats van een kleipijpenmaker is nu Gouda’s Hidden Home.

Wil je meer te weten komen over Gouda? Ga dan een kijkje nemen op www.welkomingouda.nl.

Blijf je liever dichter bij huis? Lees dan zeker ook Weekendje weg in Knokke: 7 adresjes die je niet mag missen‘ en ‘10x heerlijk tafelen aan de kust‘.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Antiek, Citytrip, Gouda, Kaas, Nederland.