Hoe de coronacrisis vrouwen harder trof
© Getty Images

Hoe de coronacrisis vrouwen harder trof

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

De coronacrisis had een ander effect op het leven van mannen en vrouwen. Een rapport van het Adviescomité van gelijke kansen voor mannen en vrouwen toont aan dat vrouwen vaker het slachtoffer waren van het virus én de lockdownmaatregelen.

Twee jaar lang heeft de coronapandemie ons leven zwaar overhoop gegooid. En toch hadden die lockdowns en het virus een heel ander effect op mannen als op vrouwen. En daar zijn verschillende redenen voor.  Zo blijkt onder andere uit cijfers van Sciensano dat vrouwen meer kans hadden op besmetting (53% tov 46,5%). Met als reden: vrouwen werken vooral op plaatsen waar ze snel met het virus in contact dreigden te komen. Zoals de zorg-, keuken-, schoonmaak-, en supermarktsector. Het sterftecijfer lag wel hoger bij mannen: van de 25.500 coronaoverlijdens in 2021 was bijna twee derde man.

Lees ook: De leukste schoenen spotten we bij Loewe SS22

Maar ook de economische en sociale impact van de pandemie is harder voelbaar bij vrouwen. Uit een analyse van de Internationale Arbeidsorganisatie blijkt dat Belgische werkneemsters sinds de pandemie 12% minder verdienen dan voordien, hun mannelijke collega’s verloren 6,6%. Corona was dan ook een grote financiële domper voor velen. In januari berichtte Partena Professional dat er een economie met ’twee snelheden’ was ontstaan. Uit die Barometer bleek toen al dat vrouwen over het algemeen zwaarder getroffen werden dan mannen. Armoedeorganisaties berichtten dat 26% van de gezinnen geen spaargeld heeft en vooral eenoudergezinnen het bijzonder moeilijk hebben. Daarvan is de grote meerderheid alleenstaande mama en leeft zowat de helft in armoede.

‘In ons kot’

Toen op 17 maart 2019 werd aangekondigd dat we voor het eerst ‘in ons kot’ moesten blijven, gingen alarmbellen af, vooral bij gezinnen waar thuis geen veilige plek is. Hulpverleners voor familiaal- en partnergeweld wisten toen al dat het probleem zou verergeren. Het aantal oproepen naar de hulplijn 1712 nam dan ook toe met maar liefst 70%. Partnergeweld komt zowel bij mannen als vrouwen voor, maar toch blijft het merendeel van de slachtoffers vrouwelijk.

Ook kwamen er meer huishoudelijke klusjes bij omdat iedereen steeds vaker thuiszat. Het merendeel daarvan kwam ook bij de dames van het gezin terecht. En wanneer na de eerste lockdown terug een deel van de mensen naar het werk trok, was het vooral de vrouw die voor de opvang van de kinderen zorgde. Twee derde van het corona-ouderschapsverlof werd in mei en juni dan ook al opgenomen door vrouwen.

Lees ook: De modewereld brengt een ode aan Alber Elbaz

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Armoede, Corona, Vrouwen.