Deze plastic voorwerpen worden binnenkort verboden
© Aldo Delara

Deze plastic voorwerpen worden binnenkort verboden

Door Jana Frambach
Leestijd: 1 min

Voedselverpakkingen, plastic flesjes, pennen, tandenborstels,... plastic is een oergemakkelijk product en overal verkrijgbaar.  Toch gaat de EU de uitdaging aan voor een (iets meer) plasticvrij Europa.

De ‘Mei plasticvrij’-actie loopt op haar einde. Een maand lang gingen activisten massaal aan het werk om mensen bewust te maken van hun plasticgebruik en de gevolgen dat dit heeft voor de aarde en al wat leeft. Het is natuurlijk geen werk van korte adem, maar de actie helpt wel om het plastic-bewustzijn van de bevolking én van de EU aan te wakkeren, en dat is broodnodig.

Verbod op wegwerpplastic

Europa wil wegwerpplastic verbieden. Dat wil zeggen dat er sancties en beperkingen komen voor éénmalig plasticgebruik. Niet al het plastic wordt dus verboden, als het herbruikbaar is, mag het nog wel.

Om te beslissen welke soorten van plastic de Europese Commissie zou verbieden, werd het pastic afval dat gedumpt werd op Europese stranden geanalyseerd. De tien meest voorkomende plastic soorten worden verboden. Zij zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van het plastic afval in de zeeën.

Deze voorwerpen zijn onder andere: wattenstaafjes, wegwerpbestek en -borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstaafjes. Wegwerpbare plastic, voedselcontainers en drinkkopjes mogen enkel nog beperkt gebruikt worden. Plastic flesjes mogen enkel nog verkocht worden wanneer de dop op de fles niet kan verwijderd worden.

plasticvrij

Dustan Woodhouse

Voortplantingsproblemen

Maar waarom is plastic zo slecht? Op zich is het dat niet. Plastic kan duurzaam zijn. Het probleem zit ’m in het wegwerpplastic: plastic dat we slechts éénmalig gebruiken en gemiddeld een levensduur van amper twaalf minuten heeft. Het telt voor 90% van al het plastic dat geproduceerd wordt.

Van de 136 kilogram afval die elke persoon jaarlijks weggooit, recycleren we slechts een fractie. Het overige deel komt op stortplaatsen terecht en in de oceanen, waar het verkruimelt tot microplastics. Deze stukjes slaan chemicaliën op. Zeedieren eten op hun beurt deze chemicaliën op en sterven eraan. De dappere overlevenden belanden op ons bord en op die manier vinden de chemicaliën ook een weg in onze voedselketen.

Voorlopig merken we hier nog maar weinig van, maar in de toekomst zal dit giftige proces enkele nare gevolgen met zich meebrengen. Denk maar aan voortplantings- en ontwikkelingsproblemen, en een hele resem andere gezondheidsproblemen.

Kunnen we niet gewoon recycleren?

Niet al het plastic dat recycleerbaar is, wordt gerecycleerd. De recyclage industrie is booming business geworden met een aanbod afval dat groter is dan de vraag. Kortom, we produceren meer afval dan nodig om gerecycleerde producten van te maken. Er is dus een overschot aan afval dat – jawel – in onze oceanen terecht komt. Recycleren kan dus zeker, maar minder plastic produceren is nog altijd de boodschap.

Wil je meer te weten komen over het plasticprobleem? Kijk dan de documentaire ‘A Plastic Ocean’ op Netflix.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Environment, Europa, Milieu, Plastic, Plasticvrij.