Maandverband en tampons inruilen voor period panties: dit wil je weten
© Getty Images

Maandverband en tampons inruilen voor period panties: dit wil je weten

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Menstruatielingerie was lange tijd een duur nicheproduct, tegenwoordig zijn period panties verkrijgbaar bij reguliere merken in de winkelstraat. Steeds meer vrouwen keren maandverband en tampons voor eenmalig gebruik de rug toe en kiezen in plaats daarvan voor period pants. Maar werken zo’n slips wel en zijn ze ook echt beter voor het milieu? Enkele feiten op een rij.

/

Menstruatieslips, ook wel gekend als period panties, zijn bezig aan een flinke opmars. Hun doel: maandstonden aangenamer maken en ervoor zorgen dat ze minder beperkend zijn en volledig beschermen tegen geurtjes en vochtverlies. De slipjes sluiten aan bij de trend van free bleeding waarbij het menstruatiebloed niet in een tampon of cup wordt opgevangen.

Weg met tampontaboes

De markt werd lang gedomineerd door grote tamponfabrikanten die vaak producten bedenken waar een sfeer van stigma en schaamte rondhangt. Er heerst helaas nog steeds een taboe rond menstruatie in onze maatschappij. Vrouwen verstoppen hygiënische producten op weg naar het toilet, in reclamefilmpjes werd lang een blauwe vloeistof gebruikt om de absorberende werking van een inlegkruisje aan te tonen in plaats van een rode vloeistof. Maar times are changing en gelukkig duiken er steeds meer nieuwe hulpmiddelen op om tijdens de menstruatie te genieten van meer beweging, meer comfort en meer gemoedsrust.

Lees ook: Schotland schrijft geschiedenis met gratis tampons en maandverband.

We gebruiken menstruatiecups in millennial pink en prettig uitziend herbruikbaar maandverband. Hoewel dergelijke alternatieven zoals wasbaar maandverband en menstruatiecups de laatste jaren aan populariteit wonnen, zijn deze milieuvriendelijke menstruatieproducten soms oncomfortabel en moeilijk te gebruiken. Menstruatiecups zijn onhandig en maandverbanden blijven vaak nat gedurende de dag. Dan liever period pants: ze zijn handig en efficiënt, je ziet ze niet en je voelt ze niet. Het voelt aan als gewoon ondergoed en lekt niet.

Uit een recent onderzoek van lingeriemerk Dim blijkt dat 70% van de Belgische vrouwen nog steeds angst heeft om te lekken tijdens haar menstruatie. Period panties zijn door de vele laagjes en hun speciaal ontwikkelde stof lekvrij en garanderen tot 12 uur lang een aangenaam droog gevoel. De panties bieden niet alleen veel comfort en zijn betrouwbaar, maar zijn ook ecologisch en economischer op lange termijn (uit hetzelfde onderzoek van Dim blijkt dat vrouwen gemiddeld  € 156 per jaar uitgeven aan dameshygiëneproducten). De period panties draag je net als klassieke onderbroeken, discreet onder de kledij, en dat werkt bevrijdend. Vrouwen ervaren zo hun flow op een meer natuurlijke manier.

Thinx

/

Period panties

Dameshygiëneproducten zijn onmisbaar maar zorgen voor een gigantische afvalberg. Een vrouw zou in haar leven gemiddeld zo’n 10.000 tot 17.000 tampons of inlegkruisjes gebruiken. In België belanden er volgens MVO Vlaanderen (de afkorting staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) dagelijks 2 miljoen wegwerpverbanden op het vuilnisbelt. Gerecycleerd worden ze niet en de producten zijn ook niet bioafbreekbaar, aangezien er plastic en ander synthetisch materiaal aan te pas komt. Ze komen dus bij het restafval terecht. Bovendien bevatten veel maandverbanden en tampons giftige stoffen zoals dioxines en pesticiden die de gezondheid kunnen aantasten. Menstruatieondergoed is dus een beter alternatief, voor de gezondheid én voor het milieu, zeker als er biokatoen en plasticvrije verpakkingen worden gebruikt. Helemaal fantastisch is het wanneer gewerkt wordt met Belgische of Europese stoffen en volgens made-to-order businessmodellen.

Lees ook: Wereldmenstruatiedag: “hygiëne, ook voor de intieme zone, is een basisrecht voor iedereen”.

/

Chic en effectief

Veel modellen zijn even chic als effectief. Hoewel slipjes van merk tot merk verschillen is het basisontwerp hetzelfde: er wordt steeds gewerkt met verschillende laagjes en een mix van (bio)katoen of polyamide. De menstruatieslip van het Belgische Miokoo bijvoorbeeld bestaat uit drie laagjes: de buitenkant van het slipje bestaat uit 100% polyamide. Het absorberende gedeelte bestaat uit een bovenlaag van 50% katoen en 50% polyamide en de onderlaag is van katoen, micromodal en polyester. Alle stoffen in de slips van Miokoo zijn afkomstig van fairtradeleveranciers binnen Europa die de nodige certificaten hebben.

Lees ook: Menstruatie-armoede is ook een Vlaams probleem.

Ze zijn gecertificeerd volgens klasse 2 van Oeko-Tex, een test- en certificeringssysteem voor textiel dat garandeert dat er geen chemicaliën in de afgewerkte slip aanwezig zijn en dus veilig bevonden zijn voor direct contact met de huid. Ook Chantelle lanceerde onlangs hun versie van de menstruatieslip. De microfiberslip met ‘Leak Proof’-technologie bestaat uit drie verschillende lagen: een wicking layer dat vloeistoffen afvoert en een comfortabel droog gevoel geeft, een absorbant layer, een absorberende middelste laag gemaakt van natuurlijke stoffen en een leak-proof layer, een buitenste laag van vloeistofdicht membraan dat geen vloeistof laat ontsnappen. Chantelle spreekt over een innovatieve techniek.

period panties

DIM

/

Enkele tips bij het shoppen en het gebruik

De menstruatieslips zijn perfect herbruikbaar: na gebruik spoel je ze even uit onder koud water of onder de douche en vervolgens was je ze op 30°C. Je hebt een drietal period panties nodig om af te wisselen dus als je tevreden bent over een exemplaar, koop dan meteen enkele stuks. De menstruatieslip kan worden gedragen zonder traditionele producten (cup, maandverband of tampon) bij een normale tot hevige flow, of als back-up samen met andere hygiënische bescherming bij overmatig bloeden. Naargelang de hevigheid van de maandstonden kan je kiezen tussen exemplaren voor de verschillende flows. Kijk bij het shoppen goed na of de maat klopt. Het is belangrijk dat de slipjes goed zitten.

Shop hieronder onze favoriete period panties:

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Maandstonden, Menstruatie, Tampon.