Maak kennis met ‘Berberine’: ofwel het Ozempic van de natuur
© Getty Images

Maak kennis met ‘Berberine’: ofwel het Ozempic van de natuur

Leestijd: 2 min

Wie TikTok gebruikt, zag het waarschijnlijk al voorbij komen: het supplement Berberine zou een natuurlijke variant zijn voor Ozempic. Wat doet het precies? 

/

Voor degenen die zich nog niet hebben verdiept in Ozempic – ook bekend als semaglutide – is een door dokters goedgekeurde wekelijkse injectie die je bloedsuikerspiegel verlaagt door je alvleesklier meer insuline te laten produceren. Berberine, aan de andere kant, is een alkaloïde die wordt gewonnen uit verschillende planten, waaronder de Europese berberbes en kurkuma.

Het wordt vergeleken met Ozempic vanwege zijn vermogen om insulineresistentie te helpen en bloedsuikerpieken te reguleren. Maar: hoe werkt berberine? Zou een gekwalificeerde professional ooit aanraden om het te nemen? En helpt het echt bij gewichtsverlies?

Lees ook: Glutenvrij eten blijft populair, maar gezonder is het vaak niet

/

We nemen drie voor- en nadelen onder de loep.

1ste voordeel: het helpt met bloedsuikerbeheersing

“Berberine heeft veelbelovende effecten laten zien als bijdrage aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel”, legt Dr Poobashni Govender uit. Bekijk bijvoorbeeld dit onderzoek van vorig jaar, gepubliceerd in het tijdschrift Sec. Experimental Pharmacology and Drug Discovery, waarin werd geconcludeerd dat berberine een glucoseverlagend effect heeft.

Als je diabetes, pre-diabetes of iemand met een aandoening zoals polycysteus ovariumsyndroom hebt, wat betekent dat je worstelt met insulineresistentie of bloedsuikerpieken, heeft onderzoek aangetoond dat het supplement zou kunnen helpen.

/

2de voordeel: het kan helpen bij cholesterol

Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan om dit te bevestigen, wijzen voorlopige onderzoeken erop dat berberine-supplementatie nuttig kan zijn bij de cholesterolregulatie, met andere woorden, om je cholesterolwaarden binnen een gezond bereik te houden.

“Het kan positieve effecten hebben op de vetstofwisseling, waaronder het verlagen van het totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden”, legt Dr. Govender uit.

3de voordeel: het kan helpen bij gewichtsbehoud

Tot slot kan berberine een nuttig supplement zijn voor gewichtsbeheersing, maar ook hier is de jury nog niet uit. “Eén onderzoek uit 2020 toonde aan dat berberine het gewicht vermindert door het bruine vetweefsel (BBT) te vergroten”, deelt de arts. Niet alleen dat, maar het bleek ook de insulinegevoeligheid te verbeteren door de stimulatie van BBT-genen, die een belangrijke rol spelen bij de regulatie van de energiebalans. Het onderzoek concludeerde dat berberine een positieve invloed zou kunnen hebben op zowel de behandeling als de preventie van obesitas.

/

1ste nadeel: je kan te maken krijgen met heel wat bijwerkingen

Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, waarschuwt de arts dat berberine-supplementatie bepaalde bijwerkingen kan veroorzaken zoals buikpijn, diarree, spierpijn, etc.

Als je het supplement gaat proberen, neem dan eerst contact op met een gekwalificeerde arts of diëtist. Om ongemak te voorkomen raadt dokter Govender aan om na het consult te beginnen met een lage dosering en vanaf daar geleidelijk te verhogen.

2de nadeel: het kan een impact hebben op medicatie die je al gebruikt

Deze is belangrijk – en nog een reden waarom het zo belangrijk is om eerst een arts te raadplegen voordat je iets nieuws probeert. “Berberine kan een wisselwerking hebben met veel medicijnen doordat het bepaalde leverenzymen remt die verantwoordelijk zijn voor het metabolisme van medicijnen”, legt de arts uit. “Dit kan leiden tot verhoogde niveaus van geneesmiddelen in de bloedbaan en kan de werkzaamheid ervan beïnvloeden of het risico op bijwerkingen van de medicatie verhogen.”

3de nadeel: er is nog niet voldoende onderzoek

Last but not least benadrukt de arts dat er echt nog niet genoeg onderzoek is om de vermeende gezondheidsvoordelen van berberine definitief te bevestigen. “Ondanks de groeiende belangstelling voor het supplement, is er meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten en het veiligheidsprofiel volledig te begrijpen”, benadrukt ze.

Puntje bij paaltje: “De meeste onderzoeken zijn uitgevoerd op diermodellen of kleine menselijke populaties, waardoor de generaliseerbaarheid van de resultaten beperkt is.”

Lees ook: Hoe ruzie maken je relatie kan redden

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.